Διευθυντής ΜΕΘ Βενιζελείου: «Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα κορωνοϊού, γιατί δεν πέρασε το πρώτο»

Κρήτη
Διευθυντής ΜΕΘ Βενιζελείου: «Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα κορωνοϊού, γιατί δεν πέρασε το πρώτο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκτίμηση του Ανέστη Κιούλπαλη για την πανδημία: «Η μετακύλιση της ευθύνης στους πολίτες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του»

Σε μια χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Facebook ο Ανέστης Κιούλπαλης, διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζελείου, κάνει τη δική του εκτίμηση για την πανδημία του κορωνοϊού και το λεγόμενο δεύτερο κύμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κιούλπαλης αναφέρει:

«Ο νέος κορωνοϊός COV-SARS 2 αντέχει όπως φαίνεται τη ζέστη του καλοκαιριού και δε μας κάνει τη χάρη να είναι εποχικός. Διατηρεί τη μεγάλη του μεταδοτικότητα, αλλά όχι τη λοιμογόνο δράση του, που μάλλον εξασθενεί, ίσως λόγω των μεταλλάξεών του, ίσως γιατί τώρα προσβάλλονται νεότερες ηλικίες. Οι πάνω από 700.000 νεκροί όμως σε λίγους μόνο μήνες, σε όλο τον κόσμο, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαλάρωση.

Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα γιατί, ουσιαστικά, ποτέ δεν πέρασε το πρώτο. Μπορεί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο της πανδημίας να έχει μετακινηθεί στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, αλλά ποτέ δεν εκριζώθηκε από την Ευρώπη και την Ασία. Γιατί λοιπόν χαλάρωσαν τα μέτρα; Η απάντηση είναι απλή. Η κατάρρευση της οικονομίας και η τεράστια ύφεση που τη συνοδεύει ώθησαν τις κυβερνήσεις των κρατών παγκοσμίως να προβούν σε σταδιακή άρση των μέτρων.

Οι αντιφατικές οδηγίες και τα ελλιπή υγειονομικά πρωτόκολλα, όμως, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αλαλούμ και σε ένα κύμα αμφισβήτησης, ακόμα και άρνησης της ύπαρξης του ιού. Θεωρίες συνωμοσίας ξεφυτρώνουν κάθε μέρα στα κοινωνικά δίκτυα και δυσχεραίνουν τη σωστή ενημέρωση του κοινού.

Η ευθύνη της διατήρησης της δημόσιας υγείας ανήκει στο κράτος. Αυτό οφείλει να θωρακίσει και να ενισχύσει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, που ανέλαβε να αντιμετωπίσει την πανδημία. Οφείλει επίσης να θεσμοθετεί και να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων που θα μειώνουν τη μετάδοση της νόσου. Και τέλος οφείλει να στηρίξει την οικονομία με κονδύλια και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα εξοικονομήσει από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους.

Η μετακύλιση της ευθύνης αποκλειστικά στους πολίτες, στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν πρώτα το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Πολύ περισσότερο αν δίνει το κακό παράδειγμα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News