Κρήτη

«Αντώνης Τρίτσης»: 152 εκατομμύρια ευρώ και 49 νέα έργα στην Κρήτη

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα παρουσίασε χθες σε εκδήλωση της ΠΕΔ Κρήτης στο Ηράκλειο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Πολλαπλά μηνύματα, από το εξαιρετικά ελπιδοφόρο όπως ο ίδιος το σκιαγράφησε αναπτυξιακό μέλλον της Κρήτης, με αφετηρία το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, όπου ήδη έχουν ενταχθεί 49 έργα ύψους 152 εκατ. ευρώ, και τη γραφειοκρατική απαγκίστρωση των ΟΤΑ, μέχρι τα μέτρα για τον κορωνοϊό, έστειλε χθες από το Ηράκλειο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε σε γνωστό ξενοδοχείο στην Αμμουδάρα η ΠΕΔ Κρήτης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης “Αντώνης Τρίτσης”, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συζητήσει εφ' όλης της ύλης με τους αυτοδιοικητικούς του νομού Ηρακλείου, από τους οποίους μάλιστα άκουσε και παράπονα και αιτήματα με σημείο αναφοράς τη γραφειοκρατία και την πολύπλοκη νομοθεσία. «Βραχνάδες», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, που κάνουν την Αυτοδιοίκηση να θυμίζει μια “Φεράρι” που κινείται με απλά, συμβατικά λάστιχα...

Αναλυτικότερα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στο ξενοδοχείο “TUI Magic Life Candia Maris”, όπου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το αναπτυξιακό προγράμματος της Αυτοδιοίκησης “Αντώνης Τρίτσης”.

Για την Κρήτη έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” 49 έργα προϋπολογισμού 152 εκατομμυρίων ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, το πιο σημαντικό έργο είναι αυτό της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο, συμπληρώνοντας ότι «είναι ένα έργο που θα δώσει σιγουριά, ασφάλεια στους πολίτες και τους δημότες του Ηρακλείου και στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης».

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι υπάρχουν κι άλλα πολλά έργα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Πολιτεία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ αναφέρθηκε σε τρία ακόμη έργα που είναι προγραμματισμένα να γίνουν στο Ηράκλειο, το έργο αγροτικής οδοποιίας και τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και την αναβάθμιση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων.

Μέσω του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η Κρήτη μπορεί να μετατραπεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξης στη μετά κορωνοϊό εποχή, στηριζόμενη στη δημιουργία υποδομών σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές βελτίωσης της ποιότητας ζωής (ύδρευση, διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.), που εκ των πραγμάτων δρουν υποστηρικτικά και στον τουρισμό.

Με έναυσμα και σχετικές “βολές” που έχουν εκτοξευτεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχει σημαντικές διαφορές από το προηγούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”. Η μεγαλύτερη διαφορά, όπως είπε, είναι ότι το σημερινό πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα διέθετε 134 εκατ. ευρώ για έργα 1,2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά υπάρχει ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αξιολόγηση των έργων, καθώς στην ειδική επιτροπή συμμετέχουν η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να μη μείνει κανένας Δήμος της Κρήτης, αλλά και της χώρας, που να μη μετάσχει στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, και για τον λόγο αυτό υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των αδύναμων Δήμων με το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό, αλλά και με χρήματα για μελέτες, αφού στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόσκληση 100 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά, για χρηματοδότηση μελετών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε επίσης σημαντικές αλλαγές επί του Ν. 4412 για τα δημόσια έργα.

Μηνύματα για κορωνοϊό

Κατά τη χθεσινή παρουσία του στο Ηράκλειο, ο υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να στείλει τα δικά του μηνύματα και με φόντο τις εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.

«Το πανέμορφο νησί μπορεί να έχει πληγεί φέτος από την πανδημία του κορωνοϊού, όμως δίνει μάχη και πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ καλύτερα. Εσείς οι Κρητικοί έχετε το προνόμιο να έχετε πρωθυπουργό από τον τόπο σας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην αδικεί τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά όσο να ’ναι την ιδιαίτερη αγάπη του για την Κρήτη και την έχει και τη δείχνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, προτρέποντας να υπάρχει εγρήγορση, προσοχή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έγιναν.

«Ως τώρα τα πήγαμε καλά», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, και κάλεσε τα νέα παιδιά να σκέφτονται τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όσους δηλαδή αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες.

Ο ίδιος ζήτησε από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη να ενταθούν οι έλεγχοι. Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δημοτική Αστυνομία στην τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, και κάλεσε τους Δήμους που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην επανασύστασή τους.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας επισήμανε στη δική του τοποθέτηση ότι «σήμερα, λόγω των συνθηκών, οι Δήμοι επιζητούν τη στήριξη του κράτους περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αναφέρθηκε σε ειδικά ζητήματα της περιοχής, με φόντο τα ενεργειακά, τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων κ.τ.λ., αλλά και σε γενικότερα ζητήματα, όπως η ανάγκη αλλαγής του Ν. 4412, και τόνισε ότι οι Δήμοι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού μέλλοντος της χώρας.

Ο Μενέλαος Μποκέας έθεσε ειδικά προβλήματα που ταλανίζουν τους τουριστικούς δήμους. Τόνισε δε πως είναι ανάγκη έστω και τώρα να προβλεφθεί ο τρόπος και το ύψος της χρηματοδότησης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και φυσικά να δίνεται μια έγκαιρη λύση με την έκδοση της ΚΥΑ.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου

Μέσα σε καλό κλίμα συζήτησαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον υπουργό Εσωτερικών. Επί τάπητος τέθηκαν κυρίως τα έργα του Δήμου που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από τον “ΦιλόΔημο” και πλέον θα περάσουν στο νέο πρόγραμμα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σχετικά, και ότι το “Αντώνης Τρίτσης” δίνει στους Δήμους μεγάλες δυνατότητες για αναπτυξιακά έργα. Ο δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του, όπως κάνει μέχρι σήμερα, πάντα προς όφελος των δημοτών.

Ο περιφερειάρχης

«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει στηρίξει τους Δήμους της Κρήτης με πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμά της», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης, αναφέροντας πως η καλή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και όλων των φορέων έχει αποδώσει καρπούς.

Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε πως, στο πλαίσιο της πανδημίας και για τη στήριξη της απασχόλησης στο νησί, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει με 100 εκατ. ευρώ από το δικό της ΕΣΠΑ την κοινωνική φροντίδα και την απασχόληση. «Μεταφέραμε, κύριε υπουργέ, 60 εκατ. για τη στήριξη της απασχόλησης κεντρικά στα υπουργεία. Επίσης, χρηματοδοτούμε με 20 εκατ. γιατρούς και νοσηλευτές για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Κι ακόμα χρηματοδοτούμε με επιπλέον 20 εκατ. για να μπορούν να πάρουν τα νοσοκομεία μας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό», τόνισε.

Δέσμη επτά προτάσεων από την ΠΕΔ Κρήτης

Τον υπουργό Εσωτερικών προσφώνησε στο βήμα εκ μέρους της διοργανώτριας της εκδήλωσης ΠΕΔ Κρήτης ο πρόεδρος της Γιάννης Κουράκης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, επισημαίνοντας συνάμα με νόημα τους αστερίσκους των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, μεγάλης κλίμακας, με αρκετούς και άμεσα διαθέσιμους πόρους που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει σε αλληλεπίδραση με τις δομικές συνιστώσες για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας. Η γραφειοκρατία του συστήματος και η αδράνεια της διοίκησης είναι συνηθισμένα φαινόμενα που στην πράξη έχουν στο παρελθόν υποβαθμίσει και απαξιώσει σημαντικές κεντρικές επιλογές. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τόσο σε οργανωτικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης, για να προσθέσει: «Ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να αναμετρηθούμε, αλλά για να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε συνέργειες, με την επιδίωξη να αποτελέσει το πρόγραμμα που φέρει το όνομα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας και το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής συνεργασίας.

Όπως γνωρίζετε οι ΟΤΑ αποτελούν τους μεγαλύτερους Οργανισμούς της χώρας στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε προσωπικό και κύκλο εργασιών.

Χαριτολογώντας θα έλεγα με όρους ταχύτητας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι μια Ferrari, που κινείται όμως με συμβατικά ελαστικά. Επίσης δεν μπορώ να μην να αναφερθώ στο διαχρονικό αίτημα της Κρήτης - που δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση κατασκευής του νέου Οδικού Άξονα Κρήτης, που θα ξεκινάει από τη Σητεία και θα καταλήγει στο Καστέλι Κισσάμου», συνέχισε ο Γιάννης Κουράκης, ενώ παρέθεσε μια δέσμη 7 προτάσεων της ΠΕΔ για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα:

*·«Πρώτον, την άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ με εξειδικευμένο τεχνικό και γενικότερα επιστημονικό προσωπικό για την απόκτηση της κατάλληλης διοικητικής, τεχνικής ικανότητας και διαχειριστικής επάρκειας.

* Δεύτερον, την ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη για τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας, και την αποτελεσματική στήριξη και συνεργασία με τους ΟΤΑ της Κρήτης.

* Τρίτον, την έγκριση έκτακτων χρηματοδοτικών ροών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στους ΟΤΑ της Κρήτης που έχουν πληγεί, καθώς λόγω της διάρθρωσης της οικονομίας στο νησί μας οι πιέσεις είναι εντονότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια.

* Τέταρτον, είναι αναγκαίο να επισπευσθεί ο επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού και κατανομής των ΚΑΠ με κριτήρια που θα αποκαθιστούν αδικίες.

* Πέμπτο, καταγραφή και απόδοση στους ΟΤΑ των παρακρατηθέντων πόρων.

* Έκτο, να δοθεί νέα παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή και εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος τους, από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ).

* Έβδομο, την τροποποίηση του Ν. 4412/16, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να απλοποιηθεί η νομοθεσία και το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις».

“Βολές” από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μπαράζ “πυρών” εκτόξευσαν κατά του υπουργού Εσωτερικών οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στο Ηράκλειο, το διάδοχο πρόγραμμα του άκρως επιτυχημένου εργαλείου χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης “ΦιλόΔημος” που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απέκρυψε κάποια από τα βασικά “χαρακτηριστικά” του: Απέκρυψε να αναφερθεί στη ρουσφετολογική φιλοσοφία του προγράμματος, η οποία παραμερίζει κάθε έννοια διαφάνειας και ισονομίας, αφαιρεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου την αρμοδιότητα της αξιολόγησης (θα γίνεται πλέον από ιδιώτες αξιολογητές) και καθιστά τον ίδιο τον υπουργό τελικό κριτή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν», σχολίασε ο Χάρης Μαμουλάκης.

«Μετά τον πρωθυπουργό, για τρίτη φορά ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει σαν δικά του τα έργα του “ΦιλόΔημου”, άσχετα αν αυτά είναι δημοπρατημένα. Θα κάνει τα πάντα, μόνο για να ξεπεράσει τον Γκέμπελς, αλλά υπάρχει μνήμη και οι πολίτες αντιλαμβάνονται το ψέμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Βαρδάκης.

«Κατά την παρουσία του στην πόλη σήμερα (σ.σ. χθες), ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος δε διστάζει να κοροϊδεύει εμφανώς τους πολίτες του Ηρακλείου. Εμφανίζεται ο ίδιος να ισχυρίζεται ότι έχει βρεθεί η χρηματοδότηση στο έργο της αντικατάστασης-επέκτασης της ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου, ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι είναι ήδη εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια