«Χρυσή» παραγωγή σταφίδας - Εως και τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι

Κρήτη
«Χρυσή» παραγωγή σταφίδας - Εως και τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξη εκτίμηση που μας γυρίζει πίσω σε όμορφες εποχές για τους αμπελουργούς της Κρήτης

Μέχρι και τρεις φορές πάνω από τα περυσινά επίπεδα εκτιμάει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης ότι μπορεί να φτάσει φέτος η παραγωγή της σταφίδας στον νομό Ηρακλείου, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ίδιοι οι αμπελουργοί την τελευταία στιγμή ανέτρεψαν τα δεδομένα και αύξησαν σημαντικά το άπλωμα των σταφυλιών στους οψιγιάδες. «Φέτος ξαναβλέπουμε να έχουν απλωθεί σταφύλια για αποξήρανση, ακόμα και σε οψιγιάδες που είχαν πολλά χρόνια να χρησιμοποιηθούν», σύμφωνα με τον συνεταιριστή, ο οποίος διευκρινίζει ότι η φετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστικά και ως “χρονιά σταφίδας”, λόγω των χαμηλών τιμών στα σταφύλια για οποιαδήποτε άλλη χρήση, λόγω μεταξύ άλλων και της κρίσης του κορωνοϊού!

«Στο επιτραπέζιο σταφύλι οι τιμές παραγωγού δεν είναι καλές. Τώρα οι τιμές κυμαίνονται, δυστυχώς, από 50 μέχρι 70 λεπτά το κιλό και βρισκόμαστε προς το τέλος της εξαγωγικής περιόδου. Και γι’ αυτό είναι η χρονιά της σταφίδας φέτος. Βλέπουμε να γίνεται σταφιδοποίηση σε ποσότητες που δεν τις βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είδαμε οψιγιάδες που είχαν να απλωθούν 25 και 30 χρόνια... απλωμένους. Είναι ευχάριστο αυτό το γεγονός, γιατί η σταφίδα είχε ένα λαμπρό παρελθόν και θεωρούμε ότι θα έχει και ένα λαμπρό μέλλον. Εγώ θεωρώ ότι έχουν απλωθεί τριπλάσιες ποσότητες φέτος σε σχέση με πέρυσι», σύμφωνα με τις προσωπικές εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη.

Μάλιστα, εκτός από τις κακές τιμές στην επιτραπέζια σουλτανίνα, ο ίδιος θεωρεί ότι τον βασικότερο ρόλο τον έχει παίξει φέτος η πολιτική της ΚΣΟΣ.

«Θεωρώ ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι βγήκε η ΚΣΟΣ και ανακοίνωσε καλές τιμές. Τιμές δηλαδή στήριξης του παραγωγού. Και πραγματικά αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω τα συγχαρητήριά μου στη διοίκηση της ΚΣΟΣ και στον πρόεδρό της Γιώργο Ξυλούρη».

Το Δ.Σ. της ΚΣΟΣ ΑΕΣ Α.Ε. τέλη Ιουλίου ανακοίνωσε για φέτος τις ακόλουθες τιμές:

Τύπος Νο1 1,80 ευρώ/κιλό, Τύπος Νο2 1,60 ευρώ/κιλό, Τύπος Νο4 1,40 ευρώ/κιλό, Τύπος Νο5 1,00 ευρώ/κιλό.

«Οι παραπάνω τιμές είναι το μέγιστο που μπορεί να δοθεί στην παρούσα συγκυρία - με τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό - ώστε να προωθηθεί το προϊόν στην αγορά, με βασική προϋπόθεση η παραλαβή της σταφίδας σουλτανίνας εσοδείας 2020 να έχει ολοκληρωθεί έως τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Η πληρωμή του προϊόντος θα γίνεται με την καταβολή του 50% του ποσού της τιμολογημένης αξίας του προϊόντος αμέσως μετά την έκδοση του τιμολογίου και η εκκαθάριση της υπόλοιπης αξίας μετά από τρεις μήνες από την τιμολόγηση», όπως είχε ανακοινώσει η ΚΣΟΣ. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν οι ζημιές στο επιτραπέζιο σταφύλι από την ανθοφορία μέχρι σήμερα. Είχαμε τον καύσωνα πολύ νωρίς. Μετά τον καύσωνα ήρθε η ανεμοθύελλα. Μετά την ανεμοθύελλα ήρθαν οι δύο βροχοπτώσεις. Επομένως, αυτά τα γεγονότα ήρθαν να συμβάλλουν σημαντικά στην απόφαση των παραγωγών να προχωρήσουν στη σταφιδοποίηση της παραγωγής των σταφυλιών τους»...

Στα οινοστάφυλα ετοιμάζονται

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία πριν ανοίξει τις πύλες της και ξεκινήσει την παραλαβή των οινοσταφύλων στο οινοποιείο της Παλιανής βρίσκεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

«Η ΕΑΣΗ μπαίνει δυναμικά στην αγορά. Έχει ανακοινώσει τις ίδιες τιμές τις περυσινές. Ξεκινήσαμε με κάποιες μικρές ποσότητες λιάτικου και κάποια επιλεγμένα ποικιλιακά τις τελευταίες μέρες. Και ξεκινάει τη λειτουργία του δυναμικά το οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου από τις 4 Σεπτεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε πως η ΕΑΣΗ θα αγοράζει στις παρακάτω τιμές τα οινοστάφυλα των παραγωγών:

Λευκά οινοστάφυλα Α’ ποιότητας 0,30 ευρώ

Λευκά οινοστάφυλα Β’ ποιότητας 0,15 ευρώ

Βιλάνα Α’ ποιότητας 0,35 ευρώ

Βιλάνα Β’ ποιότητας 0,25 ευρώ

Ροζακί 0,35 ευρώ

Λιάτικο 0,35 ευρώ

Κοτσιφάλι 0,35 ευρώ

Μαντηλάρι 0,25 ευρώ

Ποικιλιακά 0,45 ευρώ

Όσον αφορά τα ποικιλιακά οινοστάφυλα, η τιμή θα αναπροσαρμόζεται μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο.

Η παραλαβή οινοσταφύλων θα γίνεται μόνο από παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την Ένωση Ηρακλείου και ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους (επιδότηση) σε αυτή.

Στα πλαίσια αλληλοϋποστήριξης Οργάνωσης και παραγωγών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από τις προαναφερόμενες τιμές 0,10 ευρώ ανά κιλό προϊόντος θα δίδεται με τη μορφή κουπονιού για αγορά αγροτικών εφοδίων από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων της Ένωσης Ηρακλείου».

Αίτημα για άτοκη χρηματοδότηση

Στο μεταξύ, όπως διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, «σταφύλια υπάρχουν. Όμως, ζητάμε στήριξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι δύο μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις - η ΕΑΣΗ και η Ένωση Πεζών - πρόκειται να απορροφήσουν πολύ μεγάλες ποσότητες οινοσταφύλων, για να στηρίξουν τους παραγωγούς του νομού Ηρακλείου σε μία τόσο δύσκολη χρονιά».

Να υπενθυμίσουμε ότι το βασικό αίτημα των συνεταιριστών των δύο Ενώσεων είναι να δοθεί από το κράτος μια άτοκη χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσουν οι οργανώσεις να απορροφήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες και να πληρώσουν και μετρητοίς τους παραγωγούς που θα τους παραδώσουν την παραγωγή των οινοσταφύλων τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News