«Βουτιά» 50% των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κρήτη
«Βουτιά» 50% των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπολογίζεται πως περίπου 11.000 τουρίστες φτάνουν καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Η μείωση συνολικά των αφίξεων στην Κρήτη είναι πολύ μεγάλη σε ορίζοντα σεζόν, αλλά σε “καθημερινό” επίπεδο δεν είναι ούτε... 50%! Το 53% των τουριστών σε σχέση με πέρυσι φτάνει καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, καθώς η σεζόν έχει συρρικνωθεί, η πραγματική μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη και φυσικά ξενοδόχοι και τουριστικοί παράγοντες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου τόσο για την τοπική και εθνική οικονομία, όσο και για τις κοινωνικές συνέπειες που θα προκύψουν από την απώλεια τουριστικών εσόδων.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας μίλησε στην “Ν.Κ.” για την υγειονομική κρίση όπως έχει ξεσπάσει και τον αριθμό των τουριστών που φτάνουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος υποστήριξε, πέρυσι ο καθημερινός μέσος όρος των αφίξεων υπερέβαινε ελαφρώς τους 20.000, ενώ φέτος φτάνει μέχρι στιγμής τους 11.290. Η υγειονομική κρίση υποχρέωσε πάρα πολλούς τουρίστες να ακυρώσουν τις πτήσεις τους για την Ελλάδα, πράγμα που είναι εμφανές και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που, εάν τη συγκρίνουμε με πέρυσι, μεταφράζεται με απώλεια σημαντικού μέρους των τουριστικών κερδών.

Ο κ. Πλιάκας μίλησε για τον συγκεκριμένο αριθμό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο αριθμός είναι σχετικός. Δεν μπορούμε να πούμε εάν ήταν καλός ή κακός ο αριθμός. Πρέπει να το δούμε υπό στη σκοπιά τι περίμενες και τι σου ήρθε. Εάν το κρίνουμε με πέρυσι, ο αριθμός δεν είναι τόσο καλός. Μιλάμε για το 50%. Σε σχέση όμως με την υγειονομική κρίση, όπως ξεκίνησε, είναι καλός ο αριθμός. Εάν το πούμε αυτόν τον αριθμό έξω στην αγορά, πολλοί θα υποστηρίξουν πως δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός. Αυτά είναι τα νούμερα. Πέρυσι είχαμε κατά μέσο όσο 20.980 τουρίστες, ενώ τώρα 11.290. Έχει καταφτάσει το 53% σε σχέση με πέρυσι».

Ο κ. Πλιάκας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον μήνα Σεπτέμβριο. Ο ίδιος υπογράμμισε πως, εξαιτίας της διασποράς του ιού που παρατηρείται σε πολλές χώρες, μια πτώση είναι ορατή. Ωστόσο, όπως εξήγησε, ο μήνας Σεπτέμβριος συνδέεται πάντα με μια μικρή πτώση η οποία είναι αναμενόμενη.

«Έχουν μπει τώρα περιορισμοί από Ολλανδία, Τσεχία, Ισπανία και Βέλγιο. Επομένως, ο αριθμός μπορεί να μειωθεί. Ο Σεπτέμβρης δεν μπορεί να είναι όπως ο Αύγουστος. Και υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που συνηγορούν σε αυτό. Ανοίγουν τα σχολεία και πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν. Μετά τις 20 Αυγούστου θα περιμένουμε μια μικρή πτώση, που είναι αναμενόμενη».

«Υπάρχει τουριστική κίνηση. Μιλάμε ακριβώς για το 50% σε σχέση με πέρυσι. Το αεροδρόμιο Ηρακλείου δέχεται καθημερινά πάρα πολύ κόσμο. Αλλά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως η εικόνα αυτή είναι γενική σε ολόκληρη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Ο κ. Χαλκιαδάκης, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, είπε πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων στον τουρισμό που θα αγγίξει το 80%. Αυτό βέβαια, όπως ανέφερε, «εξαρτάται από το εάν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο η τουριστική περίοδος. Το Ηράκλειο πάει καλύτερα σε σχέση με τους νομούς της υπόλοιπης Κρήτης. Αλλά οι απώλειες θα είναι τεράστιες. Χάσαμε τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο είχαμε πληρότητες 10-20%. Ο Αύγουστος είναι λίγο καλύτερος, που αγγίζει το 35-50%».

70-80% κάτω τα κέρδη

Από την πλευρά του, ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, μίλησε για μεγάλη απώλεια τουριστικών εσόδων για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου.

«Η απώλεια τουριστικών εσόδων είναι μεγάλη στο Ρέθυμνο. Αγγίζει το 70-80% σε σχέση με πέρυσι. Και αναφέρομαι στον μήνα Ιούλιο. Για τον Αύγουστο, δε γνωρίζουμε ακόμη. Εμείς έχουμε δείγμα στο 1/3 των ξενοδοχείων απ’ όλα τα ξενοδοχεία, ανεξαρτήτως κατηγορίας σε όλο τον νομό. Τα τελευταία 18 χρόνια έχουμε στοιχεία και συγκρίνουμε τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πτώση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Η απώλεια είναι παραπάνω, καθώς πολλοί πελάτες είναι με προσφορές. Για τον Αύγουστο περιμέναμε να ήμασταν λίγο καλύτερα. Βλέπαμε κρατήσεις. Μαζί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, υπήρχαν πολλές ακυρώσεις, που ήταν περισσότερες. Ο Αύγουστος δε φαίνεται να είναι τόσο καλός, λαμβάνοντας υπόψη τις ακυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.

Τίθεται εύλογα το εξής ερώτημα: Το προηγούμενο σαββατοκύριακο έφτασαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου 28.000 τουρίστες. Πού πήγαν αυτοί;

«Τον προηγούμενο μήνα είχε έρθει το 1/3 από αυτούς. Το 30% ήρθε. Τον Αύγουστο ίσως έχουμε μια μικρή ανάκαμψη. Στο αεροδρόμιο Χανίων είχαμε μεγάλη πτώση και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το 50% των τουριστών είναι Σκανδιναβοί. Ένας στους 5 τουρίστες από τα Χανιά έρχεται Ρέθυμνο. Επηρεαζόμαστε άμεσα. Το 20% της τουριστικής κίνησης είναι από τα Χανιά, ενώ το υπόλοιπο έρχεται από το Ηράκλειο. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πολλούς ανθρώπους από τη μέση και μεγάλη ηλικία. Δεν έχουμε τουρίστες από Ισραήλ, Ρωσία, Σκανδιναβικές χώρες και Βρετανία. Είναι πολυάριθμοι τουρίστες. Δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε», υποστήριξε.

Μεγάλες απώλειες - Τα έσοδα και η μάχη για το 2021

Την ίδια στιγμή, και με ρεπορτάζ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέτος δεν αναμένονται περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, και αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σε περίπτωση μάλιστα που η ταξιδιωτική ροή τις επόμενες εβδομάδες δεν είναι η προσδοκώμενη, ο πήχης μπορεί να τεθεί ακόμη πιο χαμηλά και όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Οι απώλειες είναι μεγάλες, καθώς, πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, τα έσοδα αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις.

Η απόφαση για το άνοιγμα και της κρουαζιέρας από τον Αύγουστο θεωρείται από παράγοντες του χώρου πως θα συνεισφέρει στην προσπάθεια για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, από 01/08/2020 επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται έξι λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Μετά τον πρώτο ελλιμενισμό τους, τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους.

Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα ισχύουν, βέβαια, υπό την προϋπόθεση πως δε θα υπάρξει νέα μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει χτυπήσει ξανά το καμπανάκι του συναγερμού. Θεωρείται πως, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά από υγειονομικής άποψης, αυτό ενδεχομένως να ενισχύσει τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα, και για τους επόμενους μήνες, και για το 2021, εντούτοις το σημαντικότερο είναι πως θα έχουν τεθεί οι βάσεις για την επόμενη χρονιά, που πιστεύεται πως θα είναι πολύ καλύτερη εφόσον κυκλοφορήσει εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ήδη το βλέμμα των μεγάλων tour operators του εξωτερικού και των ξενοδόχων στρέφεται στη σεζόν που έρχεται, που θα είναι καθοριστική στην προσπάθεια ανάκαμψης της τουριστικής οικονομίας.

Όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, η πανδημία της λοίμωξης COVID-19 στοίχισε 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα για τον τουριστικό τομέα παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο. Επίσης, το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News