Κρήτη

Τίμησαν την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή μνήμης για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, κλήρου και αρχών, τιμήθηκε η 76η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, και τον πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης.

Η δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, ενώ ακολουθήσε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη, απόσπασμα από το τραγούδι της Ειρήνης Αναγνωστάκη «Ω, Παναγιά μου Ανωγειανή», κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σημειώνεται ότι η ηρωική επέτειος στα Ανώγεια τιμήθηκε με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μάξιμος Σενετάκης: «Είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε αυτό που έπραξαν και οι πρόγονοί μας»

«Ό,τι έπραξαν οι πρόγονοι μας θυσιάζοντας και τη ζωή τους ακόμα για να υπερασπιστούν την πατρογονική γη τους και να την παραδώσουν ελεύθερη στα παιδιά τους, το ίδιο είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να πράξουμε και εμείς αν χρειαστεί». Με τη φράση αυτή ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης ενίσχυσε με τη δική του φωνή το ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας που εκπέμπει τις τελευταίες μέρες η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Με αφορμή την εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος των Ανωγείων, ο κ. Σενετάκης συμπλήρωσε: «Δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα και εθνική κυριαρχία. Τα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και κόστος. Είναι προϋπόθεση ελεύθεροι να ζούμε και να ευημερούμε».

Ο βουλευτής της ΝΔ συνέδεσε το ιστορικό γεγονός της αντίστασης των Κρητικών απέναντι στον Γερμανό κατακτητή με την σημερινή αποφασιστική στάση των Ελλήνων απέναντι στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. «Είμαστε λαός που δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν του αρέσει ο ολοκληρωτισμός, όποια ταμπέλα κι αν έχει. Δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς. Δεν φοβάται τις απειλές. Δεν είναι λοιπόν μόνο η ιστορική αξία του γεγονότος που μνημονεύουμε με την σημερινή εκδήλωση. Είναι η συμβολική σημασία του. Ιδιαίτερα τις κρίσιμες τούτες ώρες με την Τουρκία να υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα σε φίλους και εχθρούς».

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής σε μια σεμνή τελετή λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο κ. Σενετάκης κατέθεσε στεφάνι, τονίζοντας πως «δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μάθουμε την ιστορία του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Ναζί. Η ιστορία είναι γνωστή. Αδιάσειστος μάρτυρας η διαταγή του Γερμανού φρουράρχου Κρήτης που είναι χαραγμένη στην κεντρική πλατεία στο Αρμί. Παραμένει πάντα εκεί για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε το αδούλωτο πνεύμα των αγωνιστών μας. Για να διατηρήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη την παρακαταθήκη ελευθερίας που μας κληροδότησαν».

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook έχει ως εξής:

«Δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μάθουμε την ιστορία του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Ναζί. Η ιστορία είναι γνωστή. Αδιάσειστος μάρτυρας η διαταγή του Γερμανού φρουράρχου Κρήτης που είναι χαραγμένη στην κεντρική πλατεία στο Αρμί. Παραμένει πάντα εκεί για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε το αδούλωτο πνεύμα των αγωνιστών μας. Για να διατηρήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη την παρακαταθήκη ελευθερίας που μας κληροδότησαν.

Είμαστε λαός που δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν του αρέσει ο ολοκληρωτισμός, όποια ταμπέλα κι αν έχει. Δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς. Δεν φοβάται τις απειλές.

Δεν είναι λοιπόν μόνο η ιστορική αξία του γεγονότος που μνημονεύουμε με την σημερινή εκδήλωση. Είναι η συμβολική σημασία του.

Ιδιαίτερα τις κρίσιμες τούτες ώρες με την Τουρκία να υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα σε φίλους και εχθρούς.

Πως ό, τι έπραξαν οι πρόγονοι μας θυσιάζοντας και τη ζωή τους ακόμα για να υπερασπιστούν την πατρογονική γη τους και να την παραδώσουν ελεύθερη στα παιδιά τους, το ίδιο είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να πράξουμε και εμείς αν χρειαστεί.

Δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα και εθνική κυριαρχία. Τα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και κόστος. Είναι προϋπόθεση ελεύθεροι να ζούμε και να ευημερούμε».

Σταύρος Αρναουτάκης: «Τα μηνύματα των ηρώων διαχρονικά»

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

Στα διαχρονικά μηνύματα των αγωνιστών της Αντίστασης για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Ελευθερία, Δημοκρατία, πρόοδο, αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευρισκόμενος σήμερα στα Ανώγεια στις εκδηλώσεις- τιμής και μνήμης- της  Ιστορικής επετείου του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, τιμά την μνήμη των Πατριωτών Αγωνιστών οι οποίοι άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων δήλωσε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας.

Τα μηνύματα τους είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων των Ανωγειανών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα γράφοντας τα Μαρτυρικά Ανώγεια με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας. Παράλληλα κρίνουμε δίκαιο και υποστηρίζουμε το αίτημα διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες  ενέργειες ώστε να δοθεί δίκαιη λύση στο όλο ζήτημα».

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια