Κρήτη

534 ευρώ: Απλήρωτοι oι ξενοδοχοϋπάλληλοι σύμφωνα με καταγγελία

"Ακόμα και αυτά τα “ψίχουλα” των 534 ευρώ μας τα στερούν" αναφέρει η καταγγελία

Ούτε το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου δόθηκαν στους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό τα 534 ευρώ του Ιουλίου. Αυτό καταγγέλλει η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου”, που αναφέρει ότι «υποτίθεται, βάσει των κυβερνητικών ανακοινώσεων, ότι οι πληρωμές θα γίνονταν στις 11 και 12 Αυγούστου». Η «κοροϊδία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, «συνεχίζεται»!

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για άλλη μια φορά αφήνει απλήρωτους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό και μάλιστα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η πληρωμή των αναστολών του Ιουλίου θα γινόταν στις 11 και 12 του μήνα».


Παρακάτω, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τώρα η νεότερη δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης μεταθέτει την πληρωμή των 534 ευρώ για το διάστημα από 20 έως 29 Αυγούστου... «Ακόμα και αυτά τα “ψίχουλα” των 534 ευρώ μας τα στερούν. Η πλειοψηφία των συναδέλφων θα πληρωθεί δηλαδή 1,5 μήνα μετά την τελευταία φορά που είδε εισόδημα, ενώ την ίδια στιγμή “τρέχουν” λογαριασμοί ρεύματος, ενοίκια, δόσεις εφορίας κ.λπ. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός για άλλη μια φορά γίνεται λάστιχο. Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Μας καταδικάζουν στην πείνα και στην εξαθλίωση.


Ταυτόχρονα τα πορτοφόλια της κυβέρνησης για τους μεγαλοξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες είναι ορθάνοιχτα. Καθημερινά μπαίνουν στο τραπέζι καινούργια προνόμια, νέα πακέτα με φοροαπαλλαγές, απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση του προγράμματος “Συν-Εργασία” κ.ά.», όπως υποστηρίζει η εν λόγω παράταξη.
«Η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί “βούτυρο στο ψωμί” των ξενοδόχων. Δεν τους αρκεί που δε δίνουν στην ώρα τους ούτε καν τα “ψίχουλα” των 534 ευρώ, αλλά διατηρούν και εντείνουν μια κατάσταση γαλέρας! Με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης, που τους έδωσε όλα τα νομοθετικά εργαλεία, οι ξενοδόχοι δεν υπολογίζουν τίποτα, για να ξαναβάλουν μπροστά τη “μηχανή της ανάπτυξης” του τουρισμού. Ούτε σε ανθρώπινες ζωές, ούτε σε εργασιακά δικαιώματα και συμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικά τα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα το ατύχημα συναδέλφου μάγειρα, ο οποίος απολύθηκε ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια! Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι δεν εφαρμόζουν με το έτσι θέλω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχουν εργαζόμενους να δουλεύουν με 650 και 700 ευρώ! Αυτό είναι το “τουριστικό θαύμα”! Οι εργαζόμενοι ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή και την υγεία τους, για να βγάλουν ένα πενιχρό μεροκάματο επιβίωσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

«Κανένας εφησυχασμός»

Και η  καταγγελία της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου καταλήγει: «Ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του προηγούμενο διαστήματος. Επειδή για μας τους εργαζόμενους η ζωή δεν μπαίνει σε ζύγι ανάλογα με το αν βγάζει κέρδη ο εργοδότης, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για να παραμείνουμε ζωντανοί, υγιείς, αξιοπρεπείς. Δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και τους εργοδότες, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας!
Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων σε όλο τον κλάδο, για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους. Δε θα αφήσουμε κανέναν χωρίς τα βασικά για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.
Απαιτούμε άμεσα:
- Να πληρωθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή τον Ιούλιο.
- Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας στα ξενοδοχεία.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
- Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εποχικών τους χειμερινούς μήνες.
- Καθολική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία.
- Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
- Να γίνονται δωρεάν τα τεστ για COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους.
- Άδεια με αποδοχές για όσους νοσούν από τον COVID-19, ή έχουν ευπαθείς ομάδες στην οικογένεια.
- Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια