«Πιστοί» στο έθιμο και φέτος στην Παναγία τη Βουρλιώτισσα

Κρήτη
«Πιστοί» στο έθιμο και φέτος στην Παναγία τη Βουρλιώτισσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το τέλος της Λειτουργίας και τη Θεία Κοινωνία όλοι οι πιστοί πήραν και φέτος το παραδοσιακό γεύμα με την ευλογία και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Μεγάλη μέρα η ημέρα της Παναγίας για τους χριστιανούς, τους Ηρακλειώτες, τους Κρητικούς, τους Έλληνες. Μεγάλη και για τους Μικρασιάτες που είχαν λατρεία στην Παναγία.

Οι περισσότεροι Μικρασιάτες του Ηρακλείου έχουν καταγωγή από τα ιστορικά Βουρλά (του Αναξαγόρα και του Σεφέρη), που βρίσκονται 30 περίπου χιλιόμετρα από τη Σμύρνη. Και μάλιστα - για όσους πιστούς δεν το γνωρίζουν - στο Ηράκλειο, όπως βέβαια και στη Νέα Φιλαδέλφεια της Αθήνας, υπάρχει Ιερός Ναός αφιερωμένος στο όνομα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας (για τον προσφυγικό δήμο της Αθήνας είναι και πολιούχος)...

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, που βρίσκεται στις Μεσαμπελιές Ηρακλείου, ο Θεοφύλακτος Μαρινάκης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος για το πλήθος των πιστών που πήρε την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

Ο ίδιος έχει γράψει μια σειρά από βιβλία για την Παναγία αλλά και τη Μικρασία έχοντας καταγωγή από τα Αλάτσατα, γειτονική πόλη στην πόλη των Βουρλών.

Παράλληλα πολύ όμορφα και συγκινητικά ήταν και τα όσα είπε σε απλό και κατανοητό λόγο για την Παναγία ο καθηγητής Θεολογίας Ιωάννης Λίλης.

Μετά το τέλος της Λειτουργίας και τη Θεία Κοινωνία όλοι οι πιστοί πήραν και φέτος το παραδοσιακό γεύμα. Να σημειώσουμε επίσης πως στη Μικρασία και τα Βουρλά το παραδοσιακό εορταστικό γεύμα το έλεγαν “κεσκέκι”.

Κλείνοντας να προσθέσουμε πως για να φτάσει κανείς ως τη “Βουρλιώτισσα” δεν έχει παρά να φτάσει στην οδό Ούλοφ Πάλμε - οι περισσότεροι τη γνωρίζουν - και να κατηφορίσει τον δρόμο που βρίσκεται στο ύψος του καταστήματος “s/m Χαλκιαδάκης”. Είναι γεγονός ότι, εκτός από τους κατοίκους της ενορίας, τον Ιερό Ναό, για τον οποίο έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος ο Κρητικός ηθοποιός Ιωσήφ Μαρινάκης, έχουν στην καρδιά τους και πολλοί κάτοικοι του γειτονικού Ατσαλένιου, αφού μαζί με τον Κατσαμπά και τον Μασταμπά είναι τρία προσφυγικά προάστια του Ηρακλείου με πολύ μεγάλο ποσοστό κατοίκων να έχει ρίζες από τα Βουρλά της Μικρασίας μας.

Μην ξεχνάμε πως στον Κατσαμπά (οι παλιοί μιλούσαν για Νέα Βρύουλα) γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην όμορφη πόλη και το σπίτι του υπάρχει και σήμερα στη Σκάλα (παραλία) των Βουρλών, ενώ στο Ατσαλένιο υπάρχει το άγαλμα του Αναξαγόρα, που ήταν μαθηματικός, φιλόσοφος, φυσικός και αστρονόμος και είχε γεννηθεί το 500 π.Χ. στον Κλαζομενέ, την αρχαία ονομασία της περιοχής που βρίσκονται σήμερα τα Βουρλά. Και σίγουρα οι περισσότεροι θα γνωρίζετε πως είναι και η ονομασία που έχει επίσημα το Ατσαλένιο...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News