Απέκλεισαν συμβολικά το ΒΟΑΚ - Στο ύψος της Αγίας Πελαγίας

Κρήτη
Απέκλεισαν συμβολικά το ΒΟΑΚ - Στο ύψος της Αγίας Πελαγίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Αγίας Πελαγίας προχώρησαν κάτοικοι και επιχειρηματίες

«Ανοίξτε έστω τους κόμβους. Έστω και προσωρινά... Βάλτε τέλος στη μεγάλη ταλαιπωρία μας»... Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες κάτοικοι και επιχειρηματίες της Αγίας Πελαγίας, οι οποίοι προχώρησαν το πρωί σε προσωρινό συμβολικό αποκλεισμό του ΒΟΑΚ στο ύψος του πρώτου υπό κατασκευή κόμβου.

Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να “υψωθεί” μια ηχηρή φωνή διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που έχει προκύψει στην ολοκλήρωση του έργου κατασκευής των κόμβων πρόσβασης του ΒΟΑΚ προς Αγία Πελαγία και Αχλάδα.

Βάσει της σύμβασης, το έργο κατασκευής των κόμβων της Αγίας Πελαγίας θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Μάιο που μας πέρασε. Τότε δόθηκε μια μικρή παράταση για το καλοκαίρι. Ωστόσο στην πορεία προέκυψε η ανάγκη για επιπρόσθετες μελέτες και παρεμβάσεις επί του αρχικού τεχνικού αντικειμένου του έργου. Κι έτσι, φτάσαμε σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για τον ερχόμενο Δεκέμβριο... Γεγονός που έχει “βγάλει στα κάγκελα” τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική περιοχή. Οι ίδιοι ζητούν να δοθεί άμεσα σε χρήση, έστω και προσωρινή, ο πρώτος κόμβος προς την Αγία Πελαγία, ώστε να μην αναγκάζονται, όπως λένε, να κάνουν καθημερινά 16 επιπλέον χιλιόμετρα, ενώ ξεκαθάρισαν πως ο χθεσινός συμβολικός αποκλεισμός ήταν μια πρώτη προειδοποιητική κίνηση και πως έπονται νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εφόσον δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Αναλυτικότερα, μεγάλη ταλαιπωρία οδηγών στην εθνική οδό Ηρακλείου, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, είχαμε χθες το πρωί, λόγω του συμβολικού αποκλεισμού για 10 λεπτά του ΒΟΑΚ από πολίτες και επαγγελματίες της Αγίας Πελαγίας, οι οποίοι ζητούν να δοθεί προσωρινά σε κυκλοφορία ο επίμαχος υπό κατασκευή κόμβος. Κόμβος ο οποίος, αν και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δεν έχει δοθεί στην κυκλοφορία, καθώς, όπως προέκυψε, απαιτούνται επιπλέον εργασίες τόσο στη λωρίδα επιβράδυνσης όσο και επιτάχυνσης, με το έργο να ολοκληρώνεται στα τέλη του 2020.

Δημότες καταγγέλλουν ότι διανύουν επιπλέον 16 χιλιόμετρα και πως ο “κόμπος” της ανοχής “έφτασε στο χτένι”, ενώ επαγγελματίες περιγράφουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει και προειδοποιούν με δυναμικές αντιδράσεις τις επόμενες μέρες εφόσον δε δοθεί προσωρινά σε κυκλοφορία ο πρώτος κόμβος.

Το έδαφος

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες μελέτες και εργασίες που απαιτούνται δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο και κατέστησαν αναγκαίες λόγω των ασυνήθιστα παρατεταμένων και μεγάλων σε ένταση βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή τον χειμώνα του 2019-2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τελικά διαμορφωθείσα επιφάνεια του φυσικού εδάφους έγινε αντιληπτή από τον ανάδοχο στη φάση της αποτύπωσης του εδάφους.

Κάνουν λόγο για «κοροϊδία»

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει περάσει “από σαράντα κύματα”, με τους δημότες και επιχειρηματίες να αντικρίζουν νέες καθυστερήσεις σε ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή. Οι διαμαρτυρόμενοι ξέσπασαν χθες με αγανάκτηση, χαρακτηρίζοντας από τη μεριά τους «κοροϊδία» το ότι ένα ουσιαστικά ολοκληρωμένο - όπως οι ίδιοι θεωρούν - έργο οδεύει αναπάντεχα για παράδοση σε χρήση τις γιορτές των Χριστουγέννων!

Στο τραπέζι μάλιστα, πέρα από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας όπως ο χθεσινός συμβολικός αποκλεισμός του πρώτου κόμβου προς Αγία Πελαγία και των όποιων άλλων ενδεχόμενων κινητοποιήσεων ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, φαίνεται ότι έχουν πέσει από πλευράς επιχειρηματιών της περιοχής κι άλλες σκέψεις. Σκέψεις ακόμα και για νομικές κινήσεις, με το σκεπτικό της διεκδίκησης οικονομικής ζημιάς λόγω των καθυστερήσεων στην αποπεράτωση και παράδοση σε χρήση του έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News