ΕΛΓΑ: Σήμερα οι αποζημιώσεις στα βιβλιάρια των αγροτών

Κρήτη
ΕΛΓΑ: Σήμερα οι αποζημιώσεις στα βιβλιάρια των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε επίσημα η εξόφληση των περυσινών αποζημιώσεων

Μπαίνουν, επιτέλους, μετά από συνεχείς αναβολές, τα χρήματα της εξόφλησης του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το έτος 2019, στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών της χώρας, που ανέρχονται περίπου στα 67 εκατομμύρια ευρώ.

Χθες η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” δημοσίευε τη σχετική δέσμευση του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου προς τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη. Και στη διάρκεια της ημέρας είχαμε και την επίσημη επιβεβαίωση από την ανακοίνωση του Μάκη Βορίδη.

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατέθεσε ως αναφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας μας για τις ζημιές στα σταφύλια ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Συγκεκριμένα, με βάση την ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, υλοποιεί τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εξόφληση του 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το έτος 2019.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με όσα έλεγε στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τις δύο προηγούμενες φορές, ενώ υπήρχε πράγματι η πρόθεση να πιστωθούν οι λογαριασμοί των παραγωγών με τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στο 35% των αποζημιώσεων για το έτος 2019, οι... τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών είχαν... άλλη άποψη και δημιουργούσαν προβλήματα που δεν επέτρεπαν να γίνουν οι πληρωμές. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν να “σπάσουν” σε δύο ποσοστά το... 35%, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση και φυσικά την άρνηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, που σε καμία περίπτωση δε θα επιθυμούσε να εκτεθεί για μία ακόμη φορά στη συνείδηση του αγροτικού κόσμου, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει την ευθύνη.

Η ανακοίνωση Βορίδη

Στο μεταξύ, χθες η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει τα εξής:

«Η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου (σ.σ. σήμερα) και το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται περίπου στα 67 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση. Και συνεχίζει ως εξής: «Με τη συγκεκριμένη απόφαση επισπεύδεται η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, και διασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα των αγροτών προκειμένου να συνεχίσουν το πολύτιμο για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από σειρά ετών που ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τόσο σύντομα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του Οργανισμού που επιδιώκει ο κ. Βορίδης, και το οποίο προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημιάς, η οποία θα οδηγήσει στην εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς και τη θέσπιση ενός αντικειμενικού, ορθολογικού και επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος εκτίμησης των ζημιών».

Τα αιτήματα Ενώσεων Ηρακλείου και Πεζών

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους υπουργούς το από κοινού υπόμνημα των αγροτικών Ενώσεων Ηρακλείου και Πεζών για την καταβολή της ενίσχυσης της απόσταξης κρίσης και την άτοκη χρηματοδότηση.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Οι Ενώσεις, εκτός από τη λειτουργία που έχουν ως οινοποιεία, επιτελούν ως συνεταιρισμοί και έναν κοινωνικό ρόλο, αφού μια από τις βασικότερες συνεταιριστικές αρχές είναι η στήριξη του κοινωνικού συνόλου και των τοπικών κοινωνιών γύρω από τον συνεταιρισμό.

Το κύριο ζήτημα που αφορά τις Ενώσεις μας είναι η απορρόφηση του σταφυλιού για τον τρύγο του 2020. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η παραγωγή που δεν μπορεί να απορροφηθεί για την περιοχή μας είναι 25.000 τόνοι.

Οι Ενώσεις μας θα μπορούσαν, αν είχαν πρόσβαση σε άτοκη χρηματοδότηση και να λάβουν την ενίσχυση, να παραλάβουν περίπου 10.000 τόνους. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί είναι δύο:

Ι) Αρχικά η ενίσχυση της απόσταξης κρίσης.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται συζήτηση σχετικά με το αν η στήριξη της απόσταξης κρίσης είναι εισόδημα ή ενίσχυση. Στο άρθρο 3 του καν. (Ε.Ε.) 592/2020 γίνεται σαφής λόγος για στήριξη. Συνεπώς η πιθανότητα του εισοδήματος περιορίζεται.

“Άρθρο 3. Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης

  1. Στήριξη μπορεί να χορηγείται για την απόσταξη οίνου σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο παρόν άρθρο. Η εν λόγω στήριξη είναι αναλογική. 2. Η αλκοόλη που παράγεται από την απόσταξη για την οποία παρέχεται στήριξη κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 χρησιμοποιείται αποκλειστικά για βιομηχανικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης ή της φαρμακευτικής χρήσης, ή για ενεργειακούς σκοπούς, ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού. 3. Οι δικαιούχοι της στήριξης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι οινοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν ή διαθέτουν στο εμπόριο τα προϊόντα που αναφέρονται παράρτημα VII μέρος II του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 1308/2013, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις ή αποσταγματοποιοί αμπελοοινικών προϊόντων. 4. Μόνο οι δαπάνες που συνδέονται με την παράδοση του οίνου στους αποσταγματοποιούς και με την απόσταξη του εν λόγω οίνου είναι επιλέξιμες για στήριξη”.

Ακόμα όμως και αν θεωρηθεί εισόδημα, τότε θα πρέπει να γίνει σαφές ότι σε περίπτωση παρακράτησης του 100% θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και σε καμία περίπτωση η απόσταξη δε θα επιτελέσει τον στόχο της.

ΙΙ) Άτοκη χρηματοδότηση

Μια τέτοια στήριξη τουλάχιστον προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις είναι σημαντική διότι η στήριξη που θα δοθεί για την απόσταξη κρίσης αφορά την παραγωγή του 2019 και φυσικά δεν πλησιάζει καν το ύψος του εσόδου που θα μπορούσαμε να έχουμε σε περίπτωση πώλησης του προϊόντος.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να παραλάβουμε τις ποσότητες αυτές των 10.000 τόνων, θεωρούμε κρίσιμο να υιοθετηθούν τα δύο παρακάτω μέτρα για τη διευκόλυνση των αγροτών.

  1. Άτοκη και εύκολη (χωρίς προσωπικές εγγυήσεις και λοιπά απαιτούμενα) χρηματοδότηση για πίστωση άνω των δύο ετών με εκχώρηση των τιμολογίων.
  2. Χαμηλότοκη χρηματοδότηση για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών για να καλύψει το σύνολο των εισροών (πολλαπλασιαστικό υλικό, ανανέωση υποστυλώσεων ή νέες υποστυλώσεις, λιπάσματα κ.ά.) και λοιπών εξόδων καλλιέργειας».

Στη Βουλή η... εφημερίδα “Νέα Κρήτη”

Στη Βουλή ως αναφορά κατέθεσε χθες το δημοσίευμά μας με θέμα τις βροχές και τη χαριστική βολή που έδωσε στα σταφύλια πολλών περιοχών του νομού Ηρακλείου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφέροντας τα εξής: «Προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά δημοσίευμα της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” με ημερομηνία 11/08/2020, αναφορικά με τις καταστροφές στα αμπέλια λόγω της πρόσφατης βροχόπτωσης, και αιτείται απαντήσεων σχετικά με την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αμπελοκαλλιεργητές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News