Παραγωγικοί φορείς Κρήτης: «Μην καταδικάζετε την τοπική οικονομία»

Κρήτη
Παραγωγικοί φορείς Κρήτης: «Μην καταδικάζετε την τοπική οικονομία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» για την οικονομία – Ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Την άμεση αναστολή των ειδικών περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ για 14 ημέρες στον νομό Ηρακλείου ζητούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά σύσσωμοι οι τοπικοί επιχειρηματικοί και τουριστικοί φορείς.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον κ. Χαρδαλιά, οι φορείς της τοπικής επιχειρηματικότητας “χτυπούν καμπανάκι” για τις επιπτώσεις που καταγράφονται ήδη στην τοπική οικονομία λόγω των περιοριστικών μέτρων και κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για μια απόφαση που καταδικάζει την τοπική οικονομία και μοιάζει ακατανόητη με γνώμονα - όπως επισημαίνουν - το πλήθος των επίσημων κρουσμάτων!

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για την απόφαση της ΓΓΠΠ να θέσει την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για δύο εβδομάδες. Δυστυχώς, το γεγονός αυτό είχε μεγάλες επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο, καθώς επέφερε αυτόματα ακυρώσεις και μεγάλη μείωση της ροής των νέων κρατήσεων, σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον τουρισμό και αυτόματα τις θέσεις εργασίας για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Όλοι οι κλάδοι της τοπικής οικονομίας πλήττονται ανεπανόρθωτα και αδυνατούμε να κατανοήσουμε την καταδίκη της οικονομίας σε σχέση με το πλήθος των επίσημα ανακοινωθέντων κρουσμάτων, δεδομένης δε και της υποδειγματικής εφαρμογής των μέτρων προστασίας στο Ηράκλειο.

Σεβόμαστε τις αποφάσεις σας, τις υποστηρίζουμε και τις εφαρμόζουμε, γιατί η υγεία και η ασφάλειά μας προηγείται έναντι κάθε άλλης επιλογής. Παρακαλούμε όμως να ανασταλούν τα ειδικά αυτά μέτρα αμέσως μόλις αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, ακόμη και εάν είναι νωρίτερα από το 14ήμερο αυτό. Δίκαιο και επιτακτικό θα ήταν επίσης να εφαρμοστούν μόνο σε χώρους όπου παρατηρείται η εικόνα του ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού και όχι οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις, στη δύσκολη αυτή περίοδο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή διαμαρτυρίας και αγωνίας των τοπικών φορέων, που καταλήγει:

«Περαιτέρω θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη το συντομότερο δυνατό σε ημέρα και ώρα που θα ορίσετε εσείς για να συζητήσουμε τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και αιτήματά μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

Την κοινή επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά συνυπογράφουν το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η ΟΕΒΕΝΗ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ξεναγών Κρήτης-Σαντορίνης, η Ένωση Ιδιοκτητών Τουριστικών Πούλμαν Κρήτης, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικίασης Αυτοκινήτων και Δικύκλων και ο Σύλλογος Επισιτισμού-Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου.

Έμποροι Χερσονήσου

Την άμεση κατάργηση του μίνι lockdown στο Ηράκλειο αλλά και μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις ζητά ομοίως ο Εμπορικός Σύλλογος του Δήμου Χερσονήσου, που μάλιστα προγραμματίζει κινητοποίηση διαμαρτυρίας μεθαύριο Δευτέρα, καλώντας τους εμπόρους να κλείσουν νωρίτερα τα καταστήματά τους.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Δήμου Χερσονήσου καλεί σε διαμαρτυρία όλα τα μέλη του Συλλόγου και τον δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας να στηρίξουν κλείνοντας λίγο νωρίτερα τα καταστήματά τους, τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη 2020 και ώρα 11 μ.μ. στην πλατεία του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στο Λιμάνι Χερσονήσου.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση του μίνι lockdown, καθώς και ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση του εμπορικού κλάδου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών», επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Χερσονήσου.

Επιμελητήριο Χανίων

Τη λήψη μιας δέσμης μέτρων στήριξης που θα ανακουφίσει τις τοπικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους από τις δεινές επιπτώσεις των έκτακτων και παρατεινόμενων μέτρων της Πολιτικής Προστασίας για την ανακοπή των κρουσμάτων COVID-19 στην Π.Ε. Χανίων ζητά από την κυβέρνηση το Επιμελητήριο Χανίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρόεδρο Αντώνη Ροκάκη.

Οι ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χανίων βασίστηκαν στις εισηγήσεις των τεσσάρων τμημάτων (Τουριστικού, Εμπορικού, Μεταποιητικού και Υπηρεσιών), τα οποία συνεδρίασαν προηγουμένως.

Στη δέσμη μέτρων που ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία το Επιμελητήριο Χανίων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  1. «Έκτακτη χρηματοδοτική ενίσχυση του κράτους στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Χανίων με αναλογικά κριτήρια μείωσης εσόδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2019.
  2. Επιμήκυνση μέχρι 30/4/2021 του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας με μηνιαία αποζημίωση για τους εργαζομένους έως 534 ευρώ.
  3. Επέκταση σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και συνέχιση επιδότησης μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος “Συν-Εργασία” μέχρι 30/4/2021.
  4. Υπαγωγή του συνόλου των επιχειρήσεων της τουριστικής οικονομίας της Π.Ε. Χανίων (50% περιφερειακού ΑΕΠ) στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν για τις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι 30/4/2021 (π.χ. αναστολή εργασίας- “Συν-Εργασία”).
  5. Επιδότηση 100% ασφαλιστικών εισφορών στην Π.Ε. Χανίων μέχρι 30/4/2021 με την προϋπόθεση να μη μειωθεί το προσωπικό.
  6. Κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.
  7. Μείωση ενοικίων κατά 40% για μισθωμένα ακίνητα σε επιχειρήσεις της Π.Ε. Χανίων μέχρι τον Μάρτιο 2021 και ισόποση αντιστάθμιση της απώλειας των εκμισθωτών από την Πολιτεία μέσω της παροχής φορολογικών ελαφρύνσεων.
  8. Μετάθεση πληρωμής του συνόλου των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων της Π.Ε. Χανίων μέχρι 30/4/2021.
  9. Αναστολή πλειστηριασμών από επιχειρηματικά δάνεια μέχρι τον Δεκέμβριο 2022.
  10. Περαιτέρω μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα με παροχή πρωινού ή και ημιδιατροφή, στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους με κάθε μέσο μεταφοράς, στην εστίαση και στα ποτά και ροφήματα.
  11. Άμεση εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην Κρήτη, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2020, ή εναλλακτικά μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην Κρήτη.
  12. Απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τα φορολογικά έτη 2020-21.
  13. Ένταξη των παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο, όπως και των νέων που δημιουργήθηκαν από τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Χανίων κατά την πανδημία, σε νέα ρύθμιση από 1/1/2021 έως 120 δόσεις.
  14. Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός 30.000 ευρώ ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις της Π.Ε. Χανίων να διαχειριστούν τρέχουσες πιεστικές υποχρεώσεις.
  15. Διευρυμένο επιδοτούμενο πρόγραμμα σε ποσοστό 70% για την καινοτομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την προώθηση του συνόλου επιχειρήσεων-προϊόντων της Π.Ε. Χανίων.
  16. Διευρυμένα επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης για ενίσχυση δεξιοτήτων και επανατοποθέτηση εργαζομένων στην Π.Ε. Χανίων.
  17. Μετάθεση λήξης επιταγών μέχρι 31/12/2020 με κρατική κάλυψη της αξίας τους και επιστροφή των χρημάτων από τους ωφελούμενους μέσω εφορίας.
  18. Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων της Π.Ε. Χανίων μέχρι 30/4/2021.
  19. Άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί), ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.
  20. Ενίσχυση των ελέγχων-test COVID-19 στις “πύλες εισόδου” της Π.Ε. Χανίων για την ασφάλεια της κοινωνίας και του προορισμού.
  21. Απαλλαγή επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη, τέλη παρεπιδημούντων και λοιπών εκμεταλλεύσεων δημοτικών/δημόσιων χώρων (π.χ. παραλίες, τραπεζοκαθίσματα) μέχρι 30/4/2021.
  22. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους στην Π.Ε. Χανίων χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  23. Επέκταση χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος του Ταμείου Επιχειρηματικότητας - ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή ΙΙΙ - και δανείων κίνησης.
  24. Απαλλαγή των επιχειρήσεων της Π.Ε. Χανίων από την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το φορολογικό έτος 2020.
  25. Κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία της διενέργειας test COVID-19 από οποιοδήποτε πιστοποιημένο εργαστήριο και επιδότηση απολύμανσης τουριστικών επιχειρήσεων.
  26. Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας και του προορισμού με κάλυψη των κενών των δημόσιου Νοσοκομείου Χανίων αλλά και των πρωτοβάθμιων Κ.Υ. σε υλικοτεχνική υποδομή και υγειονομικό προσωπικό, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.
  27. Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου που υποβαθμίζει τα εκτός σχεδίου οικόπεδα σε αγροτεμάχια, ώστε να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση η οικονομία.
  28. Απαλλαγή των εμπορικών επιχειρήσεων από τις πάγιες χρεώσεις των παρόχων Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών, όπως και δημοτικών τελών μέχρι 30/4/2021.
  29. Διαβούλευση με τη διαχειρίστρια εταιρεία Fraport Greece για τις προϋποθέσεις μείωσης των τελών του αεροδρομίου Χανίων μέχρι τον Δεκέμβριο 2022 για την επανάκαμψη του προορισμού».   Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News