Στη Βουλή ο «αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ»

Κρήτη
Στη Βουλή ο «αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ των Δήμων, αναδεικνύουν με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, 49 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία των βουλευτών Γιάννη Σαρακιώτη και Γιάννη Γκιόλα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δράσεως «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», πολλές είναι οι έντονες και οργισμένες διαμαρτυρίες εκ μέρους των γονέων οι οποίοι ενώ πληρούσαν τα κριτήρια που έθετε η σχετική Πρόσκληση, παρέμειναν εκτός δομών ΚΔΑΠ.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, το προηγούμενο έτος (2019-2020) από τα περίπου 280 εκατ. ευρώ του προγράμματος, υπολογίστηκαν τόσο για τα ΚΔΑΠ, όσο και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (δημοτικά και ιδιωτικά) 97 εκατ. ευρώ. Το ύψος αυτό προέκυψε εκ των υστέρων, δηλ. κατόπιν των αιτήσεων του αριθμού των προς ένταξη, περίπου 67.000 παιδιών. Ωστόσο, φέτος και πάντοτε σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και με βάση την Προκήρυξη, εκ μέρους εμπλεκόμενων συλλογικών φορέων, για το 2020-2021, και εκ των προτέρων, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών, από τα 279 εκατ. ευρώ του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», χορηγούν «το 35% (κατ’ ανώτατο) για τις δομές κατηγορίας Γ και Δ, με προτεραιότητα στην κατηγορία Δ». Δηλαδή, τα συναρμόδια υπουργεία προϋπολόγισαν να δώσουν, περίπου 97 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για αριθμό αιτήσεων που σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ε.Ε.Τ.Α., (για τις δομές κατηγορίας Γ και Δ) έφθασε τα 133.076 παιδιά (127.476 παιδιά για τα ΚΔΑΠ και 5.600 για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

Παρά τις προτάσεις και τις υποδείξεις των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ) το τραγικό αποτέλεσμα των δυσλειτουργικών Κυβερνητικών χειρισμών είναι σήμερα ο αποκλεισμός περίπου 65.000 παιδιών, σε μία πολύ κρίσιμη υγειονομική και κοινωνικό-οικονομική συγκυρία, που επιβάλλει την άρτια και συντονισμένη οργάνωση και λειτουργία του συνόλου των κοινωνικών δομών της χώρας. Επιπροσθέτως, μεγάλος αριθμός παιδιών θα βιώσει τον αποκλεισμό και  από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

«Δεκάδες χιλιάδες παιδιά αφήνει φέτος εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης - ΚΔΑΠ η Κυβέρνηση της Ν.Δ.» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Κόπτονται δήθεν για τα παιδιά μας. Η Υπ. Παιδείας μας προτρέπει να στείλουμε τα παιδιά στο ολοήμερα σχολεία για να περνάνε ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους και την ίδια στιγμή, η δική της Κυβέρνηση, αποκλείει χιλιάδες παιδιά από τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων.

Η πολιτική της ΝΔ δεν έχει κανένα κοινωνικό πρόσημο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε χρόνο αύξανε τον προϋπολογισμό για αυτές τις δαπάνες. Το 2009 δόθηκαν μόλις 79.000 voucher, ενώ το 2019, 155.000! Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Γι’ αυτό και απαιτούμε να αυξηθεί εδώ και τώρα η απαραίτητη δαπάνη κατά 90 εκ. ευρώ και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός ΚΔΑΠ. Να σταματήσει η κοροϊδία απέναντι στους γονείς αλλά και στους χιλιάδες εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά».

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με το εάν:

  1. Προτίθενται να μεριμνήσουν ώστε να εξευρεθούν ή/και αξιοποιηθούν άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, ώστε να χορηγηθούν voucher σε όλες τις μητέρες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, που έλαβαν υψηλή μοριοδότηση και τελικά μετά από τόσα χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής τους, απορρίφθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Πρόγραμμα.
  2. Προτίθενται να ενισχύσουν από οποιαδήποτε άλλη πηγή τη χρηματοδότηση των δομών ΚΔΑΠ.
  3. Ποια πρωτοβουλία προτίθενται να αναλάβουν για την αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας που χαρακτηρίζει τον εν λόγω κλάδο, το έργο του οποίου ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως σπουδαίο σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων των δομών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Δεκέμβρη του 2016 στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν στην ανωτέρω επιστολή, και αν προτίθενται να την υλοποιήσουν άμεσα και πριν την έναρξη του σχολικού έτους».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News