Κρήτη

«Να μπουν ορκωτοί λογιστές στην ΚΕΟΣΟΕ»

«Φωτιές» ανάβει μέσω της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης – Τι απάντα ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρήστος Μάρκου

«Να μπουν ορκωτοί λογιστές στην ΚΕΟΣΟΕ και στο διάστημα των ελέγχων τους να υπάρχει προσωρινή διοίκηση», ζητάει μέσω της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», ανεβάζοντας το θερμόμετρο της προεκλογικής περιόδου στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, το μέλος της διοίκησης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος και ετοιμάζεται να διεκδικήσει δυναμικά την προεδρία της οργάνωσης. Η εφημερίδα μας επικοινώνησε βέβαια και με τον σημερινό πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστο Μάρκου, καταγράφοντας τις απαντήσεις του συνεταιριστή, που εκλέγεται στη θέση αυτή από τον Αύγουστο του 1990!

Οι εκλογές στην ΚΕΟΣΟΕ πρέπει να έχουν διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου φέτος. Μέχρι στιγμής, εκτός από τους Χρήστο Μάρκου και Πρίαμο Ιερωνυμάκη, δεν έχει διατυπώσει άλλος συνεταιριστής την επιθυμία του για τη διεκδίκηση της προεδρίας. «Εγώ ως μέλος του Δ.Σ., ενώ έχω κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις ζητώντας να ενημερωθώ για τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, για τα χρήματα που παίρνουν τα στελέχη της - προσωπικά να σας πω ότι ουδέποτε εγώ πήρα ημεραργίες - για το καθεστώς εργασίας όσων εργάζονται στην οργάνωση κ.λπ., καμία απάντηση γραπτώς δεν έχω πάρει. Όσο για τις προφορικές απαντήσεις, άλλα λέγονται τη μια και άλλα λέγονται την άλλη και γι’ αυτό ζητάω να δω τα πρακτικά. Στο μεταξύ, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθυντής οργανώνουν διάφορες συναντήσεις ακόμα και με τον υπουργό χωρίς να ενημερώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον εμένα δε με ενημερώνουν. Αν κάποιοι άλλοι στη διοίκηση ενημερώνονται, να βγουν και να το πουν. Να πάρουν και την ευθύνη ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα και να δούμε έτσι και ποιοι είναι αυτοί που τόσα χρόνια εκλέγονται για να εκπροσωπούν τους αμπελουργούς...».

Ορκωτοί λογιστές

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που μετέχει στο Δ.Σ. της ΚΕΟΣΟΕ εκπροσωπώντας την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, καταγγέλλει στο σημείο αυτό τα εξής: «Δε γνωρίζω τι γίνεται με τα οικονομικά. Τα περιουσιακά στοιχεία στην ΚΕΟΣΟΕ είναι τεράστια. Και θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Διότι αυτή η περιουσία δεν ανήκει στη συγκεκριμένη ομάδα συνεταιριστών, αλλά στους ίδιους τους αγρότες. Και στην ομάδα αυτή είναι μέλη του Δ.Σ. και εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία σχέση με το αμπέλι. Ούτε καν γνωρίζουν το σχήμα του αμπελόφυλλου. Προτείνω, λοιπόν, να γίνει έρευνα από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι και θα προχωρήσουν σε πλήρη έλεγχο του καθεστώτος στην ΚΕΟΣΟΕ, των εργασιακών σχέσεων στην οργάνωση αλλά και όλων των οικονομικών στοιχείων. Και προτείνω προσωρινό Δ.Σ. μέχρι να διεξαχθεί ο έλεγχος. Και οι εκλογές να γίνουν μετά ακριβώς τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών. Εάν κάποιο μέλος του Δ.Σ. διαφωνήσει με αυτά που λέω, να βγει και να το δηλώσει δημόσια. Να βγουν και να μιλήσουν...».

Για να δρομολογηθούν αυτές οι εξελίξεις, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση της γενικής συνέλευσης. «Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή, με την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο αμπελουργικός κόσμος, η ΚΕΟΣΟΕ να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις. Ακόμα και οι προτάσεις που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση είναι προτάσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης», λέει κατηγορηματικά.

Βέλη από τον Προέδρο - «Λειτουργεί... προεκλογικά»

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε αμέσως χθες με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστο Μάρκου. «Δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα στην οργάνωση. Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λειτουργεί καθαρά και μόνο προεκλογικά», υποστηρίζει από την πλευρά ο Χρήστος Μάρκου.

«Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε αν ήθελε να έχει την ενημέρωση που ζητάει. Αλλά η ενημέρωση δε γίνεται μέσω του τηλεφώνου. Μπορεί να έρθει στην ΚΕΟΣΟΕ και να πάρει γραπτώς τις απαντήσεις που ζητάει. Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά ο ίδιος ο κ. Ιερωνυμάκης ζήτησε την αναβολή του. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να μας κάνει εμάς να μην παρέχουμε τα στοιχεία εκείνα τα οποία ζητάει. Η οικονομική ενημέρωση δεν μπορεί να είναι ένα φεϊγβολάν που να το γυρνάμε από ’δω κι από ’κει. Ό,τι στοιχεία θέλει μπορεί να τα έχει. Ποτέ δεν έχει υπάρξει τέτοιο θέμα. Τριάντα χρόνια πρόεδρος είμαι. Έχουν περάσει και έχουν περάσει μέλη από το Δ.Σ., και ποτέ δεν είχαμε τέτοια θέματα...».

Όσο για τις καταγγελίες του κ. Ιερωνυμάκη, ότι «μέσα στο Δ.Σ. υπάρχουν και κάποια άτομα που δεν έχουν σχέση με τον αμπελουργικό τομέα», ο Χρήστος Μάρκου απαντά: «Αυτό το θέμα δεν αφορά την ΚΕΟΣΟΕ. Το θέμα αφορά τις Ενώσεις οι οποίες στέλνουν τους αντιπροσώπους...».

Όσο για τους ορκωτούς λογιστές, ο ίδιος λέει: «Οι ορκωτοί λογιστές μπήκαν κατά τη διαδικασία της μετατροπής της ΚΕΟΣΟΕ με τον νόμο Σκανδαλίδη. Άρα υπάρχει πόρισμα. Είμαστε μια μικρή οργάνωση που δεν έχει να κρύψει τίποτα...».

Τέλος, για τη συνάντηση με τον κ. Βορίδη, ο Χρήστος Μάρκου ξεκαθαρίζει: «Αυτό έγινε εντελώς ξαφνικά. Υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό, για να του ζητήσω πληροφόρηση για το γεγονός του αιτήματος που είχε προηγηθεί για την άτοκη χρηματοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων. Και συμφωνήσαμε να βρεθούμε να μας ενημερώσει για τον τρυγητό. Και την άλλη μέρα πήγα. Δεν μπορεί να αμφισβητείται ο θεσμικός ρόλος του προέδρου...».

Πάντως, ο κ. Ιερωνυμάκης καλεί το προεδρείο της ΚΕΟΣΟΕ «αν έχει στη διάθεσή του στοιχεία ορκωτών λογιστών, και αφού, όπως λένε, είναι καθαροί και δε φοβούνται τίποτε, να βγουν και να τα δώσουν στη δημοσιότητα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια