Κρήτη

Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων: Κάτω από 4 ευρώ και… από Νοέμβριο

Πάσχα καταστράφηκαν οι κτηνοτρόφοι, κοντά στα Χριστούγεννα θα… αποζημιωθούν!

Από το Πάσχα περιμένουν τα “τέσσερα ευρώ” ανά κεφάλι ζώου οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά τελικά... τα “τέσσερα ευρώ” είναι μόλις 3,8 ευρώ μόνο στις “μάνες”, δηλαδή στα θηλυκά αιγοπρόβατα στην αναπαραγωγική ηλικία. Όσο για τον χρόνο πληρωμής των ενισχύσεων; Η γραφειοκρατία “σπάει κόκκαλα”, και έτσι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που “κλείδωσε” το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, που υπέστησαν επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, φαίνεται πως δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τον Νοέμβριο!

Μπορεί, δηλαδή, η σχετική υπουργική απόφαση δέσμευσης του ποσού να δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” την 1η Σεπτεμβρίου... Μπορεί να είχαν περάσει ήδη τέσσερις ολόκληροι μήνες μετά το Πάσχα, οπότε και καταστράφηκαν οι κτηνοτρόφοι λόγω της μεγάλης μείωσης των πωλήσεων των αιγοπροβάτων τους λόγω της καραντίνας, αλλά την ίδια ώρα η γραφειοκρατία είναι τέτοια, που θα προκαλέσει τουλάχιστον ένα με δύο μήνες ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, καθυστέρηση...

Συγκεκριμένα, πρώτα πρέπει να συνυπογραφεί και να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης της έκτακτης αυτής ενίσχυσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το “άνοιγμα” ενός πληροφοριακού συστήματος για υποδοχή αιτήσεων από τους πληττόμενους κτηνοτρόφους. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα. Εν συνεχεία θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων και η κατανομή των χρημάτων, δηλαδή από Νοέμβριο και μετά.

Δηλώσεις Βορίδη

Να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προκατόχου του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, απάντησε σχετικά με τις καθυστερήσεις αυτές στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της βασικής επιλογής της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληττόμενων κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής. Στη συνέχεια, ο υπουργός απαρίθμησε για πολλοστή φορά το σύνολο των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, υπογραμμίζοντας ότι, «συγκεντρωτικά, αυτή τη στιγμή μιλάμε για 104 εκατομμύρια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».

Ειδικά για την αιγοπροβατοτροφία ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Εξεδόθη - μετά από συμφωνία και του Γενικού Λογιστηρίου - η Υπουργική Απόφαση, με την οποία ενισχύονται οι αιγοπροβατοτρόφοι με 30.155.000 ευρώ».

Έκανε τέλος σαφές ότι, από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης εικόνα της διαταραχής που έχει προκύψει και λαμβάνεται απόφαση για την ενίσχυση, απαιτούνται 3-4 μήνες μέχρι να λάβουν τα χρήματά τους οι παραγωγοί, διότι η απόφαση αυτή πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επιστρέψει και να πάει στο Γενικό Λογιστήριο. Και μετά από την πρώτη αυτή απόφαση έπεται και δεύτερη, η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει το μέτρο, δίδοντας την εντολή εφαρμογής του μέτρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος, για το οποίο απαιτείται χρόνος.

Τι ζητά ο ΣΕΚ - Αντιδράσεις κτηνοτρόφων

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά να δοθεί άμεσα και στο σύνολό της η ενίσχυση που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αιγοπροβατοτρόφους, προειδοποιώντας για φήμες περί μείωσης από το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ των άλλων, ο ΣΕΚ καταγγέλλει ότι οι «δικαιούχοι αιγοπροβατοτρόφοι βλέπουν με έκπληξη ότι σε άλλους κλάδους, και ιδιαίτερα εκτός του πρωτογενούς τομέα, οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν ήδη και μάλιστα με ταχύτερες διαδικασίες, και εύλογα αναρωτιούνται».

Ο ΣΕΚ διατυπώνει, εξάλλου, το σαφές ερώτημα: «Γιατί το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί την καταβολή της ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους;». Και ακολούθως, υπενθυμίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ότι πολύ έγκαιρα έχει επισημάνει το γεγονός πως «η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας, και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και επιπρόσθετα, λόγω της επίδρασης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αιγοπροβατοτρόφοι δέχτηκαν ένα επιπλέον χτύπημα στο εισόδημά τους. Ζητάμε να καταβληθεί άμεσα η ενίσχυση και στο σύνολό της», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση για τη χρηματοδότηση

Το ποσό λοιπόν που εγκρίθηκε είναι μικρότερο από τα 31,7 εκατ. ευρώ που είχαν εγκρίνει οι Βρυξέλλες για την ειδική ενίσχυση, με τους κτηνοτρόφους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν το ποσό που θα πάρουν θα είναι τελικά λιγότερο από τα 4 ευρώ ανά ζώο που τους έχουν ανακοινώσει.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει: «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 30.155.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδικός φορέας 1029-501, 0000000, Λογαριασμός 2390901002, οικ. έτους 2020, για την “Κάλυψη δαπάνης για τη χορήγηση άμεσης επιχορήγησης μέσω κρατικής ενίσχυσης στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας” σύμφωνα με τη C (2020) 1863 final της 19ης/3/2020 ανακοίνωση της Επιτροπής (προσωρινό πλαίσιο), για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια