Κρήτη

Η αγορά στην... εντατική - Πτώση τζίρου 50% στην Κρήτη

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση, απόδειξη πως η πανδημία προκάλεσε κατάρρευση στα έσοδα.

Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων προσεγγίζει το 20%, αλλά η εικόνα που “ζωγραφίζουν” οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Κρήτης είναι ακόμη πιο ζοφερή, αφού μιλάνε για πτώση του τζίρου τους από 40% έως 50%. Σε κάθε περίπτωση η αγορά της Κρήτης “υποφέρει” από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κι αυτό διότι έχουν περιοριστεί τα προς κατανάλωση διαθέσιμα των κατοίκων του νησιού, ενώ ταυτόχρονα η “κινητήριος δύναμη” της αγοράς κατά τους θερινούς μήνες, οι τουρίστες, είναι σαφέστατα μειωμένοι σε σχέση με τα συνήθη νούμερα.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου μιλάνε για «δραματική κατάσταση» και “κρούουν τον κώδωνα” του κινδύνου για το μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψη δεν είναι καν ορατή στο ορατό μέλλον. Εμφανής είναι και η ανησυχία που προκάλεσαν οι “χαμηλές πτήσεις” στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση, απόδειξη πως η πανδημία προκάλεσε κατάρρευση στα έσοδα.

Σημαντική ήταν η μείωση των εσόδων για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας και τον Ιούνιο, παρόλο που η χώρα έβγαινε από το lockdown, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων τον φετινό Ιούνιο ανήλθε σε 18,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 16,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, που είχε ανέλθει στα 22,2 ευρώ. Χάθηκαν περίπου 4 δισ. από τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Μεγαλύτερη πτώση στα έσοδά τους κατά 87% είδαν τα ξενοδοχεία και η εστίαση, με τα έσοδά τους να συρρικνώνονται κατά 900 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιούνιο.

Συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, οπότε και είχαμε την κορύφωση του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται κατά 25,1%, ενώ χάθηκαν από την αγορά περί τα 20 δισ. ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι για όλο το τρίμηνο είναι ξανά ξενοδοχεία και εστίαση.

Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πιο έντονες απ’ όσο υποστηρίζουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., λένε επιχειρηματίες και παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, η μείωση του τζίρου αγγίζει μέχρι και το 50%. Την ίδια στιγμή, αναφέρουν πως το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αρχίσει και παίρνει ένα μέρος της “παραδοσιακής” αγοράς. Η ψηφιοποίηση της αγοράς είναι ακόμη μια συγκυρία που πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να την αποφύγουν, με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται σταδιακά σε αυτή.

 

Μεγάλη πτώση

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” αναφέρθηκε στη «δραματική κατάσταση» που επικρατεί, κάνοντας σαφές πως πολλές επιχειρήσεις δεν εργάζονται. Το αποτέλεσμα είναι και οι επιχειρηματίες να μη λαμβάνουν εισόδημα, αλλά και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας, όπως είπε.

«Πολλές επιχειρήσεις δε δουλεύουν καθόλου. Μιλάμε για επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης και του τουρισμού. Είχαμε συνηθίσει σε διαφορετικούς ρυθμούς εδώ στην Κρήτη. Ο Αύγουστος ξεκίνησε πολύ αισιόδοξα. Τα πάντα δούλευαν. Τώρα πλέον δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο τζίρος έχει πέσει πάρα πολύ. Η κατάσταση στην Κρήτη είναι ως εξής: Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν έχουν μειωμένο τζίρο. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δε δουλεύουν καθόλου. Είναι μια κατάσταση οδυνηρή. Θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον. Είναι πολύ αισιόδοξος ο αριθμός που αναφέρουν ρεπορτάζ για πτώση του τζίρου στο 16,4%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιφιεράκης.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε: «Το ηλεκτρονικό εμπόριο, ανεξαρτήτως κορωνοϊού, μπαίνει δυναμικά. Παίρνει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Πλέον, τα μέσα είναι πιο διαθέσιμα και οικεία στους πολίτες. Πλέον, την τεχνολογία μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν πάρα πολλοί».

Μέχρι και 70%

«Εμείς βλέπουμε μια κατάσταση που εξελίσσεται άσχημα. Σε τοπικό επίπεδο, η πτώση του τζίρου ξεπερνάει το 40-50% και σε πολλές περιπτώσεις η πτώση αγγίζει και το 70%. Μετά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων, όπου στο μικροσκόπιο μπήκαν οι συνωστισμοί και οι συναθροίσεις, πολλές εκδηλώσεις που σχετίζονταν με κοινωνικές υποχρεώσεις ακυρώθηκαν. Πολλά μαγαζιά δε δουλεύουν καθόλου. Το ζήτημα είναι πως η απαγόρευση των κοινωνικών εκδηλώσεων σημαίνει και το τέλος ενός συνόλου επαγγελμάτων. Πλέον, τα επαγγέλματα αυτά έχουν μηδενικούς τζίρους», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπάμπης Λεκάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου. Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, είπε: «Το ηλεκτρονικό εμπόριο προωθείται εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το γέννησε η υγειονομική κρίση. Η πτώση είναι παντού. Το ηλεκτρονικό εμπόριο διαμορφώθηκε στη βάση της διευκόλυνσης των πολιτών και δεν έχει επηρεάσει την “παραδοσιακή” αγορά. Όταν δε γίνονται γάμοι και βαφτίσεις, καταλαβαίνουμε πως θα υπάρχει πτώση στα συγκεκριμένα μαγαζιά. Επίσης πρέπει να τονιστεί πως, παρά τις εκπτώσεις, η αγορά έχει μεγάλη μείωση του τζίρου. Η μείωση του τζίρου συγκριτικά με πέρυσι είναι πάνω από 50%».

«Σημαντική η έλλειψη ρευστότητας»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης ανέφερε πως «τα στοιχεία, όπως καταγράφονται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, για τον Ιούνιο μήνα, δείχνουν πτώση του τζίρου της τάξης του 40% στην Κρήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της έλλειψης ρευστότητας. Η έλλειψη ρευστότητας καταγράφεται πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και σαφέστατα τον Ιούνιο είχαμε μια πλήρη έξαρση της κατάστασης αυτής. Ο τουρισμός δεν είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο. Στην Κρήτη, η πτώση τζίρου αγγίζει το 40% σε σχέση με την περυσινή περίοδο».

Τέλος, καταλήγοντας είπε πως «στις μέρες του lockdown το ηλεκτρονικό εμπόριο είχε μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο του εμπορίου. Και, όπως βλέπω τα πράγματα, ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς περνάει από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Πολλές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε αυτήν την κατάσταση. Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα προσαρμοστεί στην ψηφιοποίηση. Η ρευστότητα αποτελεί πρόβλημα, ενώ η υγειονομική κρίση ενδυνάμωσε την έλλειψη ρευστότητας».

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της αγοράς πιέζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως είναι οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά και η παράταση ήδη νομοθετημένων μέτρων όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιμήκυνση του προγράμματος “Συν-Εργασία”, αλλά και η συνέχιση του επιδόματος των 534 ευρώ.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΣΕΕ : Επτά στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση πωλήσεων

Την ίδια στιγμή και με βάση έρευνα της ΕΣΕΕ που είδε το φως της δημοσιότητας, μέχρι το τέλος Ιουλίου, σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68%) κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις φαίνεται να επλήγησαν σε ισχυρότερο βαθμό. Σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ εμφάνισαν πτώση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2019, έναντι σχεδόν έξι στις δέκα με τζίρο άνω των 45.000 ευρώ. Για το σύνολο του έτους, με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο του ΙΟΒΕ, που “βλέπει” ύφεση 7,5% τη φετινή χρονιά, ο αρνητικός πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,5%-2%, η κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 7%, και η ανεργία θα κινηθεί στο 19,3%. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, η ύφεση θα αγγίξει το 10,5%, με την ονομαστική να κινείται στα επίπεδα του 13%-14%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 11% και η ανεργία θα ανέλθει στο 20,5%.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια