Κρήτη

Χαρδαλιάς: 33 διάσπαρτα κρούσματα στην Κρήτη – Γιατί κλείνουν τα μαγαζιά μετά τα μεσάνυχτα στο νησί

Διευκρινίσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Ειδική αναφορά στην Κρήτη έκανε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες και για τον λόγο που σε κάποιες περιοχές, όπως η Κρήτη, δεν θα λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τα μεσάνυχτα, ενώ σε άλλες όπως η Αττική, δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κάθε Περιφερειακή ενότητα εξετάστηκε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ειδικά εργαλεία.

«Αναφορικά με την Κρήτη, που έχουμε μόνο 33 ενεργά κρούσματα, πρέπει να δούμε την σχέση μεταξύ των ενεργών κρουσμάτων και του πληθυσμού, ενώ το βασικότερο στοιχείο είναι η εικόνα μέσα στην κοινότητα», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί, 33 ενεργά συνολικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού αλλά προκύπτει από τις ιχνηλάτησεις πως έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών high risk (υψηλού ρίσκου - κινδύνου) και όχι low risk (χαμηλού ρίσκου -κινδύνου), ενώ παράλληλα προκύπτει και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης από περιφερειακή κοινότητα σε περιφερειακή κοινότητα.

Τα στοιχεία αυτά μπαίνουν σε ένα αλγόριθμο, ο αλγόριθμος δείχνει ένα projection (εκτίμηση) που λέει πως άμα συνεχίσουν αυτά τα δεδομένα για 7-8 μέρες ή αν έχουμε περιπτώσεις κρουσμάτων για τις οποίες υπάρχει έλλειψη γνώσης, δηλαδή δεν μας έχουν πει την αλήθεια (πάντα υπάρχει σαν ποσοστό και αυτό) θα έχουμε επιβάρυνση της κατάστασης και άρα παίρνουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Είναι μια σύνθετη διαδικασία, αλλά θέλω να γνωρίζεται όλοι πως κάθε μέρα οι αποφάσεις βασίζονται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα, τα οποία διαχειρίζονται νυχθημερόν τα στελέχη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και δη τα παιδιά της ιχνηλάτησης.

Παράλληλα γίνεται τεράστια προσπάθεια από τα παιδιά του ΕΟΔΥ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ιχνηλάτησης και είμαι περήφανος για την προσπάθεια που κάνουν», ανέφερε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του για την Κρήτη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως στους παραβάτες θα επιβάλλεται σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης λουκέτο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια