Κρήτη

Η Κρήτη «πρωταγωνίστρια» στον τομέα της έρευνας

Οι εκπρόσωποι του νησιού στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Τεργέστη

Στο καταξιωμένο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας ESOF (EuroScience Open Forum) συμμετέχει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας. Το φόρουμ λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια σε μια ευρωπαϊκή πόλη και φέτος πραγματοποιείται στην Τεργέστη έως μεθαύριο Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά (virtual stand).

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπούν ο Δήμος Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με την ανάδειξη πρωτοποριακών εφαρμογών που καθιστούν την Κρήτη πρωταγωνίστρια και στον τομέα της Έρευνας.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την “Ηλεκτρονική διαχείριση θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ με πλοήγηση σε επιλεγμένη θέση και επαναδρομολόγηση”. Εκατόν εξήντα θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης είναι στη διάθεση των ατόμων με αναπηρία. Ειδικά τοποθετημένοι αισθητήρες στο έδαφος με αυτονομία μπαταρίας πάνω από 10 χρόνια ανιχνεύουν εάν η θέση είναι κατειλημμένη μέσω ενός ειδικού τσιπ που λειτουργεί με bluetooth. Το σύστημα συνοδεύεται από ανάλογες φορητές κάρτες οι οποίες βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο και δηλώνουν την κατάληψη της θέσης.

Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) θα παρουσιάσει την καινοτόμα χρήση της ρομποτικής στη συλλογή απορριμμάτων, μέσω ενός ρομποτικού μοχλού εφοδιασμένου με αισθητήρες που αναγνωρίζουν υλικά και τα διαχωρίζουν: ένα σύστημα ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης των στερεών αστικών απορριμμάτων, την κομποστοποίηση του οργανικού μέρους των απορριμμάτων και ακόμα τη διαχείριση των αποβλήτων μεγάλου όγκου, με περισυλλογή πόρτα-πόρτα μέσω κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, το Πολυτεχνείο Κρήτης θα παρουσιάσει μέρος της εργασίας του με την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών για κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές καινοτομίες και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και ρομποτικής.

Πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ, που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αναπτύχθηκε στο ΙΤΕ ειδικά για τον καθαρισμό και ανάδειξη των γλυπτών της Ακρόπολης των Αθηνών, και το οποίο έλαβε βραβείο Keck 2012 από το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης Ιστορικών Μνημείων και Έργων Τέχνης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες. Το σύστημα χρησιμοποιεί ταυτόχρονα δύο δέσμες λέιζερ (υπέρυθρο και υπεριώδες), που επιτρέπουν την ασφαλή αφαίρεση των ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών. Η τεχνολογία οδήγησε στη δημιουργία κοινού Εργαστηρίου με το Μουσείο του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο.

Παρουσιάζεται επίσης ο μεγαλύτερος “Γνωσιακός Γράφος (Knowledge Graph) LODSyndesis ανοικτών διασυνδεδεμένων δεδομένων”, ο οποίος βασίζεται σε καινοτόμα ευρετήρια και αλγορίθμους και αυτή τη στιγμή συνδέει 2 δισεκατομμύρια δεδομένα, που αφορούν 400 εκατομμύρια οντότητες, από 400 διαφορετικές πηγές, και προσφέρει υπηρεσίες για τη συνδεσιμότητα και ολοκλήρωση των δεδομένων, όπως εύρεση και εξακρίβωση στοιχείων, ανακάλυψη σχετικών συνόλων δεδομένων, και άλλες.

Στην Κρήτη παρακολουθείται και η ποιότητα του αέρα με ιδιαίτερη προσοχή. Το νησί αποβλέπει στο στόχο “μηδενικές εκπομπές” έως το 2030 και δουλεύει για να μηδενίσει τα ίχνη άνθρακα που θα τo καταστήσουν οχυρό της κλιματικής ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συντόνισε το ΙΤΕ, μελετήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως η ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από μια ήπειρο με τη χρήση ενός αερόπλοιου Zeppelin, το οποίο μετέφερε επιστημονικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας. Οι μετρήσεις οδήγησαν στην ανακάλυψη χημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα πάνω από το έδαφος, στην ποσοτικοποίηση της μεταφερόμενης ρύπανσης από χώρα σε χώρα, αλλά και στη σημασία πηγών όπως η καύση βιομάζας, το ψήσιμο κρέατος, οι δασικές πυρκαγιές κ.ά. που είχαν υποεκτιμηθεί. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν το πώς οι ατμοσφαιρικές διεργασίες μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα, την υγεία και τα οικοσυστήματα, και χρησιμοποιούνται από την Ε.Ε. για την εδραίωση του περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παρουσιάσεις - Πρωταθλητές υψηλής καινοτομίας

Η κρητική παρουσίαση στον ESOF 2020 έγινε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας. Το ΕΙΠ Ιταλίας δραστηριοποιείται από το 2008, έχει την έδρα του στην Τεργέστη και διευθύνεται από την κ. Αλίκη Κεφαλογιάννη. Σκοπός του είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας σε όλη την Ιταλία. Συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών και συνεργειών μεταξύ ιταλικών και ελληνικών πολιτιστικών, μορφωτικών και εκπαιδευτικών φορέων-ερευνητών (https://hfc-worldwide.org/trieste/).

Κομβικό ρόλο στη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο φόρουμ της Τεργέστης είχε ο Erich Jost, φιλέλληνας με κρητικές ρίζες, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος στο Παγκόσμιο Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής Ηνωμένων Εθνών του Μιραμάρε της Τεργέστης και στο ICTP-UNESCO/IAEA.

Η Κρήτη αποτελεί αναμφισβήτητη “πρωταθλήτρια” της υψηλής καινοτομίας, της έρευνας στον χώρο του περιβάλλοντος, και της βιώσιμης ανάπτυξης για την ποιότητα ζωής των πολιτών και των εκατομμυρίων τουριστών. Η εναλλακτική στρατηγική στην Κρήτη στοχεύει σήμερα και στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, στα συστήματα συλλογής ενέργειας, τη χρήση ηλεκτρισμού στις μεταφορές, στην εξοικονόμηση υδάτων και την ανακύκλωση απορριμμάτων, στη βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας στα ξενοδοχεία, τα κτήρια και τον φωτισμό των δρόμων, στην υποστήριξη των ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων και στη δυνατότητα ηλεκτροδότησης των λιμανιών και των καραβιών μέσω υποδομών επαναφόρτισης. Εν ολίγοις, με ένα βλέμμα προσανατολισμένο στην ποιότητα της πραγματικότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών της. Όλα τα παραπάνω πρόκειται να μοιραστεί ο επισκέπτης του φόρουμ με τους πολυάριθμους άλλους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ως είθισται, στο πνεύμα της “φιλοξενίας”.

Το φυσικό περίπτερο, που βρίσκεται στο Magazzino 28 στον χώρο του παλιού λιμανιού/Porto Vecchio, θα είναι επισκέψιμο έως αύριο Σάββατο 5/9, από τις 8:30 το πρωί έως τις 8 μ.μ. (μεθαύριο Κυριακή 6/9 έως τις 5:30 το απόγευμα).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια