Σάλος με τα τεστ κορωνοϊού

Κρήτη
Σάλος με τα τεστ κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση να στέλνονται τα τεστ σε ιδιωτικό κέντρο

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη για κατευθυνόμενη ροή εξέτασης μοριακών ελέγχων για κορωνοϊό προς συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, λόγω αναστολής διενέργειας τεστ από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής της 1ης Υ.ΠΕ. Παναγιώτης Στάθης, υποδεικνύεται προς τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειάς του να συνάψουν σύμβαση με ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπου μάλιστα επιστημονικός υπεύθυνος είναι το προβεβλημένο μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και αναπληρωματικός εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης!

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψαν το ΜΕΤΑ Υγειονομικών και η ιστοσελίδα ygeionomikoi. gr, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας απέστειλε στις 2 Σεπτεμβρίου - ημέρα που έγινε γνωστό ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ζητάει να μην του στέλνουν επιπλέον δείγματα τα νοσοκομεία καθώς αναστέλλει τη δυνατότητά του να διενεργεί ελέγχους για τον κορωνοϊό - έγγραφο με θέμα “Αποστολή δειγμάτων μοριακού ελέγχου για SARS-CoV-2” προς τους διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας. Με αυτό τους ζητεί να εξετάσουν τη σύναψη σύμβασης για μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους για κορωνοϊό με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία Central Lab Α.Ε.-Όμιλος “Ιατρική Διάγνωση”, όπου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κέντρου, «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, επιμελείται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων».

Ερωτήματα πάντως προκαλεί η κίνηση του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου να “εξαφανίσει” από την ιστοσελίδα της το όνομα του κ. Μαγιορκίνη όταν έγινε γνωστό πως το έγγραφο της 1ης Υ.ΠΕ. διέρρευσε στα ΜΜΕ.

Τι απάντησε ο Γκ. Μαγιορκίνης

Απαντήσεις δίνει ο Γκίγκας Μαγιορκίνης για τον σάλο που προκλήθηκε μετά τα δημοσιεύματα για την ανάθεση της κυβέρνησης ανάλυσης τεστ κορωνοϊού σε ιδιωτικό εξεταστικό κέντρο, όπου μέχρι πρόσφατα παρουσιαζόταν επικεφαλής ο επίκουρος καθηγητής Eπιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

«Συνεργάστηκα για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό», απαντά ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δεν έχω καμία σχέση με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) και ούτε γνώριζα καν ότι είχε ανατεθεί στο διαγνωστικό κέντρο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων. Άλλωστε λείπω εδώ και μέρες. Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα, αφού το επιτρέπει ο νόμος», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο ethnos. gr.

«Συμβάσεις... με το αζημίωτο»

«Για 6 ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση αφήνει χωρίς αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ, διατηρεί τα ιολογικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων υποστελεχωμένα ακριβώς όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί της, νοσοκομεία αναφοράς, όπως το ΠΑΓΝΗ, δε διαθέτουν με ευθύνη υπουργείου Υγείας, 7ης Υ.ΠΕ. και διοίκησης ΠΑΓΝΗ αντίστοιχο τέτοιο εργαστήριο, ενώ συστήνει συμβάσεις με το “αζημίωτο” με ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους».

Αυτό καταγγέλλει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης.

Και συνεχίζει καταγγέλλοντας: «Είναι γνωστό ότι τα δείγματα για τον προεγχειρητικό μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 των ασθενών από το ΠΑΓΝΗ στέλνονταν στο ΕΚΕΑ λόγω αδυναμίας διενέργειας του συνόλου των τεστ όλης της Κρήτης στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, κατόπιν επιλογής του υπουργείου Υγείας και των τοπικών διοικήσεων των φορέων Υγείας.

Αντί για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, το ΠΑΓΝΗ προχώρησε σε πρόσληψη τριών επικουρικών εργαζομένων για το Ιολογικό Εργαστήριο, οι οποίοι μετακινήθηκαν στο αντίστοιχο εργαστήριο του Πανεπιστημίου, το οποίο πληρώνεται 30 ευρώ για κάθε τεστ»...

Σοβαρά ερωτήματα

Ο Δημήτρης Βρύσαλης συνεχίζει λέγοντας πως «σοβαρά ερωτήματα, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιδιωτικός όμιλος, που “συστήνεται” από την κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, για τη διενέργεια των τεστ, μέχρι και την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη διαφήμιζε μέσα από την ιστοσελίδα του ότι “την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων” στις εξετάσεις ανίχνευσης του κορωνοϊού την επιμελείται “εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκα Μαγιορκίνη”. Δηλαδή, του ορισμένου από την κυβέρνηση ως αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό...

Τα ερωτήματα μάλιστα επιτείνονται από το γεγονός ότι την Παρασκευή η παραπάνω αναφορά ξαφνικά “εξαφανίστηκε” από την ιστοσελίδα του ιδιωτικού ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις συνέπειες από τη χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπως και την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να διασφαλιστεί εδώ και τώρα δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και για τον πληθυσμό, με ενίσχυση του ΕΚΕΑ, των νοσοκομείων και των εργαστηρίων τους, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και με επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Για άλλη μία φορά μέσα στην πανδημία αποδεικνύεται πως ο ιδιωτικός τομέας Υγείας λειτουργεί και σε βάρος του δημόσιου Συστήματος Υγείας και σε βάρος της δημόσιας υγείας», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας

Στο μεταξύ, με αποφασιστικό τρόπο οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δήλωσαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, όσον αφορά την κοροϊδία σχετικά με την έλλειψη ΜΑΠ, την αβεβαιότητα και την “ομηρία” των δεκάδων συμβασιούχων και τη μη ένταξη στα ΒΑΕ.

«Από την αρχή της πανδημίας έχουμε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ): μάσκες, γάντια, αντισηπτικά... Οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και τώρα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αλλά και η προσέλευση ασθενών, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του Τμήματος Προμηθειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευομένων. Λόγω των ελλείψεων, τα ΜΑΠ δίνονται με το σταγονόμετρο, π.χ. συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε δύο μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο. Έτσι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι’ αυτά τα υλικά», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του σωματείου τους στο ΠΑΓΝΗ.

Κίνδυνος απολύσεων παρά τις αυξημένες ανάγκες

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας και εστίασης δημόσιων νοσοκομείων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω του SARS-CoV-2.

Αντίστοιχα, «με απόλυση κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες χιλιάδες συνάδελφοι, επικουρικοί, και μέσω ΟΑΕΔ», λόγω της συστηματικής άρνησης των κυβερνήσεων για μονιμοποίησή τους.

«Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της διοικήτριας της 7ης Υ.ΠΕ. για ολιγόμηνη παράταση, δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη, αφού η μόνη δικαίωση των εργαζομένων είναι η μονιμοποίησή τους με 8ωρη, 5νθήμερη εργασία και πλήρη δικαιώματα».

Παρακάτω, μεταξύ των άλλων, γίνεται λόγος και στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. «Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοι μας πανελλαδικά.

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ αποκλείουν χιλιάδες συναδέλφους (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, διοικητικούς κ.λπ.) ακόμα και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News