«Υπό έλεγχο» η κατάσταση στην Κρήτη με τον κορωνοϊό

Κρήτη
«Υπό έλεγχο» η κατάσταση στην Κρήτη με τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 7η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση, παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας

«Ελεγχόμενη» χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημίας στην Κρήτη η κ. Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV” με παρουσιαστή- δημοσιογράφο τον Μάνο Δασκαλάκη. Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε και στα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και στις ενεργές κλίνες των ΜΕΘ.

«Μας προβληματίζει κυρίως μια συμπεριφορά χαμηλής συμμόρφωσης στα μέτρα ατομικής προστασίας που πιθανόν να οδηγήσει σε μια επιβάρυνση του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Παρατηρούμε μια επιβάρυνση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και μια αύξηση κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Είχαμε και την περίπτωση της Μεσαράς, που είναι μια περιοχή υπό επιτήρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπορμπουδάκη.

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση, παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, οι 11 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία της Κρήτης μπορούν πολύ εύκολα να διπλασιαστούν εφόσον αυτό χρειαστεί.

«Σήμερα έχουμε 11 ενεργές κλίνες στα νοσοκομεία των ΜΕΘ. Σε συνεχή επικοινωνία και με τους λοιμωξιολόγους, εάν φτάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν αριθμό κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε νοσηλεία στις ΜΕΘ, τότε θα μας προκαλέσει ανησυχία. Και θα υπάρξει ένας προβληματισμός ως προς το πώς θα προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο της διαχείρισης», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, η κ. Μπορμπουδάκη.

Πάντως, στη φαρέτρα της η 7η Υ.ΠΕ. έχει ήδη το δεύτερο στάδιο σχεδιασμού της διαχείρισης, με την ευχή να μη χρειαστεί σε καμία περιοχή της Κρήτης. «Ο σχεδιασμός επιτάσσει πως από τις 11 κλίνες φτάνουμε στις 23 και μέσα σε μια μέρα μπορούμε να φτάσουμε τις 55», καταλήγει.

Θωρακίζονται τα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, ακόμη 300 κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι το τέλος του έτους, ώστε ο αριθμός τους να ανέλθει στις 1.200, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικές 901 κλίνες, όταν ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2019 πιο συγκεκριμένα, το ΕΣΥ διέθετε μόλις 557 κλίνες ΜΕΘ.

Αυτή είναι μία μόνο από τις ενέργειες που δρομολογεί η Αριστοτέλους στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων και σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Αυτός ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός, η ενίσχυση δηλαδή των νοσοκομείων για την περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον νοσηλείες.

Το πλαίσιο της θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων από τον Σεπτέμβριο έδωσε προχθές ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, από κοινού με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο Σύστημα Υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην Επείγουσα-Εντατική Ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών Δημόσιας Υγείας.

ΕΣΥ - 186 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για COVID-19

Υπενθυμίζεται πως, τον πρώτο καιρό της πανδημίας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναπτύχθηκαν 1.017 κλίνες ΜΕΘ, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναπτυχθούν ξανά. Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για την κάλυψη των ασθενών με COVID-19.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όποτε κριθεί αναγκαίο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ αποκλειστικής χρήσης για ασθενείς COVID-19 μπορεί να αυξηθεί για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών. Η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνά το 21%, με 32 καλυμμένες σε σύνολο 186 διαθέσιμων.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ακόμα 26 νέων κλινών ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) σε χώρους που έχουν δηλώσει πως διαθέτουν τα νοσοκομεία και μπορούν με τις κατάλληλες εργασίες να μετατραπούν σε αντίστοιχες μονάδες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News