Τέλος επιτηδεύματος: Μείωση ή και πλήρης απαλλαγή για αγρότες

Κρήτη
Τέλος επιτηδεύματος: Μείωση ή και πλήρης απαλλαγή για αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκύκλιος λόγω της πανδημίας - Αναμένεται διορθωτική εγκύκλιος για την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος

Πριν στεγνώσει το μελάνι από το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» για τη φορολόγηση των αγροτών, όλα όσα ισχύουν, τι πρέπει να προσέχουν για να φορολογούνται ελάχιστα ή και καθόλου κ.λπ., ήρθε χθες στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για τη μείωση ή και πλήρη απαλλαγή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα έχουν οι αγρότες λόγω της πανδημίας.

 Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και χθες, η καθυστέρηση αφαίρεσης από τα εκκαθαριστικά του ΤΑΧΙSnet του τέλους επιτηδεύματος, μετά την ψήφιση του νόμου για την απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα.

Αναλυτικότερα, το ποσοστό της μείωσης θα είναι ανάλογο με το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών που δηλώνεται για σκοπούς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) του πρώτου εξαμήνου του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ειδικά για αγρότες που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, το ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 50%.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, ειδικά για το φορολογικό έτος 2019, το ποσό προκαταβολής φόρου εισοδήματος του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 των άρθρων 69 και 71 μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών που δηλώνεται για σκοπούς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του πρώτου εξαμήνου του 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019, ως εξής:

Μείωση του κύκλου εργασιών Μείωση προκαταβολής ΦΠΑ

≥ 5% έως και 15%                              30%

15,01% έως και 25%                         50%

25,01% έως και 35%                         70%

>35%                                                 100%

Σε περίπτωση υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος χωρίς να υπολογιστεί μειωμένη προκαταβολή, η μείωση αυτής επέρχεται με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για τον σκοπό αυτό. Η τροποποιητική αυτή δήλωση δύναται να υποβληθεί μέχρι 30/12/2020.

Η απαλλαγή από το τέλος

Στο μεταξύ, συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα το γεγονός ότι στα εκκαθαριστικά των αγροτών εμφανίζεται κανονικά το τέλος επιτηδεύματος. Όμως, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος αγροτών έτους 2019 ανακοινώθηκε πρώτη φορά στις 26 Ιουνίου και ψηφίστηκε ο νόμος στις 30 Ιουλίου.

Επομένως, είναι ένα γραφειοκρατικό ζήτημα που θα πρέπει να τακτοποιηθεί άμεσα και μέσα από το TAXISnet.

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων και χρειάζονται φορολογική ενημερότητα δεν μπορούν να την έχουν εάν δεν πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος, αφού, αν και έχουν απαλλαχθεί διά νόμου από την υποχρέωση αυτή, όσο υπάρχει η σχετική στήλη στο εκκαθαριστικό, δεν μπορούν να την παραβλέψουν.

Εξάλλου, υπάρχουν και πολλοί αγρότες που είχαν πριν περάσει η απαλλαγή υποβάλει φορολογική δήλωση, με συνέπεια να έχουν πληρώσει το τέλος επιτηδεύματος. Αλλά είναι και αρκετοί άλλοι που περίμεναν να περάσει η νέα διάταξη, ώστε να υποβάλουν φορολογική δήλωση και σήμερα βρίσκονται μπροστά στην κατάσταση αυτή και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Πάντως οι φοροτεχνικοί δηλώνουν ότι αναμένεται εφαρμοστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, με οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή της απαλλαγής του τέλους επιτηδεύματος, που ανέρχεται στα 650 ευρώ.

Το μυστικό είναι στα “έξοδα”

Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και χθες, όλοι οι αγρότες έχουν πολύ μεγάλο όφελος από την όσο γίνεται μεγαλύτερη προσκόμιση στοιχείων πραγματοποίησης εξόδων για την καλλιέργειά τους. Ακόμα κι αν δεν παραδώσουν προϊόν, δε θα γλιτώσουν τη φορολογία εισοδήματος κι αυτό διότι θα φορολογηθούν για τη βασική τους ενίσχυση (όχι για το “πρασίνισμα”) και επομένως, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι δεδομένη η ανάγκη να κρατούν αποδείξεις και να καταθέτουν στοιχεία εξόδων, τα οποία και θα τους βοηθήσουν να έχουν μια όσο γίνεται μικρότερη φορολογική επιβάρυνση!

Με αφορμή την έναρξη του τρυγητού και ενόψει της έναρξης του λιομαζώματος, η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε για τα θέματα αυτά στον πρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου Δημήτρη Χριστοφοράκη, που ήταν κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη να υποβάλλονται οι αποδείξεις για να τεκμηριώνονται τα έξοδα που αφαιρούνται από μικτά έσοδα για να μείνουν και να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα.

Μας υπενθύμισε επίσης ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν αφορολόγητο με πρώτη κλίμακα στα 8.500 ευρώ, ενώ οι ετεροεπαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού τους εισοδήματος. Και άρα είναι προς το συμφέρον όλων η προσκόμιση αποδείξεων για την τεκμηρίωση εξόδων. Ο ετεροεπαγγελματίας, αν το καθαρό του εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό) δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, τότε θα φορολογείται με 10%.

Πάνω από τα 10.000 ευρώ θα φορολογείται με 20%. Σε περίπτωση που τα έξοδα είναι πάνω από τα έσοδα, τότε η διαφορά των εξόδων δε χάνεται και μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά, οπότε και προστίθεται στα έξοδα της επόμενης χρονιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News