Β. Κεγκέρογλου: «Άμεσα μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς»

Κρήτη
Β. Κεγκέρογλου: «Άμεσα μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κλαδική πολιτική ελαιοκαλλιέργειας, επιχειρησιακό σχέδιο καθώς και άμεσα μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς, ζήτησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η έλλειψη κεντρικής κλαδικής πολιτικής για την ελαιοκαλλιέργεια έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε απαξίωση το ελαιόλαδο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη μείωση εισοδήματος των παραγωγών.

Αν και η νέα ελαιοκομική περίοδος ξεκινάει οσονούπω, η απογοήτευση διακατέχει τον κλάδο, αφού δεν υπάρχει κάποια αλλαγή πολιτικής που θα επανέφερε στο επίκεντρο του Κυβερνητικού ενδιαφέροντος την ελαιοκαλλιέργεια.

Εκτός από την έλλειψη κλαδικής πολιτικής και επιχειρησιακού σχεδίου δεν λαμβάνονται:

-Μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του ελαιόλαδου

-Μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς του ελαιόλαδου και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που υπάρχουν

-Θεσμικές πρωτοβουλίες για την ευρύτερη συνεργασία των ελαιοπαραγωγών και των οργανώσεων τους κυρίως ως προς την προώθηση του ελαιόλαδου

-Μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι λόγω της αποτυχίας της δακοκτονίας και της αδυναμίας προώθησης του ελαιόλαδου σε ικανοποιητικές τιμές τα προηγούμενα χρόνια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο εισόδημα τους.

Η πολύ χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου τα τελευταία χρόνια και η αβεβαιότητα για την νέα χρονιά προκαλούν έντονη ανησυχία και αγωνία στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής, τις υψηλές τιμές των αγροτικών εφοδίων, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την αδυναμία διάθεσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή απαιτείται κλαδική πολιτική, επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και του ελαιόλαδου

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμα πολιτικής για την ελαιοκαλλιέργεια και τι θα πράξετε για την παραπάνω δέσμη άμεσων μέτρων στήριξης του ελαιόλαδου και των ελαιοπαραγωγών;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φάκελος για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για την μείωση της παραγωγής και την απώλεια του εισοδήματος τους κατά τα προηγούμενα χρόνια;».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News