Σύλλογοι Γονέων Κρήτης: Ψήφισμα για τον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων

Κρήτη

Τι διεκδικούν

Σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, προχώρησε σε ανακοίνωση μέσα στην οποία υποστηρίζει ότι αυτό «δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωση τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης έχει κάθετη αντίρρηση με τον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων του νησιού που ξεκίνησε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ΥΠΕΘ, υπ’ αρ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018) και συνεχίζεται από τη ΝΔ με το ΦΕΚ 2139/3-06-2020.

Ο χαρακτηρισμός των δυσπρόσιτων σχολείων βασιζόταν στα πραγματικά δεδομένα της απόστασης των σχολείων αυτών από τα αστικά κέντρα και της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου και οδηγούσε σε πρόσθετη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που διορίζονταν εκεί, διευκολύνοντας έτσι τη στελέχωση του σχολείου με εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μια σειρά από δυσπρόσιτα σχολεία της Κρήτης, όπως το Δημοτικό Σχολείο του Έλους Κισσάμου, Δημοτικό Σχολείο Βοριζίων και Καμαρών Ηρακλείου κ.α., υποβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο, καθώς ο αποχαρακτηρισμός τους από δυσπρόσιτα δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωσή τους.

Επιπλέον, η υποβάθμισή τους έχει αποτέλεσμα τη δυσκολία συγκρότησης τμημάτων, καθώς αυξάνεται ο απαιτούμενος αριθμός των μαθητών για τη συγκρότηση των τμημάτων, λόγω του αποχαρακτηρισμού των σχολείων αυτών από δυσπρόσιτα.

Ο κίνδυνος τα σχολεία αυτά να οδηγηθούν σε συγχώνευση ή ακόμα και κατάργηση είναι ορατός, πράγμα που θα σημαίνει αναγκαστική μετακίνηση των μαθητών που μένουν στα αντίστοιχα χωριά αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους και σειρά προβλημάτων που πρόκειται να δημιουργηθούν στις οικογένειές τους.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης διεκδικεί :

• Να χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα όλα τα σχολεία που αντικειμενικά πληρούν τις προϋποθέσεις!
  • Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο προσωπικό - μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολειά!»