Νέα μέτρα - Αντωνακάκη: «Αναγκαζόμαστε να βγάζουμε τον κόσμο έξω από τα μαγαζιά - Είναι οικονομικά δυσβάστακτο»

Κρήτη
Νέα μέτρα - Αντωνακάκη: «Αναγκαζόμαστε να βγάζουμε τον κόσμο έξω από τα μαγαζιά - Είναι οικονομικά δυσβάστακτο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή κριτική στο κλείσιμο των καφέ - μπαρ στις 12 άσκησε η Μαρία Αντωνακάκη

Η Κρήτη είναι μεταξύ των περιοχών της χώρας όπου θα εφαρμοστεί άμεσα το νέο περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία (εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) θα κλείνουν πλέον στις 12 τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για ένα μόνο από τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού, έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Η αυξητική πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, η οποία κορυφώθηκε κυρίως το σαββατοκύριακο, έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου ώστε οι υγειονομικοί της χώρας να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα. Μεταξύ των όσων ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη νωρίς χθες το απόγευμα, δε θα πραγματοποιηθεί η φετινή ΔΕΘ, ενώ αλλάζει και το ωράριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες περιοχές. Περαιτέρω, αποφασίστηκε η αναστολή όλων των δημόσιων εκδηλώσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι. Υπενθυμίζεται δε πως έκτακτα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και σε Πόρο και Αμπελώνα Λάρισας.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δε θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί στις εξής περιοχές:

- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Νωρίτερα, εξάλλου, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα της κατάστασης, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για την υγειονομική κρίση. Ο κ. Κικίλιας έκανε μάλιστα εκ νέου έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και προανήγγειλε ότι η προεδρία της κυβέρνησης θα ανακοινώσει τα παραπάνω νέα μέτρα.

«Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις. Κάνω για μια ακόμη φορά έκκληση στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα», δήλωσε ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας. Το μέτρο ισχύει έως και τις 31 Αυγούστου. Το Σάββατο είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και η απόφαση ως προς τους χώρους στους οποίους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Αντωνακάκη: «Μιλάμε για μια λογική... οδοστρωτήρα»

Σφοδρή κριτική άσκησε μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης ν. Ηρακλείου, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνει, τέτοια μέτρα ενδέχεται να βλάψουν τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αποκατάσταση αδικίας. Τόσο τα μαγαζιά που τηρούσαν τις αποστάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσο τα μαγαζιά που δεν τηρούσαν τους συγκεκριμένους κανόνες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από την κυβέρνηση. Αυτό είναι λάθος, όπως εξηγεί η κ. Αντωνακάκη.

«Μιλάμε για μια λογική... οδοστρωτήρα. Είναι μια ισοπεδωτική λογική. Αυτά τα μέτρα είναι καταστροφικά στον χώρο της εστίασης. Είμαστε ένας τουριστικός προορισμός και πολλοί τουρίστες έρχονται εδώ με σκοπό να διασκεδάσουν και να δοκιμάσουν γεύσεις. Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν. Από τις 12 θα είμαστε αναγκασμένοι να τους βγάζουμε έξω από τα μαγαζιά μας. Είναι οικονομικά δυσβάστακτο για εμάς. Από τη στιγμή που κρατάμε τις αποστάσεις και τα μέτρα, θα έπρεπε να μην άφηναν τον συνωστισμό, και τον κόσμο να είναι όρθιο. Αυτοί που κρατούσαν τις αποστάσεις έπρεπε να κρατηθούν. Αυτή τη στιγμή και αυτοί που τηρούσαν τα μέτρα και αυτοί που δεν τα τηρούσαν έχουν γίνει ένα πράγμα. Επιφέρει τεράστιο πρόβλημα στην εθνική οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κ. Αντωνακάκη υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση έπρεπε να λειτουργήσει πιο στοχευμένα. Εάν ένα μαγαζί δεν τηρούσε τους υγειονομικούς κανόνες, τότε η κυβέρνηση όφειλε να έβαζε περιορισμούς. Όχι επειδή κάποια μαγαζιά δημιουργούσαν πρόβλημα, έπρεπε να μπει lockdown στο σύνολο των μαγαζιών. Δεν είχαμε ιδιαίτερα κρούσματα όπως άλλα μέρη της Ελλάδας για να βάλουμε τα μαγαζιά σε lockodown. Είναι ένα επαγγελματικό lockdown. Επίσης, οι αντιδράσεις είναι έντονες στους καταστηματάρχες. Μπήκαν στη λογική να περιορίσουν τις εκδηλώσεις στα 100 άτομα που όριζε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ξενοδοχεία που οι άνθρωποι κάνουν τις εκδηλώσεις στις αίθουσές τους, πράγμα που σημαίνει μια κατάφωρη αδικία. Είναι μεγάλο ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε πως πρέπει τα συγκεκριμένα μέτρα να διατηρηθούν μέχρι τις 23 Αυγούστου. Ειδάλλως, θα μιλάμε για ένα σοβαρό πλήγμα και για την τοπική και για την εθνική οικονομία».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News