Δίχρονη προσχολική αγωγή - Αγωνία για γονείς, δεν ξέρουν πού & πότε θα πάνε σχολείο τα παιδιά τους

Κρήτη
Δίχρονη προσχολική αγωγή - Αγωνία για γονείς, δεν ξέρουν πού & πότε θα πάνε σχολείο τα παιδιά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανέτοιμος ο Δήμος Ηρακλείου ένα μήνα σχεδόν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς -

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ορισμένων Δήμων πάνω στο ζήτημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης εξέφρασαν φορείς της εκπαίδευσης αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”, κάνοντας σαφές πως η καθυστέρηση της εφαρμογής της είναι αδικαιολόγητη όπως συμβαίνει στο Ηράκλειο.

Όπως επισημαίνουν, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση αποτέλεσε πάγιο αίτημα χρόνων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει τα κονδύλια, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέμενε δείγματα γραφής από τους Δήμους που θα εφάρμοζαν τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Ωστόσο, η καθυστέρηση από την πλευρά των Δήμων είναι αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να κάνουν τώρα αγώνα δρόμου...

Συγκεκριμένα, η Μαρία Σπανού, εκπρόσωπος της Ένωσης Νηπιαγωγών, μιλώντας στην εφημερίδα  “Ν.Κ.” ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «ένα μήνα σχεδόν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είμαστε στο ίδιο “έργο” θεατές, με συγκεκριμένους Δήμους να δηλώνουν ανέτοιμοι να εφαρμόσουν τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας και είχαν δύο χρόνια στη διάθεσή τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον αναγκαίο αριθμό αιθουσών για τη φοίτηση των νηπίων.

Παράλληλα, οι γονείς των μαθητών και δημότες των εν λόγω δήμων δε γνωρίζουν ακόμα πού και πότε θα πάει το παιδί τους στο σχολείο. Κι ενώ έχουμε ήδη επίσημη ανακοίνωση για την αναστολή εφαρμογής της διετούς προσχολικής φοίτησης για πέντε Δήμους της χώρας, βλέπουμε ότι μεγάλοι Δήμοι όπως το Ηράκλειο και η Θεσσαλονίκη κάνουν αγώνα δρόμου, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αναθέσουν την τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών, για τη στέγαση των νηπιαγωγείων, σε εργολάβους. Ενέργεια που, κατά τη γνώμη μας, έπρεπε να γίνει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Και επειδή υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με τους εν λόγω οικίσκους, είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε τους γονείς των μαθητών μας πως οι αίθουσες αυτές πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη στέγαση των νηπιαγωγείων και είναι απολύτως ασφαλείς για τους μαθητές».

Σε ακατάλληλους χώρους

«Ας μη ξεχνάμε ότι πολλά νηπιαγωγεία, με ευθύνη των δημοτικών Αρχών, στεγάζονται μέχρι σήμερα σε ακατάλληλους χώρους (πρώην καφετέριες και μαγαζιά), τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Μαρία Σπανού και συνεχίζει: «Όπως είναι αναμενόμενο, σε κάποιους Δήμους, που δεν έχουν εξαιρεθεί (ακόμα) από την εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα ως προς τη φοίτηση των νηπίων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, καθώς είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν εγκαίρως οι επιπλέον αίθουσες. Για τον λόγο αυτό καλούμε τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να παραχωρηθούν προσωρινά οι βοηθητικές αίθουσες των δημοτικών σχολείων (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων) και να φιλοξενηθούν οι μαθητές των νηπιαγωγείων. Παράλληλα, καλούμε τις δημοτικές Αρχές να επιδείξουν τη δέουσα ευαισθησία και υπευθυνότητα, καθώς πρόκειται για το δικαίωμα των μικρών μαθητών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, προκειμένου να αποκατασταθεί, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, το ζήτημα στέγασης των νηπιαγωγείων».

«Αργοπορία»

Από την πλευρά της, η Μαρία Καλουδιώτη, δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου με την παράταξη “Ενεργοί Πολίτες”, εκπαιδευτικός, επισήμανε τα εξής: «Το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης αποτελούσε πάγιο αίτημα ετών των εκπαιδευτικών και των γονέων. Το Ηράκλειο εντάχθηκε ως πόλη που θα “τρέξει” το πρόγραμμα υποχρεωτικά από το έτος 2020-21, με ΦΕΚ από το 2019».

Η κ. Καλουδιώτη υπογράμμισε τους λόγους αργοπορίας, που σύμφωνα με την ίδια «είναι:

α) Οι 22 αίθουσες (λυόμενες) που προβλέπονταν για το Ηράκλειο, με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, έχουν αργήσει να δημοπρατηθούν με ευθύνη της υπηρεσίας ΚΤ.ΥΠ. (Κτηριακές Υποδομές, πρώην ΟΣΚ).

β) Παρά τις πολλές υποσχέσεις τον Γενάρη του 2020 τής κ. Ζαχαράκη για επίσπευση διαδικασιών λόγω του επείγοντος, δημιουργήθηκαν προσκόμματα εκ μέρους του κεντρικού κράτους και για την προκήρυξη της μικρής εργολαβίας των 10 αιθουσών που θα κατασκεύαζε συμπληρωματικά ο Δήμος Ηρακλείου (εδώ να σημειώσουμε την ομοφωνία των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για επίσπευση διαδικασιών).

γ) Τρίτο ζήτημα αποτελεί ο απαράδεκτος τρόπος που οι αρμόδιοι φορείς (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης-Δήμος Ηρακλείου) σήμερα (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή) ενημερώθηκαν ξαφνικά πως, αντί για 393 νήπια που έπρεπε να καλυφθούν σε αίθουσες (μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έλευσης των λυόμενων), πληροφορούνται ότι αυξάνεται ο αριθμός τους δραματικά, λόγω πιθανής εισροής στο πρόγραμμα από νήπια που φοιτούν σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς (περίπου 270 επιπλέον)».

«Αδικαιολόγητη ολιγωρία»

«Όλα τούτα δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά σε όλους μας. Γιατί υπήρξε αυτή η ολιγωρία εκ μέρους του κεντρικού κράτους για την ολοκλήρωση διαδικασίας έλευσης των λυόμενων αιθουσών; Γιατί ενημερώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες ο Δήμος από τον Σύλλογο Ιδιωτών για τα επιπλέον παιδιά; Έχουν προβλεφθεί χρηματοδοτήσεις για αγορά οικοπέδων και ανέγερση μόνιμων κτηριακών υποδομών για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και μέσα από ποια προγράμματα,» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλουδιώτη, η οποία δεν παρέλειψε να τονίσει την πρόταση της παράταξής της που εκπροσωπεί, η οποία είναι: «Να προχωρήσει υποχρεωτικά το πρόγραμμα από φέτος με την παραχώρηση όσων επιπλέον αιθουσών (πολλαπλών χρήσεων με κατάλληλη διαμόρφωση) χρειαστούν από τα δημοτικά σχολεία. Να επέμβουν σε αυτό για να ρυθμιστεί και ο Δήμος και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας. Να πιεστούν οι αρμόδιοι της ΚΤ.ΥΠ. να επισπεύσουν τη δημοπράτηση των 22 λυόμενων αιθουσών. Να προτείνει ο Δήμος συγκεκριμένα οικόπεδα μέσα στην πόλη, που θα αποχαρακτηριστούν και θα προταθούν για ανέγερση νηπιαγωγείων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News