Μεγάλη η ζημιά στα σταφύλια αλλά δε θα μείνει «ούτε ρώγα»

Κρήτη
Μεγάλη η ζημιά στα σταφύλια αλλά δε θα μείνει «ούτε ρώγα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διαπιστώσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης για όλα τα αμπελουργικά προϊόντα

Λίγα τα σταφύλια, μειωμένη η σταφίδα, αλλά οι τιμές των συνεταιριστικών οργανώσεων κινούνται σε πλαίσια ικανοποιητικά για τα συμφέροντα του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης. Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επισκέφτηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και την ΚΣΟΣ διαδοχικά, ζητώντας να γίνει το καλύτερο δυνατό για να στηριχτούν οι αμπελουργοί σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, ενώ δεν παρέλειψε, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, να εξάρει τη σημασία του συνεταιριστικού κινήματος, τονίζοντας πως, παρά τα λάθη του παρελθόντος, αποτελεί ένα μεγάλο “όπλο” στα χέρια του αγρότη!

«Οι ζημιές που έγιναν τόσο από τον καύσωνα του Μάη, όσο και από τους ανέμους, έχουν προκαλέσει μια πτώση της παραγωγής των σταφυλιών σε ποσοστό περίπου 50% σε σχέση με την περυσινή παραγωγή. Αλλά να μην ξεχνάμε πως και πέρυσι είχαμε ζημιές. Έρχονται δυστυχώς ζημιές κάθε χρόνο», λέει ο συνδικαλιστής.

Και συνεχίζει τονίζοντας πως «πέρυσι είχαμε πάνω από 11 με 12 χιλιάδες τόνους σταφυλιών στην επιτραπέζια χρήση. Φέτος, ενώ τρυγούνται όλα τα σταφύλια, η εξαγωγή δε θα ξεπεράσει τους 5 χιλιάδες τόνους. Στο μεταξύ, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο επιτραπέζιο σταφύλι, χωρίς όμως να ωφεληθεί ο παραγωγός, γιατί οι τιμές δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα απορροφηθούν όλα τα σταφύλια που είναι για εξαγώγιμα. Δε θα μείνει ούτε κιλό. Σε δέκα με δεκαπέντε μέρες τελειώνει η εξαγωγική περίοδος για τη σουλτανίνα και μένουν κάποιες ποικιλίες όψιμες για τη συνέχεια, που και αυτές είναι σε πολύ περιορισμένες ποσότητες».

Για το θέμα της σταφίδας, οι διαπιστώσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, διά στόματος Πρίαμου Ιερωνυμάκη, έχουν ως εξής: «Στη σταφίδα θα έχουμε πτώση περίπου 50% σε σχέση με πέρυσι. Θεωρείται σίγουρο ότι δε θα ξεπεράσουμε στον νομό Ηρακλείου τους 400 τόνους. Πέρυσι η παραγωγή της σταφίδας έφτασε γύρω στους 700 με 800 τόνους σε όλο τον νομό Ηρακλείου. Το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής ήταν πέρυσι και θα είναι και φέτος από τον Προφήτη Ηλία».

Πάρα πολύ λίγα θα είναι φέτος, όπως λέει ο συνδικαλιστής, και τα οινοποιήσιμα σταφύλια. «Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σουλτανίνα θα απορροφηθεί όλη στις χρήσεις που πρέπει να απορροφηθεί και από ’κει και πέρα τα οινοστάφυλα έχουν κι αυτά ζημιές, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που έχουν και τα υπόλοιπα σταφύλια του νομού Ηρακλείου. Το θετικό ήταν ότι δόθηκαν οι ίδιες τιμές με τις περυσινές από την Ένωση Ηρακλείου. Έγινε η απόσταξη κρίσης και αυτό είναι πολύ θετικό πραγματικά. Μόνο η Ένωση Ηρακλείου θα “διώξει” γύρω στους 2,5 χιλιάδες τόνους κρασί, το οποίο θα διατεθεί για να παραχθεί οινόπνευμα για ιατρικούς σκοπούς. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην οργάνωση να λάβει χρηματοδότηση μέσα από την απόσταξη κρίσης γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, κάτι που διασφαλίζει την πορεία απορρόφησης και των φετινών σταφυλιών».

Σταφίδα - «Είναι κατάντια να τρώμε τούρκικη»

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής μίλησε θετικά και για τις τιμές παραγωγού που ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ για τη σταφίδα. Εξέφρασε μάλιστα άριστες εντυπώσεις από την επίσκεψή του στο υπερσύγχρονο σταφιδεργοστάσιο της ΚΣΟΣ, όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της οργάνωσης Γιώργο Ξυλούρη.

Ο συνδικαλιστής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σταφίδα, λέγοντας πως «είναι κατάντια να τρώμε τούρκικη σταφίδα την ώρα που θα μπορούσαμε να έχουμε τη δικιά μας παραγωγή. Και επειδή προσφέρονται τιμές υπερβολικά χαμηλές από Ιράν, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Τουρκία, οι οποίες έχουν το περιθώριο αυτό εξαιτίας του φτηνού εργατικού κόστους και της νομισματικής διαφοράς, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά. Μπορούμε όμως να καθιερώσουμε τη δική μας σταφίδα στην εσωτερική αγορά. Η Ελλάδα χρειάζεται κάθε χρόνο γύρω στους 5 με 6 χιλιάδες τόνους σουλτανίνας...».

Εξάλλου, στις συναντήσεις αυτές έγινε συζήτηση και για τη νέα αναμπέλωση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει...

Μετά την ΕΑΣΗ και την ΚΣΟΣ, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης θα επισκεφτεί και άλλες οργανώσεις, όπως η ΕΑΣ Ρεθύμνου και η ΕΑΣ Σητείας. «Θεωρώ ότι το συνεταιριστικό κίνημα, που στο παρελθόν τα κόμματα το χρησιμοποίησαν, σήμερα, απαλλαγμένο από τα λάθη του παρελθόντος, μπορεί να παίξει δυναμικό ρόλο στήριξης των παραγωγών...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News