Κρήτη

Αγία Σοφία: Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στις εκκλησίες της Κρήτης

Την ίδια ώρα που ακούγεται η μουσουλμανική προσευχή στο "Μεγαλό Τζαμί"

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Κρήτης, στις 12:00, ως ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως δήλωσε ο επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό. «Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε ο επίσκοπος Κνωσού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επίσκοπο Κνωσού, σε όλες τις ιερές μονές, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί παρακλητικός κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, «την υπέρμαχο στρατηγό του γένους μας, επικαλούμενοι με τον τρόπο αυτό -όλοι μαζί- την ευχή για τη χάρη και τη σκέπη της Παναγίας, που δεν παύει να σκεπάζει κάθε ορθόδοξο χριστιανό σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά 

Πένθιμα ηχούν καμπάνες στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στον Πύργο Μονοφατσίου

Πένθιμες οι καμπάνες στην ηρωική Μονή Αρκαδίου

Χανιά: μεσίστιες οι σημαίες, πένθιμες οι καμπάνες

Πένθιμα χτύπησαν το μεσημέρι, για δέκα λεπτά, οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς των Μητροπόλεων Κυδωνίας-Αποκορώνου και Κισσάμου-Σελίνου, λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η απόφαση είχε ληφθεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ σε ιερές μονές και ησυχαστήρια τελέσθηκε ο παρακλητικός κανόνας ως έκφραση «της έντονης προσευχητικής αγωνίας και της παρακλητικής αναφοράς όλων μας, υπέρ των ιερών και των οσίων του γένους μας, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σε πολλούς ναούς κυμάτιζε μεσίστια η ελληνική σημαία.

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες στην Ιεράπετρα - «Όλοι πενθούμε σήμερα»

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών της Ιεράπετρας την  Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι λόγω της  βίαιης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την απόφαση αυτή είχε λάβει έπειτα από  τη συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας, βρέθηκε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος έψαλε «Τη Υπερμάχω...» μαζί με τον εφημέριο του Άη Γιώργη,  πατέρα  Αθανάσιο.

Συγκινημένος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, μας μίλησε για το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος  της Εκκλησίας της Κρήτης με αυτήν της την απόφαση.

«Σήμερα είναι ημέρα πένθους. Μια δεύτερη Μεγάλη Παρασκευή για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης έλαβε την απόφαση να κρούσουν πένθιμα οι καμπάνες στις 12:00 το μεσημέρι  για 10 λεπτά σε όλους τους ενοριακούς Ναούς , ενώ  στα μοναστήρια και στα ησυχαστήρια να τελεσθεί  ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία μας , σε ένδειξη πένθους για την πρόσφατη απόφαση της γειτονικής χώρας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά , το αρχιτεκτόνημα αυτό, που αποτελεί πολύτιμο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί.

Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης μας της Ιεράπετρας και των περιχώρων , χτυπούν πένθιμα , για να μας  δώσουν αυτό το μήνυμα. Οτι ένα μνημείο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Παναγιότατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ένα μνημείο που ήταν για πολλούς αιώνες , ένα μνημείο σύμβολο καταλαγής, συνύπαρξης, και αλληλεγγύης των λαών και των πολιτισμών, σήμερα βίαια , μετατρέπεται σε τζαμί.

Όσο και αν προσπαθούν  να κρύψουν και να καλύψουν  τα στοιχεία αυτού του Ναού, δηλαδή τα περίφημα ψηφιδωτά, τις εικόνες , και τα περίτεχνα δάπεδα , το μνημείο αυτό θα χτυπά πάντα στην καρδιά κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού  και θα στέλνει μήνυμα αγάπης , μήνυμα αλληλεγγύης, μήνυμα ενότητας.

Εμείς πενθούμε σήμερα όπως πενθεί και ολόκληρος ο  Χριστιανικός κόσμος, γιατί ένα τέτοιο μνημείο μετατρέπεται βίαια σε τζαμί, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μουσείο και μνημείο Πολιτισμού που ανήκε στην Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά, και το επισκέπτονταν , όχι μόνο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί , αλλά και κάθε άνθρωπος καλής θελήσεως και θαύμαζε στο μνημείο αυτό, τη δογματική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Το μοναδικό αυτό οικοδόμημα και αρχιτεκτόνημα του Βυζαντινού Πολιτισμού, μας ερμηνεύει και την Ορθόδοξη διδασκαλία. Πως έχουν χτιστεί, ο τρούλος , η πλατυτέρα, , τα δάπεδα, η αρχιτεκτονική του  θα λέγαμε ότι,  εφαρμόζει την Ορθόδοξη διδασκαλία.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσευχηθούμε στον Πανάγαθο Θεό, στην Παναγία μας, αυτές τις δύσκολες ημέρες και ώρες , να στηρίζει πρωτίστως τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, γιατί η σκέψη και η καρδιά όλων μας βρίσκεται  στην Κωνσταντινούπολη.

Να τον στηρίζει για να κρατάει τις επάλξεις  και όπως μετά την άλωση της Πόλης μέχρι σήμερα, ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στις επάλξεις, κρατά  το καντήλι της Ορθοδοξίας αναμμένο και το Φανάρι φέγγει και λάμπει σε ολόκληρη την Οικουμένη, έτσι οι προσευχές όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών ενώνονται σήμερα, για να στηρίξουν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ώστε  να συνεχίσει να ρίχνει λάδι στην ακοίμητη καντήλα του Φαναρίου», κατέληξε φανερά συγκινημένος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

Πένθιμες οι καμπάνες από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια

Πένθιμα χτύπησαν σήμερα οι καμπάνες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια, για να εκφραστεί η θλίψη και η πικρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με απόφαση των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα για δέκα λεπτά, ενώ παράλληλα τελέστηκε παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο «ως έκφραση της έντονης προσευχητικής αγωνίας υπέρ των ιερών και των οσίων του Γένους μας και ως δέηση για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος τόνισε ότι με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη θλίψη μας, αλλά ταυτόχρονα και τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας, γιατί θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ένα σύμβολο, όχι μόνο της πίστης και του γένους μας, αλλά ένα παγκόσμιο σύμβολο όλου του χριστιανικού κόσμου, εργαλειοποιείται από τον πρόεδρο της γείτονος χώρας και υφιστάμεθα όλη αυτή την ταπείνωση. Γι' αυτό λοιπόν διαμαρτυρόμεθα, εκφράζουμε την πικρία μας, καλούμε τον λαό μας να συμμετάσχει σε αυτή την διαμαρτυρία όσον αφορά το φρόνημά του, και να υψώσει και το φρόνημά του σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάει η πατρίδα μας και το γένος μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ρόδου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια