default-image

Στο ΣτΕ η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας με τρεις ακόμη φορείς κατά των ανεμογεννητριών

Κρήτη
Στο ΣτΕ η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας με τρεις ακόμη φορείς κατά των ανεμογεννητριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει ο ασκός του… Αιόλου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στις ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή Ιεράπετρας η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, η οποία μαζί με τρεις ακόμη τοπικούς φορείς προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως έγινε γνωστό, η προσφυγή που έγινε στο ΣτΕ από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας προσβλέπει στην ακύρωση μιας σειράς διοικητικών πράξεων αναφορικά με τον αιολικό σταθμό δυτικά του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το βασικό επιχείρημα της προσφυγής είναι ότι η χωροθέτηση αιολικών σταθμών μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι, όπως τονίζουν οι πολίτες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, «οποιαδήποτε απόφαση θα επηρεάσει την τύχη όλων των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας».

Επισημαίνεται ότι η προσφυγή συνυπογράφεται από την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Έκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης και την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.

«Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφύγαμε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας για την ακύρωση σειράς διοικητικών πράξεων που αφορούν στον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλιακής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) δυτικά του Κάτω Χωριού στην κορυφογραμμή Σμαϊλογγόσι, εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ισθμού της Ιεράπετρας.

Την προσφυγή συνυπογράφουν - και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό - ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Κεντρικό επιχείρημά μας είναι ότι η χωροθέτηση αιολικών σταθμών μέσα σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους είναι εντελώς ασύμβατη σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24). Ταυτόχρονα υπάρχει και ασυμβατότητα χωροθέτησης κατά παράβαση των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο οποίο προβλέπονται αποστάσεις από αρχαιολογικούς χώρους και κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία.

Στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνουμε ειδικότερα την ασυμβατότητα του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού των 4 ανεμογεννητριών με τον αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού, καθώς υπάρχει οπτική επαφή σε τεράστια απόσταση και βέβαια οπτική και ακουστική όχληση, όπως και βίαιη ανατροπή της κλίμακας, του τοπίου και της προοπτικής ανάδειξής του, στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.

Στην προσφυγή καταγράφουμε ότι πολύ σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις του αρχαιολογικού χώρου “Ισθμός” Ιεράπετρας βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον αιολικό σταθμό. Από αυτές άμεση γειτνίαση με τον αιολικό σταθμό έχουν το “Τουρλωτό Κεφάλι” στα 0,00 μ. (βρίσκεται εντός του πολυγώνου), ο “Καλαμάτης” στα 179,30 μ. (από το όριο του πολυγώνου), ο “Πάνω Καλαμάτης και Φραμένα” στα 114 μ. (από το όριο του πολυγώνου), το “Αφροδίτης Κεφάλι” στα 450 μ. (από το όριο του πολυγώνου) και ο “Κουδουμάς” στα 700 μ. (από το όριο του πολυγώνου)» αναφέρεται, επιπρόσθετα, στην επίμαχη ανακοίνωση.

«Αντικείμενο της δίκης θα είναι και το κατά πόσον η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (ΕΦΑΛΑΣ) μπορούσε να άρει μόνο μερικώς την έγκρισή της για την εγκατάσταση του έργου, ενώ οι εργασίες οδοποιίας του έργου - αποδεδειγμένα - έλαβαν χώρα κατά παράβαση της ανωτέρω έγκρισης, ή αν ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε ολική άρση μη επιτρέποντας οποιαδήποτε συνέχιση των εργασιών. Η ισονομία των πολιτών δεν επιτρέπει διαφορετική αντιμετώπιση των μεγάλων εταιρειών. Ισχυριζόμαστε, επίσης, ότι δεν είναι νόμιμη η αιτιολογία της άρσης σήματος διακοπής εργασιών της ΕΦΑΛΑΣ, η οποία στην εισήγησή της προς το ΚΑΣ αναφέρει πως δεν έχει παραβιαστεί η έγκριση εγκατάστασης του αιολικού. Προσβάλλουμε, τέλος, και την άδεια λειτουργίας του έργου, η οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δυνατότητα που μας παρέχεται δικονομικά, ώστε, αν τελεσίδικα κριθούν παράνομες οι παραπάνω προσβαλλόμενες πράξεις, να πραγματοποιηθεί η απεγκατάσταση του αιολικού σταθμού», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «είναι παράδοξο ότι η πατρίδα μας, που επικαλείται και προβάλλει συνεχώς τον φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο, να επιφυλάσσει τέτοιου είδους μεταχείριση στους αρχαιολογικούς χώρους, στα φυσικά και ιστορικά τοπία. Με την προσφυγή μας επιδιώκουμε να συμβάλουμε ώστε η πολιτική αυτή να ακυρωθεί. Η οποιαδήποτε απόφαση θα επηρεάσει την τύχη όλων των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News