ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή 12 ναυτικά μίλια;

Κρήτη
ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή 12 ναυτικά μίλια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σύντομη προσέγγιση του Γ. Σαχίνη

Μια πρώτη ανάλυση επί του χάρτη που έχει διαρρεύσει για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου επιχειρεί ο δημοσιογράφος της “ΚΡΗΤΗ TV” Γιώργος Σαχίνης με ανάρτησή του στο Facebook, προσπαθώντας να φωτίσει τι θα ακολουθήσει μετά το μπλοκάρισμα του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Μάλιστα, υποστηρίζει σθεναρά ότι μάλλον η λύση για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας θα ήταν περισσότερο συμφέρουσα. Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Με αυτό τον χάρτη να έχει διαρρεύσει για την τμηματική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, χωρίς όμως πλήρεις σε όλα της συντεταγμένες, οι πρώτες παρατηρήσεις μας: Θεωρητικά μπλοκάρει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Και μετά; Αν κυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια πάει για πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ. Και μετά; Μετά μπορούμε να καλέσουμε Τουρκία-Λιβύη να πάμε σε διεθνή δικαστήρια, Αμβούργο ή Χάγη, τα οποία πάντως η Τουρκία δε δέχεται.

Άρα εμπλοκή θα μπορούσαμε ή όχι να έχουμε και με μια απλή επέκταση αιγιαλίτιδας σε 12 ν.μ.; Κατά τα άλλα με την Αίγυπτο είναι τμηματική και προσωρινή και πάντως όχι συνολική, με πλήρη δικαιώματα θαλασσίων ζωνών στα νησιά μας, όπως λέει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Στον χάρτη παρατηρούμε ότι η τμηματική συμφωνία από τα δυτικά δεν πάει μέχρι το όριο-σύνορο με τη Λιβύη, είναι πολύ πιο μέσα, άρα δυνητικά μπορεί να είναι σε βάρος της ελληνικής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Κρήτης από τα όρια του Λασιθίου με Ηράκλειο-Ρέθυμνο...

Ανατολικά επίσης ο χάρτης δείχνει να τέμνει τη Ρόδο, άρα όχι όλη μέσα, και φυσικά εκτός για το “μέλλον” το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Επίσης νότιο-νοτιοανατολικά της Κρήτης, βάσει και του πού φτάνει δυτικά, φαίνεται - αν ο χάρτης ισχύει - πως τελικά, αν και ξεκινά με τη μέση γραμμή, υπεισέρχεται στην αρχή της αναλογικότητας... Άρα πού είναι η πλήρης επήρεια για το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, την Κρήτη; Δε βάλανε καν τον 28ο μεσημβρινό, αλλά 27ο σε μοίρες και 59 λεπτά!!!

Βάσει UNCLOS, πού κολλάνε όλα αυτά; Εκεί τμηματική οριοθέτηση δεν υπάρχει. Μπαίνουμε σφήνα στην παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία με μια δική μας τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που όμως δεν είναι Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απλά λαμβάνει υπόψη της κάποιες πτυχές του. Η Αίγυπτος έχει πολλά προβλήματα όχι μόνο με την Τουρκία και τη Λιβύη, αλλά και με την Αιθιοπία.

Πόσο “φίλη” χώρα είναι τελικά η Αίγυπτος; Δέχεται ή δε δέχεται την επήρεια του Καστελόριζου... όταν την αφήνει για το μέλλον, όπως αφήνει τμήμα της Ρόδου και νότιο-νοτιοδυτικά της Κρήτης, άρα όχι πλήρη δικαιώματα στο νησί; Κάπως έτσι η μέση γραμμή πάει περίπου 55% Αίγυπτος και 45% Ελλάδα.

Ποια οριοθέτηση με Κύπρο έπεται λοιπόν με τέτοια δείγματα γραφής; Έχω την αίσθηση - και μακάρι να διαψευστώ - πως αρκούσε τουλάχιστον να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στη ΝΑ Κρήτη στα 12 ναυτικά μίλια, που είναι και μονομερές δικαίωμά μας, ώστε να κοπεί στη μέση και αυτόματα να ακυρωθεί, χωρίς παραχωρήσεις, η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Επιλέξαμε να “περιορίσουμε” ή να παραπέμψουμε για το μέλλον, για μια συμφωνία με τη “φίλη” κατά τα άλλα Αίγυπτο, τα δικαιώματά μας; Οψόμεθα... Να δούμε οι ειδικοί και το πολιτικό σύστημα τι θα πουν...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News