Δικαίωση για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

Κρήτη
Δικαίωση για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από σχεδόν 40 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων  

Έστω και αργά ήρθε η δικαίωση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων μετά την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη, παρουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά και εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων και των εργοδοτών-πρακτόρων.

Παρά την αρχική στάση των εργοδοτών, με άρνηση διαπραγματεύσεων, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία καλεί του εργοδότες να αναλάβουν την κοινωνική εταιρική ευθύνη τους και να υπογράψουν την παράταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ταυτίστηκε με αυτή του Σωματείου. Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και έως τότε οι οδηγοί θα συνεχίσουν την απεργία τους με την πλήρη στήριξη του ΕΚΗ μέχρι την τελική τους δικαίωση για ΣΣΕ.

Ωστόσο, παρά το ότι το πρώτο θετικό βήμα έγινε, συνεχίζονται για 37η μέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ο Ερμής”, με νέα 24ωρη απεργία από σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου από τις 8 π.μ. έως και αύριο Παρασκευή 7 Αυγούστου και πάλι από τις 8 π.μ. Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Σωματείου τονίζουν πως «συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα μέχρι την υπογραφή της σύμβασής μας. Συνεχίζουμε μέχρι την δικαίωση».

Στο αεροδρόμιο

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση και όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο μπλόκο που έχουν δημιουργήσει έξω από το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα. Όπως δήλωσαν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, η υπογραφή της σύμβασης με την οποία επιτυγχάνουν απλά την επιβίωσή τους είναι μονόδρομος, και ζήτησαν για μία ακόμη φορά από τους ιδιοκτήτες να καθίσουν στο τραπέζι της συνεννόησης, διευκρινίζοντας ότι οι συνθήκες του κορωνοϊού απλά έχουν προκαλέσει μια καθ’ υπερβολή προσπάθεια των ιδιοκτητών να περιορίσουν τις αποδοχές των εργαζομένων, επικαλούμενοι την κρίση της πανδημίας για να κάνουν μειώσεις και να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή τους, και την προσπάθεια επιβίωσής τους.

«Ούτε βήμα πίσω» - «Ζήτημα αξιοπρέπειας και επιβίωσης»

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων εμφανίστηκαν και χθες κάθετοι ως προς τις διεκδικήσεις τους, επαναλαμβάνοντας ότι μετά από 35 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων πρόθεσή τους δεν είναι να σταματήσουν και δηλώνοντας έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να μην καταστούν κενό γράμμα όσα μέχρι σήμερα κατάφεραν να πετύχουν για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους. Την ίδια ώρα, όπως λένε, έχουν να πληρωθούν από τον περυσινό Οκτώβριο, με τους ίδιους να διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι, που πιέζονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς, ζητούν παράταση των όρων της Συλλογικής τοςυ Σύμβασης. Η πρότασή τους ήταν να υπογραφεί μια νέα σύμβαση, με περιεχόμενο και όρους ίδιους με την περσινή. Να σημειωθεί ότι η κλαδική σύμβαση έχει λήξει από τον Μάρτιο, και στη συνέχεια δόθηκε τρίμηνη παράταση, αλλά κι αυτή έληξε τον Ιούνιο.

Η συνάντηση έκλεισε με τη συμφωνία ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν διαπραγμάτευση για να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης των όρων της Συλλογικής Σύμβασης ώστε στη συνέχεια να καταλήξουν σε μια πιο μόνιμη συμφωνία. Σύμφωνα με το Σωματείο των οδηγών, οι προτάσεις των εργοδοτών θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο εισόδημά τους, αλλά και στην αξιοπρέπειά τους, και όπως υπογραμμίζουν δε θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές σε κάτι τέτοιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News