default-image

Ο νέος Πρύτανης Γ. Κοντάκης στη Νέα Κρήτη: "θέλουμε ένα ανοικτό και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο"

Κρήτη
Ο νέος Πρύτανης Γ. Κοντάκης στη Νέα Κρήτη: "θέλουμε ένα ανοικτό και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του

«Θέλουμε ένα ανοικτό και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο», τόνισε ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης χθες στο δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV”. Ο κ. Κοντάκης μίλησε για τους στόχους και τις προκλήσεις που έχει θέσει τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιπρυτάνεις του, ενώ εξέφρασε τον φόβο του μήπως η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για τους νέους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων λειτουργήσει με όχι και τόσο θετικό τρόπο.

Αρχικά, ο κ. Κοντάκης μίλησε για την εκλογή του στο αξίωμα του πρύτανη, καθώς έλαβε συνολικά 269 ψήφους, ενώ το σχήμα του απερχόμενου πρύτανη κ. Παναγιώτη Τσακαλίδη έλαβε 156. «Η διαδικασία διεξήχθη σε ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο. Και τα δύο υποψήφια πρυτανικά σχήματα έδωσαν τη μάχη τους και οι εκλογές είχαν αναμφισβήτητα ένα ακαδημαϊκό αποτύπωμα. Οι εκλογές έγιναν με ήπιο και ακαδημαϊκό τρόπο και η ακαδημαϊκή κοινότητα αποφάσισε να μας επιλέξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι όμως οι πρώτες πρωτοβουλίες του Γιώργου Κοντάκη; Το όραμά του;

«Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να συνεχίζει να είναι δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα δέχεται φοιτητές, νέους επιστήμονες και νέους ανθρώπους. Να επενδύει στους ερευνητές και να μην απέχει από τα προβλήματα της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλά ζητήματα όπως το Προσφυγικό, το περιβάλλον, ο ρατσισμός κ.τ.λ. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να απασχολούν τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια πρέπει να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις», είπε ο κ. Κοντάκης.

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Σαλαπάτα μεταξύ άλλων ρώτησε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κοντάκη σχετικά με το εάν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από το φθινόπωρο, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός έχει επιβάλει ένα διαφορετικό πλαίσιο. Τι απάντησε ο κ. Κοντάκης;

«Ακόμη δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση. Είμαστε σε μια φάση όπου έχουμε έξαρση κρουσμάτων. Προβλέπεται πως θα συνεχίσει η αποστασιοποίηση και τα μέτρα ασφαλείας θα συνεχίζουν να λαμβάνονται. Θα ζούμε με τον κορωνοϊό», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοντάκης αναφέρθηκε στην πρόκληση που ο ίδιος και το σχήμα του έχουν θέσει. Όπως επισήμανε, η πρόκληση είναι να διατηρήσουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην κορυφή της ακαδημαϊκής κλίμακας, ενώ υποστήριξε πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρέπει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνέργειες με φόντο την κοινωνία της Κρήτης.

«Η πρόκλησή μας είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το λαμπερό όνομα που έχει το Ίδρυμα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καταφέρει και έχει χτίσει ένα λαμπερό όνομα. Είναι ένα Πανεπιστήμιο με πρόσωπο εξωστρέφειας και έχει καταφέρει να κατοχυρώσει μια θέση στον ελληνικό χώρο. Αυτό πρέπει να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σε καμία περίπτωση όμως το Πανεπιστήμιο δε θα πρέπει να παραβλέψει την κοινωνία της Κρήτης, η οποία το έχει αγκαλιάσει. Οι πρώτες μας ενέργειες είναι συνέργειες. Και συγκεκριμένα, να εκμεταλλευτούμε τη θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης σε σχέση με τα άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα του νησιού. Το ΙΤΕ συνιστά στρατηγικό μας εταίρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε δει τις συνέπειές της. Το περιβάλλον δεν είναι εύκολο. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως η ακαδημαϊκή κοινότητα θέλει να δει κάτι διαφορετικό την επόμενη ημέρα και να δουν έναν καινούργιο ρόλο του Πανεπιστήμιο Κρήτης», τόνισε.

Η Κατερίνα Σαλαπάτα αναφέρθηκε και στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ προέκτεινε την ερώτησή της και στον τρόπο ορισμού της χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με αυτόν, τα πανεπιστήμια θα λαμβάνουν το 80% του προϋπολογισμού τους, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από την ερευνητική δραστηριότητα που θα επιδείξουν. Τι λέει ο κ. Κοντάκης;

«Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τα ελληνικά ακαδημαϊκά κέντρα είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Εμείς θα θέλαμε και θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε, στον βαθμό που είναι δυνατό, οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων να φτάσουν στα πρώτα χρόνια της κρίσης, πριν το 2012. Όταν έρχεται η Πολιτεία και σου τονίζει πως θα λάβεις μόνο το 80% και το 20% εξαρτάται αν θα το λάβεις, τότε πολύ φοβάμαι πως θα υπάρξει κίνδυνος “στραγγαλισμού” των ΑΕΙ. Τα Ιδρύματα θα ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αλλά δεν ξέρουμε τα ακριβή ποσά. Φοβάμαι μήπως αυτή η διάταξη λειτουργήσει ως τιμωρητική και όχι ως διευκόλυνση», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News