Αισιοδοξία για τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου

Κρήτη
Αισιοδοξία για τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα σημαντικά νέα από την παγκόσμια αγορά

“Τον δρόμο” για την κρατική στήριξη του ελαιολάδου δείχνει η Ιταλία, όπου, παρά τις τιμές των 3,70 με 4 ευρώ το κιλό προς τον παραγωγό, όταν μάλιστα η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τιμές... πείνας με έναν μέσο όρο που δεν ξεφεύγει και πολύ από τα... 2 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εκείνη διαθέτει λόγω κορωνοϊού 20 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα του ελαιολάδου με τις ευλογίες των Βρυξελλών. Ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία δείχνουν οι Ισπανοί, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη των τιμών λόγω μείωσης των αποθεμάτων τους, κάτι που ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην αγορά του προϊόντος αλλά και στη λεγόμενη “ψυχολογία της αγοράς”!

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου οι ελαιοπαραγωγοί βιώνουν τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δέκα χρόνων, με τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 2,10 με 2,20 ευρώ το κιλό (κάτι που κάποιος μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στους πίνακες του ΣΕΔΗΚ), η κάθε θετική πληροφορία για τη νέα ελαιοκομική περίοδο και πιθανή ανάκαμψη των τιμών αναπτερώνει το ηθικό του κόσμου, που εκτός των άλλων έχει να παλέψει και με το “θηρίο” που λέγεται δάκος και που από τώρα και μετά ενδυναμώνει τη δράση του.

Αλλά, πέρα από τους Κρητικούς, όλος ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος της χώρας είναι πραγματικά ανάστατος, αφού είναι κοινή η διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπέμπει στις Βρυξέλλες και στα μέτρα για την κλιματική αλλαγή τις όποιες οικονομικές στηρίξεις, που, αν έρθουν και αυτές, θα πρέπει να τις περιμένουμε στο απώτερο μέλλον, μέσα από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που πάντοτε μοίραζαν... ψίχουλα...

Η Ιταλία χρηματοδοτεί

Στην Ιταλία συγκεκριμένα, όπως γράφει το olivenews του Βασίλη Ζαμπούνη, το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης της χώρας ανακοίνωσε τη διάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου από εγχώριες εταιρείες προκειμένου να διατεθούν δωρεάν μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων. Η παραπάνω απόφαση θα έχει διπλή συνεισφορά, αφού, πέραν του ότι θα βελτιώσει τον τομέα του ελαιολάδου που πλήττεται από τη χαμηλή ζήτηση, και το ελαιόλαδο θα διατεθεί αποκλειστικά στους έχοντες ανάγκη.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Ιταλίδας υπουργού Γεωργίας Teresa Bellanova, γιατί το αναγκαίο ποσό θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας τόνισε τον σημαντικό ρόλο των φιλανθρωπικών οργανώσεων στη λήψη της απόφασης αλλά και για την υλοποίησή της.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δίνει... μηδέν ευρώ στο ελαιόλαδο και ανακοινώνει 19,5 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών και τα σπαράγγια...

Αισιοδοξία από Ισπανία

Πάντως, άνεμος αισιοδοξίας “έρχεται” από την Ισπανία, που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου στον κόσμο. Οι αυξημένες πωλήσεις του Ιουλίου (137.400 τόνοι) σε σύγκριση με του Ιουνίου (120.000 τόνοι) διαμορφώνουν μια πορεία με θετικό πρόσημο. Παράλληλα, μειωμένες είναι και οι ποσότητες των εισαγωγών, που από τους 20.000 τόνους αναμένεται να πέσουν στους 5.000 τόνους.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Οργανισμού του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, τα παραπάνω στοιχεία καταγράφουν μια νέα σημαντική υποχώρηση των αποθεμάτων στους 418 χιλιάδες τόνους.

Τα παραπάνω δημιουργούν επαρκείς βάσεις για την ανάκαμψη των τιμών, αν και προς το παρόν η ζήτηση δεν είναι επαρκής ώστε να ωθήσει τους τυποποιητές να αλλάξουν τη συντηρητική πολιτική που ακολουθούν κινούμενοι παθητικά και παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τιμών μέρα με τη μέρα (πηγή: Olimerca).

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τέλος Δεκεμβρίου του 2019 ότι τον Δεκέμβριο παρήχθησαν 457 χιλιάδες τόνοι, με αποτέλεσμα η μέχρι τότε παραγωγή να έχει φτάσει τους 664 χιλιάδες τόνους. Και παρά την καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω καιρικών συνθηκών, τα αποθέματα των Ισπανών είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο τόνους, που αποτέλεσε νούμερο ρεκόρ, 40% υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Ο νέος φορέας είναι “δύναμη”

Στην Κρήτη, πάντως, φαίνεται πως ο νέος Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Κρητικού Ελαιολάδου, με τη συμμετοχή όλων των Ενώσεων της Κρήτης από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, θα δείξει μια δυναμική στην αγορά, παρεμβαίνοντας υπέρ της στήριξης του παραγωγού και του ίδιου του προϊόντος. Ένας φορέας που, αν όλα πάνε καλά, το αργότερα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος να μπει στην αγορά και να ανακοινώσει τιμές παραγωγού ελαιολάδου, σε επίπεδα που να επηρεάσουν προς τα πάνω και τις τιμές παραγωγού των ίδιων των ιδιωτών.

Αποκαλύψεις ΕΦΕΤ - “Καλά κρατούν” οι νοθείες του λαδιού

Κάτω από όλα αυτά τα γεγονότα, είχαμε και τις πρόσφατες αποκαλύψεις από πλευράς ΕΦΕΤ, που εντόπισε διάφορα δίκτυα παράνομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας-Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης - Τμήμα Α’), που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων, τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, άγνωστης προέλευσης.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά. Ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει ήδη προβεί στην ανάκληση και απόσυρση αυτών των προϊόντων από την εσωτερική αγορά. Για τους καταναλωτές, συνέστησε να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν, όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40 - _ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης, ενώ πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές. Τέλος, στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717. Οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων, φέρουν, σύμφωνα με τον νόμο, ευθύνη για την οποία προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News