«Έρχεται» ο νόμος για την συνεπιμέλεια των παιδιών – Τι αλλάζει

Κρήτη
«Έρχεται» ο νόμος για την συνεπιμέλεια των παιδιών – Τι αλλάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τομή στο Οικογενειακό Δίκαιο

Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αλλάζει άρδην τη νομολογία όπως την επικαλείται το Οικογενειακό Δίκαιο, το οποίο θα αφορά τη συνεπιμέλεια του τέκνου και από τους δύο γονείς. Πρόκειται για μια τομή στο Οικογενειακό Δίκαιο, καθώς εδώ και δεκαετίες η ανατροφή του τέκνου αποτελούσε προνόμιο μόνο της γυναίκας, ενώ ο πατέρας όφειλε να βλέπει τον γιο ή την κόρη του μόνο στο χρονικό πλαίσιο που όριζε η δικαστική συμφωνία τέλεσης διαζυγίου. Με την έκδοση της απόφασης, προβλεπόταν το πότε ο μη έχων την επιμέλεια θα έβλεπε το τέκνο του.

Συγκεκριμένα, σε διαζύγιο καταλήγει ένας στους δύο γάμους και πάνω από 20.000 παιδιά τον χρόνο είναι αντικείμενα διεκδίκησης ανάμεσα σε γονείς που δε συμφωνούν ούτε για το πώς θα... χωρίσουν. Ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος, εάν αναλογιστούμε πως οι γονείς 45 Ελληνόπουλων χωρίζουν καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι ένα στα 10 παιδιά να έχει απομακρυνθεί από τον έναν από τους δύο γονείς του. Στο πλαίσιο αυτό, το Οικογενειακό Δίκαιο οφείλει να προσαρμοστεί στη νέα κοινωνική πραγματικότητα και να αποδώσει ένα είδος διανεμητικής δικαιοσύνης στον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Ήδη έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία προβλέπεται συμφωνία και των δύο γονέων για την αλλαγή κατοικίας του παιδιού τους σε άλλη πόλη ή χώρα, αλλά και σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευσή του. Έως το τέλος του 2020 αναμένεται και το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

Η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται εσπευσμένα, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, να ορίσει ότι ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια, συνήθως ο πατέρας, θα έχει γνώμη για την πόλη ή τη χώρα που κατοικεί το παιδί του.

Μικρό βήμα

«Αν έχουμε να κάνουμε με επιμέρους αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου ζητήματος, δεν είναι σε σωστή βάση, με την έννοια ότι επικυρώνει το καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας. Είναι ένα βηματάκι, αλλά σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα», σχολίασε ο Κώστας Καρακώστας, νομικός εκπρόσωπος της ομάδας “Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού”. Ο κ. Καρακώστας ανέφερε ότι «το πρόβλημα έτσι όπως αναδεικνύεται από τη σύγχρονη πραγματικότητα, που δυστυχώς τρέχει ενώ η νομοθεσία μένει πίσω, είναι ότι περισσότερο οι πατεράδες αλλά και αρκετές μαμάδες αποξενώνονται από την καθημερινότητα του παιδιού τους και πρακτικά δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε πληροφορίες για την υγεία του ή για το πώς τα πάει στο σχολείο».

Η τροπολογία

Ο Αλέξης Καμπαναράκης, διευθυντής του Γυμνασίου Τυμπακίου- εκπαιδευτικός, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει άρδην το Οικογενειακό Δίκαιο. Ο ίδιος είναι υπέρ μιας τέτοιας προσπάθειας που ευαισθητοποιείται σε ζητήματα επιμέλειας τέκνου, μετέχοντας και στις δύο ομάδες. Μέχρι στιγμής, έχει υπάρξει προσθήκη μιας ευνοϊκής ρύθμισης για τους γονείς που δε λαμβάνουν την επιμέλεια.

«Μέχρι σήμερα, ίσχυε πως εκείνος που έχει την επιμέλεια του παιδιού, που στις 98% των περιπτώσεων είναι η μητέρα, μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή ήθελε να αλλάξει την κατοικία του. Και επειδή η κατοικία του είναι η κατοικία του παιδιού, μπορούσε να αλλάξει την κατοικία του παιδιού. Το αποτέλεσμα είναι ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού να χάνει την επαφή με το παιδί. Αυτό που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι μια τροπολογία η οποία αναφέρει το εξής: Για να αλλάξει μια μόνιμη κατοικία ο γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού, πρέπει να συναινέσει και ο άλλος γονέας ή να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι. Μιλάμε για μια προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο», αναφέρει ο κ. Καμπαναράκης.

Μετά τις συστάσεις...

Η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται σε συμμόρφωση με σειρά οδηγιών και συστάσεων από ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. «Η συμμόρφωση δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή κοινή ανατροφή. Δεν υπάρχει αποκλειστική επιμέλεια, έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», τόνισε ο Γιάννης Παπαρηγόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής “Συνεπιμέλεια”.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεχίζονται οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου και το νομοσχέδιο που έχει αναγγελθεί ως θέσπιση της συνεπιμέλειας αναμένεται έως το τέλος του 2020.

Οικογενειακό Δίκαιο - «Η Ελλάδα οφείλει να εκσυγχρονιστεί»

Ο κ. Καμπαναράκης κατέληξε λέγοντας πως πρέπει η Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο Οικογενειακού Δικαίου. Είναι μια ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία πρέπει να υποστηριχτεί από τις πολιτικές δυνάμεις καθώς πρόκειται για κατάφωρη αδικία, αφού εμμέσως ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια (το 98% των περιπτώσεων ο πατέρας) λογίζεται ως ανίκανος.

«Αυτήν την περίοδο λειτουργεί μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα βγάλει τα πορίσματά της και θα τα δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να προχωρήσει στην ανανέωση του Οικογενειακού Δικαίου μέχρι τέλος του έτους. Σκοπός είναι να οδηγηθούμε στη συνεπιμέλεια. Από το 2015, υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία αναφέρει ρητώς πως πρέπει να υπάρχει συνεπιμέλεια σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Πολλά κράτη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Δανία και κράτη της Δυτικής Ευρώπης (π.χ. Γερμανία), έχουν φέρει στο προσκήνιο τη συνεπιμέλεια. Συνεπιμέλεια σημαίνει πως το παιδί θα πρέπει να αφιερώνει ίσο χρόνο και στον πατέρα και στη μητέρα, και οι δύο γονείς θα έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στην Ελλάδα, δεν έχει έρθει και αυτό επιδιώκουμε. Μόλις χωρίζει ένας γονέας, αυτόματα εκείνος που δεν έχει την επιμέλεια κρίνεται ως ανάξιος. Ένας πατέρας κρίνεται από την υπάρχουσα νομολογία ως ανίκανος. Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε την αναχρονιστική αυτή πολιτική».

(Φωτογραφία Αρχείου - Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News