ΣΥΡΙΖΑ: «Να διατηρηθούν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο»

Κρήτη
ΣΥΡΙΖΑ: «Να διατηρηθούν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία, καθώς της έχουν παραδοθεί μεγάλοι βαθμοί ελευθερίας να διατηρήσει οριστικά τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ως ένα σταθερό μέτρο»

Την διατήρηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση κατάργησης από 1/1/2021 των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (προκηρύξεων, διακηρύξεων κ.ά.), όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια επιπλέον συρρίκνωση του εσόδων τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως περισσότερες από 50 εβδομαδιαίες περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες έκλεισαν την τριετία 2011-2013, με βασικές αιτίες την οικονομική κρίση και την αδιαφορία των τότε κυβερνήσεων για οικονομική στήριξη και εξασφάλιση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.

Επιπλέον της αδιαφορίας της ΝΔ για τη συνέχιση των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε και η πρόσφατη πανδημική κρίση να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επιβίωση των  περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο και υπηρετούν με συνέπεια το έργο της ενημέρωσης των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.

Μέσα σε αυτό το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, οι ιδιοκτήτες των μέσων του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, σε περίπτωση κατάργησης από 1/1/2021 των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (προκηρύξεων, διακηρύξεων κ.ά.), όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια επιπλέον συρρίκνωση του εσόδων τους.   

Ο αριθμός των εφημερίδων που έχουν το δικαίωμα δημοσιεύσεων, ανέρχεται σε διακόσιες τριάντα δύο (232), δηλαδή σχεδόν στο σύνολο του εβδομαδιαίου και ημερήσιου Τύπου της Περιφέρειας και του τοπικού Τύπου της Αττικής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως στην κατάργηση των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα από το 2015, είχε δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, υλοποιώντας την επιταγή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την παράταση της ισχύος των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων μέχρι την 31/12/2020, μέσω της παρ.12 του άρ. 379 του ν.4412/2016. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια.

Συνεπώς, η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία, καθώς της έχουν παραδοθεί μεγάλοι βαθμοί ελευθερίας για να έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει οριστικά τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ως ένα σταθερό μέτρο.

Γίνεται σαφές, επομένως, ότι αν δεν το πράξει, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, θα είναι μια ακόμα απόδειξη αδιαφορίας της ΝΔ για την επιβίωση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου.

Και, μάλιστα, υπό τη σκιά των πρόσφατων γεγονότων με τις πρωτοφανείς, πλήρως αδιαφανείς, χωρίς κριτήρια και λογοδοσία, μεθοδεύσεις μοιράσματος 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια για τον κορωνοϊό, όπου επιπλέον δεν υπήρξε μέριμνα να δοθεί το 30% σε περιφερειακά ΜΜΕ, κατ’ αναλογία με την κείμενη νομοθεσία για τη διαφημιστική δραστηριότητα του Δημοσίου.

Παρόλο που ο ρόλος του περιφερειακού και τοπικού τύπου, ήταν και αποδείχθηκε ιδιαίτερα κομβικός ως προς την ενημέρωση τοπικής εμβέλειας των πολιτών σχετικά με την πανδημία. 

Την ίδια στιγμή σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την έκδοση Ηλεκτρονικού μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου.

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου συμβάλλει στην αντικειμενική και διαφανή διαδικασία καθορισμού των εφημερίδων που μπορούν να καταχωρούν κρατικές δημοσιεύσεις.

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4487/2017 και ισχύει, η απόφαση καταχώρισης περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου για το έτος 2020.

Πρόκειται για 224 εφημερίδες, από τις οποίες οι 110 είναι ημερήσιες (102 περιφερειακές και 8 τοπικές) και οι 114 είναι εβδομαδιαίες (100 περιφερειακές και 14 τοπικές).

Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όπως και στην πλατφόρμα e-efimeris».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News