«Έχεις φωνή- Είμαστε δίπλα σου» εκστρατεία της ΕΛ.ΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία

Κρήτη
«Έχεις φωνή- Είμαστε δίπλα σου» εκστρατεία της ΕΛ.ΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος η ενημέρωση των ανθρώπων που δέχονται τη βία,

Η ενδοοικογενειακή βία σε οποιαδήποτε έκφανση της και η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, βρίσκονται στο επίκεντρο της εκστρατείας που πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία.

Στόχος η ενημέρωση των ανθρώπων που δέχονται τη βία, οι τρόποι αντίδραση τους αλλά και η ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς σε περίπτωση που κάτι αντιληφθούμε αυτό να αναφέρεται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Για το σκοπό αυτό, στις έδρες των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη την Επικράτεια, έχουν ιδρυθεί γραφεία τα οποία είναι αρμόδια για την ενδοοικογενειακή βία. Στις Διευθύνσεις της Αστυνομίας των νομών της Κρήτης λειτουργούν Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας, όπως επίσης και Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών τα οποία έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευμένους και έμπειρους αστυνομικούς.

Επιπλέον, υπάρχει συνεργασία με με αρμόδιους φορείς, συλλόγους και υπηρεσίες, ώστε να παρέχονται οι ανάλογες κατευθύνσεις και πληροφορίες για οποίο πρόσωπο έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλες δομές στέγασης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, όπως λέει στο Ράδιο 98.4 η Ελένη Παπαθανασίου, Αστυνόμος Α΄, Προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνομικών Υπηρεσιών Κρήτης

«Είμαστε εκεί για να ακούσουμε· είτε η βία είναι λεκτική, είτε ψυχολογική, είτε συναισθηματική, είτε σεξουαλική, οποιαδήποτε κακοποίηση συμβαίνει σε γυναίκα, οποιαδήποτε κακοποίηση συμβαίνει στο οικογενειακό περιβάλλον και οποιαδήποτε κακοποίηση δέχεται παιδί» επισημαίνει.

«Η σιωπή δεν είναι λύση. Άλλωστε και η εκστρατεία ενημέρωσης που έχει αρχίσει από το προηγούμενο Νοέμβριο έχει αυτό το σκοπό. Να ενημερωθεί ο κόσμος και οι πολίτες αλλά και αυτοί που δέχονται τη βία, ώστε να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και που μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη τους κάποιο περιστατικό ή σε περίπτωση που δέχονται βία».

 Αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αναφέρει ότι δίδεται επιπλέον βαρύτητα στην προστασία των ανηλίκων, μα κύρια να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και τις συμπεριφορές των ενηλίκων, που μπορεί να οδηγήσουν στη σεξουαλική ή την διαδικτυακή τους κακοποίηση. Παράλληλα, να ενημερωθούν οι γονείς ώστε να παρατηρούν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να είναι ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές κινήσεις τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με την πραγματική τους ζωή. Το ότι ο κίνδυνος στο διαδίκτυο δεν είναι ορατός δε σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτος. Οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης που αντιληφθεί είτε ο γονέας είτε άλλο πρόσωπο οφείλει να το αναφέρει και να ενημερώσει άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, προσθέτει η ίδια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News