Tουρισμός στην Κρήτη: «Ο Αύγουστος στο 50% σε σχέση με πέρυσι»

Κρήτη
Tουρισμός στην Κρήτη: «Ο Αύγουστος στο 50% σε σχέση με πέρυσι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθησυχάζουν οι τουριστικοί φορείς για τον κίνδυνο νέων ταξιδιωτικών περιορισμών και δε βλέπουν νέο lockdown

Η Κρήτη δεν κινδυνεύει με νέο καθολικό lockdown που θα έβαζε... ταφόπλακα στην ούτως ή άλλως αναιμική τουριστική σεζόν, ωστόσο μεταξύ των τουριστικών παραγόντων υπάρχει μια ανησυχία που έχει να κάνει με το ενδεχόμενο επιβολής νέων ταξιδιωτικών περιορισμών στις χώρες προέλευσης των τουριστών του νησιού. Ωστόσο οι τουριστικοί παράγοντες του Ηρακλείου εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό δε σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός, καθώς πολλές χώρες - με πρώτη τη Βρετανία - σκέφτονται το κλείσιμο των συνόρων με χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Οι τουριστικοί παράγοντες αποκλείουν το γενικευμένο lockdown από τη χώρα μας, ενώ τονίζουν την αναγκαιότητα τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την υφήλιο. Η υγειονομική κρίση διαμόρφωσε νέους όρους, ενώ ο αντίκτυπος της κρίσης ήταν έντονος - ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη, που σημαντικό μέρος του ΑΕΠ μας τροφοδοτείται από τον τουρισμό. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Μάη έκαναν λόγο μέχρι και για... καθόλου τουρισμό. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κατάστασης θα δημιουργούσε κοινωνικές “αποχρώσεις”, αφού η καλπάζουσα ανεργία σε συνδυασμό με την υποαπασχόληση θα διαμόρφωναν ένα ομιχλώδες τοπίο.

Οι εκτιμήσεις αυτές, ωστόσο, δεν έλαβαν σάρκα και οστά. Οι τουριστικοί παράγοντες κατάφεραν και οργάνωσαν το τουριστικό τοπίο ώστε η κρίση του τουριστικού προϊόντος να μην είναι τόσο μεγάλη. Το πόσο πέτυχε ο σχεδιασμός θα φανεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

Μεγάλες απώλειες

Ο Αύγουστος ξεκίνησε ευνοϊκά... Υπήρχαν ωστόσο απώλειες. Για παράδειγμα, η τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας δεν άνοιξε ουσιαστικά για τη χώρα μας φέτος, ενώ έκλεισαν αγορές όπως η Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, πλέον βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και η κατάσταση αρχίζει να εκτρέπεται ελαφρώς. Και ο λόγος σχετίζεται με την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα. Πολλές χώρες σκέφτονται να επιβάλουν περιορισμούς ώστε λιγότερος κόσμος να επισκέπτεται την Ελλάδα, με στόχο την προστασία της υγείας. Και δεν υπάρχει ενδεικτικότερο παράδειγμα από εκείνο της Βρετανίας, η οποία αποτελεί τη χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ελλάδα. Ωστόσο, η απότομη και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει προβληματίσει και τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αυτό αναφέρει η “Daily Mail” σε άρθρο της, κάνοντας ειδική αναφορά στην έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που πήρε η χώρα για να την αντιμετωπίσει.

Την ίδια στιγμή, και οι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση ενδέχεται να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Τι λένε όμως οι τουριστικοί παράγοντες και ο κόσμος του τουρισμού;

«Συνέχεια προσπάθειας»

«Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας και συγκεκριμένα πως ο Ιούλιος θα κινηθεί κοντά στο 30% και ο Αύγουστος στο 50% σε σχέση με πέρυσι. Τολμώ να πω πως στο 40% θα είναι ο Σεπτέμβριος και γύρω στο 25% σε σχέση με πέρυσι ο Οκτώβριος. Μιλάμε επομένως για 30% πληρότητα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει γενικό lockdown. Θα υπάρχουν τοπικά μέτρα, όπως γίνονται σε διάφορα νησιά. Αυτό που φοβόμαστε είναι το πώς οι υγειονομικές Αρχές της χώρας θα πράξουν και θα αντιδράσουν σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων από χώρες από τις οποίες αντλούμε τους πελάτες. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει απαγόρευση στην Ελλάδα, καθώς είμαστε επιδημιολογικά πολύ καλά σε σχέση με άλλες χώρες. Από την άλλη μεριά, όμως, το γεγονός ότι όσοι επιστρέφουν θα πρέπει να μείνουν 14 ημέρες κλεισμένοι στα σπίτια αποθαρρύνει τους επισκέπτες να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Μας ανησυχεί. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», ανέφερε o πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βλατάκης υποστήριξε πως «τα μέτρα θα αποδώσουν. Την ατομική ευθύνη που επιδείξαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα την αναδείξουμε και τώρα. Και πιστεύω πως ο Σεπτέμβριος θα αγγίξει κοντά το 40% και ο Οκτώβριος το 25%. Έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποιες κινήσεις και σκέψεις ώστε να έχουμε τουριστική κίνηση και τον Νοέμβριο, αναλόγως βέβαια με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης υποστηρίζει: «Πιστεύω πως υπάρχει αγωνία. Το ζούμε σε διάφορες περιοχές, όπως συμβαίνει στην περιοχή των Χανίων. Δεν υπάρχει η αυξητική τάση του Ηρακλείου όσον αφορά τις κρατήσεις στην περιοχή των Χανίων. Οποιοσδήποτε περιορισμός από οποιαδήποτε χώρα θα έχει δυσανάλογα αποτελέσματα όσον αφορά τα έσοδα και την απασχόληση. Πάνω απ’ όλα όμως η υγεία των εργαζομένων είναι το κυριότερο. Ας ελπίσουμε πως θα περιοριστεί η διασπορά του ιού με τα μέσα υγιεινής και την ατομική ευθύνη του καθενός».

«Αγωνιούμε για την επόμενη μέρα των εργαζομένων. Έχουμε στείλει επιστολή στην κυβέρνηση. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Η όποια ενίσχυση του εισοδήματος πρέπει να αφορά όλους τους εργαζομένους δίχως προϋποθέσεις και περιορισμούς. Πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι», επισημαίνει ακόμη ο κ. Κοκολάκης, ενώ τονίζει: «Υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν πληρότητα 40-55%, αλλά και ξενοδοχεία με 80% πληρότητα. Υπάρχει αύξηση της απασχόλησης αυτό τον μήνα και συγκεκριμένα το 55% των εργαζομένων δουλεύει σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα πως ο Σεπτέμβριος θα είναι καλός μήνας, εφόσον περιοριστεί η διασπορά του ιού. Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, πως αρκετός κόσμος είναι απλήρωτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τίθεται πρόβλημα επιβίωσης».

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της σεζόν. Το στοίχημα που έχουν να κερδίσουν κυβέρνηση και επιχειρηματίες είναι μεγάλο: να διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας στις βασικές αγορές του εξωτερικού, παρά την άνοδο των κρουσμάτων στην Ελλάδα, και να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου και η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Η τόνωση της ζήτησης θα κινητοποιήσει, εξάλλου, όλους τους τομείς της ταξιδιωτικής αλυσίδας, δηλαδή την εστίαση, τις μεταφορές, τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Μια τόνωση που η οικονομία χρειάζεται προκειμένου να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι απώλειες στα έσοδα από τη φετινή μικρή και άκρως ανταγωνιστική σεζόν.

Ταυτόχρονα, είναι κρίσιμο και το στοίχημα της απασχόλησης, καθώς οι πληρότητες καθορίζουν και τις φετινές θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής: α) με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων, β) με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων και γ) με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων. Όπως έχουν δείξει τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (στοιχεία 2018), η απασχόληση σε καταλύματα και εστίαση κατέγραψε στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων (411,1 χιλ.) από το 2009. Ο τουρισμός (καταλύματα και εστίαση) έφτασε να αντιπροσωπεύει το 10,6% της συνολικής απασχόλησης στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το 2018 (από 7,7% το 2009).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News