ΕΣΔΑ: Το «στοίχημα» για την Κρήτη, που μένει να αποδειχτεί στην πράξη

Κρήτη
ΕΣΔΑ: Το «στοίχημα» για την Κρήτη, που μένει να αποδειχτεί στην πράξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ολοκλήρωση τεσσάρων νέων μονάδων απορριμμάτων στο νησί μας ως τα τέλη 2023 δεσπόζει στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Η δημοπράτηση δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Ηράκλειο και Σητεία μέχρι το τέλος του 2020 και η ολοκλήρωσή τους, μαζί με τις δύο νέες μονάδες που έχουν ήδη δημοπρατηθεί (σε Αμάρι και Χερσόνησο), μέχρι την εκπνοή του 2023, δεσπόζουν, από πλευράς Κρήτης, στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η αποπεράτωση, μέχρι τα τέλη του 2023, της νέας ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου, που είναι σε φάση κατασκευής, της νέας ολοκληρωμένης μονάδας στη Χερσόνησο (έργο που έχει δημοπρατηθεί) και των δύο προς δημοπράτηση μονάδων σε Ηράκλειο και Σητεία “φιγουράρουν” ως το μεγάλο “στοίχημα” για την Κρήτη στο νέο ΕΣΔΑ 2020-2030. Ένα “στοίχημα” βεβαίως που μένει να αποδειχτεί στην πράξη - και εδώ ισχύει αν μη τι άλλο το “ιδού η Ρόδος” για την κυβέρνηση και τους τοπικούς αρμόδιους φορείς - αν μπορεί να κερδηθεί...

Στο επίκεντρο του νέου ΕΣΔΑ βρίσκεται η πλήρης κάλυψη της χώρας με Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός τοποθετείται μεταξύ 700 εκατομμυρίων ευρώ και 1 δισ. ευρώ, καθώς τα ακριβή ποσά θα προκύψουν επί του πρακτέου σε συνάρτηση με τις τεχνικές προδιαγραφές και τη δυναμικότητα των νέων μονάδων που θα φτιαχτούν ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, παρουσιάζοντας την “ακτινογραφία” του νέου σχεδιασμού για τα απόβλητα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος, έως το τέλος του 2023 επιδιώκεται να κατασκευαστούν συνολικά 27 μονάδες.

Εξ αυτών οι τέσσερις βρίσκονται στο νησί μας. Ποιες είναι αυτές;

Σήμερα, 6 νέες μονάδες απορριμμάτων έχουν ήδη δημοπρατηθεί σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπακτο, Τρίκαλα, Κέρκυρα και Χερσόνησο, ενώ ακόμη 7 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής (Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Ηλεία, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία).

Ο σχεδιασμός του ΥΠ.ΕΝ. προβλέπει - σε συνέχεια της δημοπράτησης των ΜΕΑ σε Κέρκυρα, Χερσόνησο και Τρίκαλα - τη δημοπράτηση άλλων 14 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων έως το τέλος του 2020, στις ακόλουθες περιοχές:

  1. Καβάλα,
  2. Ανατολική Θεσσαλονίκη,
  3. Νάξος,
  4. Χίος,
  5. Σητεία,
  6. Κεφαλονιά,
  7. Αγρίνιο,
  8. Ηράκλειο (αναβάθμιση ΜΕΑ),
  9. Λάρισα,
  10. Βόλος,
  11. Πάτρα,
  12. Λαμία,
  13. Χαλκίδα,
  14. Ρόδος.

Τα συγκεκριμένα έργα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων έργων σε Αμάρι, Ηράκλειο, Χερσόνησο και Σητεία, αναμένεται να δημιουργήσουν νέο αντικείμενο για τις τεχνικές εταιρείες της χώρας, καθώς, εκτός από το κομμάτι της κατασκευής, περιλαμβάνουν το κομμάτι της συντήρησης και λειτουργίας.

«Στη διαχείριση των απορριμμάτων βρισκόμαστε ακόμα στον 19ο αιώνα! Γι’ αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε σε τέσσερα χρόνια ό,τι δεν έγινε σε δεκαετίες. Με τον “οδικό χάρτη” του νέου ΕΣΔΑ διαμορφώνουμε το κατάλληλο πλαίσιο - υιοθετώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές - για μια σύγχρονη και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το ταχύτερο δυνατό. Ήδη κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, με τη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα έως το τέλος του έτους. Θέλουμε να μειωθούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή στο 10% στο τέλος της δεκαετίας, από το απογοητευτικό 80% σχεδόν που βρισκόμαστε σήμερα. Θέλουμε να κάνουμε άλμα στην ανακύκλωση. Επιβάλλεται να πάψουμε να είμαστε ουραγοί σε αυτά τα ζητήματα», ανέφερε κατά την παρουσίαση ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος επισήμανε από τη μεριά του: «Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την επόμενη δεκαετία αποτυπώνει την ισχυρή βούλησή μας να προσαρμοστούμε ως χώρα στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στη διαχείριση των αποβλήτων μας. Είναι το σχέδιό μας για να πετύχουμε το αυτονόητο, δηλαδή να προστατεύουμε το περιβάλλον από ταφή αποβλήτων και ταυτόχρονα να ανακυκλώνουμε τα απόβλητά μας και να παράγουμε ενέργεια από αυτά. Μπαίνουμε στη λογική της κυκλικής οικονομίας, που είναι ένας σύγχρονος τρόπος συνύπαρξης με τη φύση, έχοντας ως πυξίδα ότι το τρίπτυχο “οικονομία, ανακύκλωση και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων” δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας».

Οι στόχοι του νέου ΕΣΔΑ και η αποτυχία του προηγούμενου σχεδίου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έκανε γνωστό, επέσπευσε τη διαδικασία έγκρισης του νέου ΕΣΔΑ, λόγω της αποτυχίας συμμόρφωσης με τους στόχους του προηγούμενου Σχεδίου, που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2015. Μεταξύ άλλων, το ΕΣΔΑ 2015-2020 προέβλεπε ποσοστό ανακύκλωσης 50% το 2020 (σήμερα κινείται στο 20%), παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (σήμερα η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για 52 παράνομες χωματερές) και μείωση της ταφής απορριμμάτων στο 26% (το ποσοστό παραμένει κοντά στο 80%).

Επιγραμματικά οι στόχοι του νέου ΕΣΔΑ είναι:

* Ταφή των απορριμμάτων στο 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (2035).

* Παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022.

* Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων).

* Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια μέχρι το 2022.

* Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43-46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News