Ο Ακάθιστος Ύμνος εψάλη σε ΑΘήνα και Θεσσαλονική

Κρήτη
Ο Ακάθιστος Ύμνος εψάλη σε ΑΘήνα και Θεσσαλονική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χοροστατήσει της Ιεράς Ακολουθίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χοροστατήσει της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, που πραγματοποιείται απόψε στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς η σημερινή κηρύχτηκε ως ημέρα πένθους για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία, μετά την μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί και την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής.

Στην Ακολουθία συγχοροστατούν οι επίσκοποι Ευρίπου Χρυσόστομος και Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ συμπροσεύχεται ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος.

Σε όλη την Ελλάδα σήμερα, αλλά και σε πολλές χώρες του πλανήτη, θα ακουστεί ο Ακάθιστος Ύμνος και το Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ενώ οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα για το θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου: Απόψε προσευχηθήκαμε για να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα       

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ιερά ακολουθία δήλωσε: «Απόψε είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί μέσα σε αυτόν τον κόσμο που δεν ακούνε, που δεν βλέπουν, που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που με τις ευαισθησίες της ψυχής μας θέλουμε να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και αγωνιζόμαστε για αυτόν τον πολιτισμό.

Απόψε προσευχηθήκαμε, αλλά το αίτημα μας δεν θα είναι μόνο σημερινό, αλλά και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Η βαρβαρότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας και τα μάτια πολλών από μας είναι κλεισμένα. Αυτό που σημαδεύεται σήμερα και σημειώνεται, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η αναίδεια και η άρνηση της ανθρωπιάς είναι τα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούνε. Να ευχηθούμε λοιπόν η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια".

Θεσσαλονίκη: Εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας - Πορεία διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλλαν απόψε πιστοί, μετά την ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Στην ακολουθία παρέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, ενώ την παρακολούθησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κληρικοί και απλοί πολίτες.

Έξω από τον Ιερό Ναό είχαν συγκεντρωθεί μέλη θρησκευτικών σωματείων και άλλων οργανώσεων, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή, μετά από 86 χρόνια, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διατήρησης του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας κ.ά, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου αστυνομικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και ανέκοψαν την πορεία τους. Αφού έμειναν στο σημείο, συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, επέστρεψαν στο σημείο της αφετηρίας και διαλύθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News