Καταστηματάρχες Κρήτης: Ασφαλιστικά μέτρα στην κυβέρνηση – «Διεκδικούμε αποζημιώσεις»

Κρήτη
Καταστηματάρχες Κρήτης: Ασφαλιστικά μέτρα στην κυβέρνηση – «Διεκδικούμε αποζημιώσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζητάμε ανάκληση του μέτρου ή στη χειρότερη περίπτωση να μεταφερθεί η ώρα κλεισίματος»

Μετά τις «καμπάνες» 10.000 ευρώ που δέχτηκαν ήδη από τα μεσάνυχτα της πρώτης μέρας εφαρμογής του μέτρου κλεισίματος των νυχτερινών καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, για να προστατευτούν οι πολίτες από τον κορωνοϊό, δύο καταστηματάρχες και συγκεκριμένα ένα internet cafe στο Ηράκλειο και ένα μπαρ στα Χανιά, η πρόεδρος του κλάδου Μαρία Αντωνακάκη εξέφρασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” την οργή και αγανάκτηση της και αποκαλύπτει: Την απόφαση των καταστηματαρχών της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας να ξεκινήσουν διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων έναντι της κυβέρνησης, διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Παράλληλα ζητούν την άμεση ανάκληση του νέου μέτρου ή στη χειρότερη περίπτωση να μεταφερθεί η ώρα κλεισίματος στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι περισσότερο διαχειρίσιμη η κατάσταση ως προς το κάλεσμα προς τους πελάτες να ολοκληρώσουν το ποτό ή το φαγητό τους, και να προλάβουν να εξέλθουν των καταστημάτων, είτε αυτά είναι μπαρ, είτε εστιατόρια, είτε καφετέριες ή οτιδήποτε άλλο!

Στο ίδιο πλαίσιο, σε πανελλαδικό επίπεδο, εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Έτσι, τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας με ξημερώματα Τρίτης, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 47.910 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

-·12 για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, ως ακολούθως: 5 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 2 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Κρήτη, 2 στα Ιόνια νησιά και 1 στο Νότιο Αιγαίο.

- 32 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

«Μας καταστρέφουν ολοκληρωτικά»

Για «κραχ στις επιχειρήσεις της Κρήτης», με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την οικονομία του νησιού όσο και για επιχειρηματίες και εργαζόμενους, κάνει λόγο προς την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» η Μαρία Αντωνακάκη.

«Καθόλου σύμφωνους δε μας βρίσκει η απόφαση να κλείνουμε στις 12 τα μεσάνυχτα, διότι με το ωράριο δεν αλλάζει κάτι. Και θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο κόσμος έχει πάρα πολύ αντιδράσει. Και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτό γίνεται για προληπτικούς λόγους. Ήδη έχουμε τις πρώτες αντιδράσεις από τους πελάτες που τους ζητούσαμε να φύγουν, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αντιδρούν στο κάλεσμά μας αυτό. Και εννοείται παράλληλα ότι και οι επιχειρηματίες, μετά και από την επιβολή αυτού του μέτρου, είμαστε “στα κάγκελα”»!

Σύμφωνα με τη Μαρία Αντωνακάκη, «ζητάμε απεγνωσμένα στήριξη οικονομική, διαφορετικά οδηγούμαστε σε απόλυτη καταστροφή»...

Όπως εξηγεί η πρόεδρος των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης στον νομό Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, «ουσιαστικά στον κλάδο μας οι επιχειρήσεις κερδίζουν τα περισσότερά τους χρήματα τις βραδινές και νυχτερινές ώρες και όχι τόσο στις ώρες μέχρι να βραδιάσει. Ο καφές συμμετέχει σε ελάχιστο ποσοστό στο κέρδος. Τα περισσότερα έσοδα τα είχαν τα εστιατόρια που και αυτά, λόγω του προβλήματος, είχαν ήδη βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο κόσμος πια, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δεν καταναλώνει όπως κατανάλωνε στο προηγούμενο διάστημα. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, όλος ο κλάδος πλήττεται».

Στο σημείο αυτό, η Μαρία Αντωνακάκη εκφράζει την αντίδρασή της με το γεγονός ότι, κάτω από μια τόσο ζοφερή κατάσταση, «οι έλεγχοι που υπάρχουν καθημερινά είναι πάρα πολλοί. Και αυτοί οι έλεγχοι έρχονται και αναστατώνουν τους επιχειρηματίες. Φανταστείτε ότι είναι αρκετή μόνο η αγωνία που θα δημιουργηθεί στον χώρο μιας επιχείρησης, όταν θα έρθει ο έλεγχος να ελέγξει την επιχείρηση. Η αγωνία για να μην τον γράψουν είναι έκδηλη, αφού τα πρόστιμα είναι υπέρογκα. Άρα λοιπόν πρέπει να βρεθούν λύσεις οικονομικής φύσεως. Αποζημιώσεις λέγονται; Μέτρα στήριξης λέγονται; Αυτά τα μέτρα, λοιπόν, θα βοηθήσουν τον κάθε επιχειρηματία ανάλογα με την ιδιότητα που έχει μέσα από την επιχείρησή του. Και ανάλογα τη ζημιά που έχει και την πτώση του τζίρου του να μπορεί να αποζημιωθεί οικονομικά και να κρατηθεί. Τα πρόστιμα είναι πάνω από 10.000 ευρώ στην περίπτωση που γίνει έλεγχος και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα είναι ανοιχτό ένα κατάστημα. Και εκτός από τις μάσκες και τους υγειονομικούς κανόνες, όπου εμείς πειθαρχούμε, και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πανελλαδικά η παραβατικότητα στον κλάδο της εστίασης είναι μόλις στο 1% και όχι κάτι περισσότερο. Άρα λοιπόν δεν πρέπει γι’ αυτό το 1% να την πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι»...

Τα ασφαλιστικά μέτρα - Ζητούν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση

Η Μαρία Αντωνακάκη, τέλος, αποκαλύπτει: «Κάνουμε πανελλαδικά μία προσπάθεια με ασφαλιστικά μέτρα να ζητάμε αποζημίωση από την κυβέρνηση. Και παράλληλα ζητάμε να ανακαλέσει άμεσα το μέτρο του κλεισίματος στις 12 τα μεσάνυχτα. Και αυτό δε γίνεται λόγω της διασποράς, που δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει και αν τα κρούσματα αυξηθούν, τουλάχιστον να επεκταθεί το ωράριο και να γίνει αντί 12 τα μεσάνυχτα 1 μετά τα μεσάνυχτα. Το 1 είναι πιο εφικτό, γιατί για να κλείσει μια επιχείρηση στις 12 σημαίνει ότι πρέπει να “μαζεύει” από τις 11. Και να σας πω επίσης ότι οι ώρες αιχμής είναι από τις 10 και μετά».

Τέλος, διευκρινίζει και η ίδια ότι τόσο το take away όσο και η διανομή του φαγητού επιτρέπεται κανονικά και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, όπως ίσχυε και στην περίοδο της καραντίνας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News