Κρήτη

«Παγώνουν» οι κρατήσεις και ελπίζουν να μην κλείσουν τα ξενοδοχεία που εργάζονται

Αλλά η σεζόν συνεχίζεται

«Μπορεί οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο να έχουν ελαφρώς “παγώσει”, αλλά η σεζόν θα συνεχιστεί κανονικά και για τους συγκεκριμένους μήνες» είναι οι νεότερες πληροφορίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Αυτό λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του οργάνου Νίκος Κοκολάκης, που όμως διευκρινίζει από την άλλη ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν ότι δε θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις ως προς την πορεία της πανδημίας στο νησί μας και γενικότερα στη χώρα μας».

Πάντως, τα αυξημένα κρούσματα από τη μια, αλλά και η ισχνή τουριστική κίνηση από το εξωτερικό από την άλλη, με βάση τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οδηγούν σε πανελλαδικό επίπεδο κάποιους ξενοδόχους που άνοιξαν τις μονάδες τους στον προβληματισμό ή και στην απόφαση να παύσουν νωρίτερα τη δραστηριότητά τους, ελαχιστοποιώντας έτσι τη “χασούρα” που πλήττει τη βιωσιμότητα των μονάδων τους.

Έτσι, για τους εν λόγω ξενοδόχους, η τουριστική σεζόν που ξεκίνησε αρχές Ιουλίου ενδέχεται να τερματιστεί γρηγορότερα και άδοξα ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία του κλάδου έκανε χθες προς την εφημερίδα μας μία πιο αισιόδοξη πρόβλεψη και εκτίμηση, επικαλούμενος δικές του και νεότερες πληροφορίες, λέγοντας τα εξής: «Μπορεί οι κρατήσεις ελαφρώς να έχουν “παγώσει”, αλλά έχω πληροφορίες ότι η σεζόν θα συνεχιστεί κανονικά και για τους δύο αυτούς μήνες. Αλλά από ’κει και πέρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τα απρόοπτα με τον κορωνοϊό», σύμφωνα με τον συνδικαλιστική, που συνεχίζει λέγοντας: «Σίγουρα είναι μία σεζόν η οποία λόγω της πανδημίας δεν ήταν καλή. Βέβαια συγκριτικά, εάν συγκρίνουμε την κατάσταση στην Κρήτη με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες περιοχές της χώρας, εμείς έχουμε πάει μέχρι τώρα καλύτερα. Ωστόσο, τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και εδώ υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για το επόμενο διάστημα, για τον χειμώνα. Και το έχουμε ξαναπεί, ότι θα είναι ένας πολύ βαρύς χειμώνας»...

 

«Έπρεπε να επιδοτηθεί η απασχόληση»

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση που ο ίδιος ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης θα μπορούσε να κάνει για τον κλάδο του ως προς τη φετινή σεζόν, μας είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Σίγουρα το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία άνοιξαν ήταν κάτι που ωφέλησε τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους ξενοδόχους. Από ’κει και μετά όμως υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στην ανεργία, που είναι μεγάλη, της τάξεως του 50%. Βέβαια, η απασχόληση στα ξενοδοχεία ήταν αναγκαία για όσους μπόρεσαν να εργαστούν και να πάρουν τους μισθούς τους, αλλά από την άλλη το γεγονός ότι χάθηκε η μισή σεζόν είναι ένα μεγάλο πλήγμα για όλους. Από ’κει και μετά έπρεπε να ανοίξουμε και, αν είχαμε και μια καλύτερη πολιτική, πιστεύω ότι οι πληρότητες θα ήταν ακόμα καλύτερες. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να ανοίξουν τα σύνορα για τους Ρώσους πρωτύτερα, για να μη χαθεί η σεζόν».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου τόνισε: «Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι έπρεπε να επιδοτηθεί η απασχόληση. Δυστυχώς, με το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” είδαμε ότι δε στηρίχτηκε η απασχόληση. Εμείς είχαμε πει ότι όποιο εισόδημα χανόταν από την εργασία των εργαζομένων θα έπρεπε να αναπληρωθεί στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο, βέβαια, δεν έγινε. Ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση από μερίδα εργοδοτών και όχι βέβαια απ’ όλους. Από μια μειοψηφία, που είναι οι συνήθεις εργοδότες οι οποίοι έχουν την ίδια, πάγια τακτική εδώ και χρόνια»...

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια