«Κραυγή» οινοποιών Κρήτης - Ζητούν άτοκη χρηματοδότηση - Ποιες οι προτάσεις της ΕΑΣΗ

Κρήτη
«Κραυγή» οινοποιών Κρήτης - Ζητούν άτοκη χρηματοδότηση - Ποιες οι προτάσεις της ΕΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προτάσεις της ΕΑΣΗ δια στόματος Μύρωνα Χιλετζάκη στον Μάκη Βορίδη

Άτοκη χρηματοδότηση των οινοποιών της Κρήτης ζητάει από την κυβέρνηση η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ώστε να είναι δυνατή η ομαλή απορρόφηση των οινοσταφύλων των αμπελουργών κατά τη νέα οινοποιητική περίοδο και να μπορέσουν και οι οινοποιοί - είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για συνεταιριστές - να στηρίξουν όσο περισσότερο μπορούν το εισόδημα των παραγωγών. Μόνο έτσι θα έχει επιτυχία η απόσταξη κρίσης και ο “πράσινος” τρύγος. Αυτό λέει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. Παράλληλα, ενημερώνει την κοινή γνώμη και για την υπόθεση της νέας αναμπέλωσης στο νησί, η οποία - όπως λέει - «έπρεπε να έχει γίνει χθες αλλά για να γίνει πρέπει να δούμε και άλλα πολλά ζητήματα»!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον συνεταιριστή, το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για την απόσταξη κρίσης, μετά από αίτημα των αγροτών, ο υπουργός το ενίσχυσε με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ. «Πήγαμε, λοιπόν, στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρώτα στάδια της απόσταξης κρίσης έχουν ξεκινήσει. Τα έμπρακτα όμως αποτελέσματα δεν έχουν φανεί ακόμα, ούτε στον αμπελουργό, ούτε στον οινοποιό. Υπάρχει μια ανασφάλεια στην ύπαιθρο, ότι δε θα απορροφηθούν ποσότητες σταφυλιών και ότι θα μείνουν αδιάθετα σταφύλια στα αμπέλια. Αυτό που καλούμε σήμερα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει είναι η καταβολή προκαταβολής για την απόσταξη κρίσης, εφόσον υπάρχουν και έχουν δηλωθεί οι τόνοι από τα οινοποιεία. Να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν κάποια οινοποιεία που δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους, όπως είναι τα μικρά που οι αποθηκευτικοί τους χώροι είναι γεμάτοι, γιατί οι εμπορικές τους πράξεις δεν έχουν ξεπεράσει ένα 3% με 5% όλο αυτό τον καιρό. Και το άλλο που ζητάμε είναι μια άτοκη χρηματοδότηση, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για να μπορέσουμε τις μεγάλες ποσότητες που δε θα μπορέσουν να διατεθούν στην αγορά να τις απορροφήσουμε και να τις στοκάρουμε. Και να δούμε μετά σε δεύτερη φάση τι θα τις κάνουμε», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως εξηγεί εξάλλου ο Μύρων Χιλετζάκης, η απόσταξη κρίσης αφορά στον τρύγο των ετών 2018 και 2019. «Εμείς ζητάμε την άτοκη χρηματοδότηση για να διαχειριστούμε», σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «τον τρύγο του 2020. Και για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε κάποιες ποσότητες στα φετινά σταφύλια, χρειαζόμαστε μια άτοκη χρηματοδότηση και άδειες δεξαμενές»...

Και συνεχίζει λέγοντας πως κάποιοι οινοποιοί χρωστάνε ακόμα τα σταφύλια για τα αποθεματικά τους κρασιά, «επειδή δεν πούλησαν το προϊόν για να εξοφλήσουν τα σταφύλια. Έτσι, δε θα έχουν ρευστότητα για να αγοράσουν σταφύλια από τη φετινή παραγωγή»...

Αναμπέλωση στην Κρήτη

Ο Μύρων Χιλετζάκης, απαντώντας εξάλλου στα ερωτήματά μας για την αναμπέλωση στην Κρήτη με αίτημα χρηματοδότησης των αμπελουργών με ένα ποσό της τάξεως των 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, τονίζει: «Έπρεπε να έχει γίνει από χθες. Έντεκα υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα την αναμπέλωση στην Κρήτη. Αλλά κανένας δεν την έχει εφαρμόσει. Όμως, τα ερωτήματα είναι πολλά και μεγάλα: Ποια είναι τα διαθέσιμα κονδύλια; Από ποιους κωδικούς θα τα απορροφήσουν οι αμπελουργοί; Ποιοι είναι οι αμπελουργοί που έχουν την προτεραιότητα να μπούνε σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα; Και αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, για το οποίο μίλησε ο υπουργός, τι διάρκεια θα έχει; Θα έχει πενταετή διάρκεια; Θα έχει δεκαετή διάρκεια; Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των οιναμπέλων έχει πενταετή διάρκεια. Κάθε πέντε χρόνια το πρόγραμμα ανανεώνεται. Και γιατί αναφέρουμε τη διάρκεια του προγράμματος; Ένας αμπελουργός που καλλιεργεί 50 στρέμματα αμπέλια, αυτά θα τα αναμπελώσει μονομιάς; Πώς θα ζει;».

Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης τονίζει στη “Νέα Κρήτη”: «Δε θα μπορεί να ζει αν τα ξεπατώσει όλα και βάλει νέα αμπέλια. Επομένως, θα πρέπει σταδιακά να κάνει την αναμπέλωση. Εμείς φυσικά επικροτούμε την κίνηση, αλλά μπάζει από παντού. Δυστυχώς. Πρέπει να δούμε τον σχεδιασμό. Είμαστε δίπλα και στην Περιφέρεια Κρήτης και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»...

Ο συνεταιριστής τονίζει, εξάλλου, ότι «εμείς είμαστε οι κατάλληλοι και οι αρμόδιοι να ερωτηθούμε γιατί καλλιεργούμε αμπέλια. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν ερωτηθεί ο ίδιος ο παραγωγός, δε λαμβάνονται αποφάσεις. Επομένως, είναι αναγκαίο στον σχεδιασμό που λέγεται “Κρήτη” να συμμετάσχουν άνθρωποι που παράγουν και καλλιεργούν επαγγελματικά αμπέλια, για να πάρει το υπουργείο σωστές γνώμες και να φτιαχτεί σωστός φάκελος»...

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον

Μάλιστα, απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας, ο Μύρων Χιλετζάκης επισημαίνει πως «ενδιαφέρον στον κόσμο υπάρχει. Η αναμπέλωση πρέπει να γίνει. Έπρεπε να έχει γίνει από χθες. Εμείς στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες τόσο του περιφερειάρχη όσο και του υπουργού, και περιμένουμε να δούμε τα “ψιλά γράμματα” που συνήθως κρύβουν και το “μυστικό”...».

Υπάρχει τάση για σταφιδοποίηση

Για τη φετινή χρονιά, ο συνεταιριστής συμφωνεί ότι φέτος υπάρχει μια τάση στον νομό Ηρακλείου για μεγαλύτερη σταφιδοποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Υπάρχει μια τάση. Είναι καλό να γίνει σταφιδοποίηση. Η μονοκαλλιέργεια είναι “θάνατος”. Η Κρήτη μας ευδοκίμησε, και ειδικά ο νομός Ηρακλείου, γιατί είχε τέσσερις βεντέμες. Η μία βεντέμα ήταν το ελαιόλαδο. Η άλλη βεντέμα ήταν η σταφίδα. Η άλλη βεντέμα ήταν το επιτραπέζιο σταφύλι - δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους χιλιάδες τόνους ροζακί που παράγονταν από το Μαλεβίζι μέχρι και τα Πεζά - και η τέταρτη βεντέμα ήταν το κρασί. Επομένως, ο αμπελουργός μας είχε μια επιχείρηση που είχε θυγατρικές εταιρείες. Αυτές λοιπόν οι τέσσερις βεντέμες θα πρέπει να ξανάρθουν στον νομό Ηρακλείου...».

Ο Μύρων Χιλετζάκης καταλήγει λέγοντας πως «δε γίνεται να είναι η Κρήτη μας ένας απέραντος ελαιώνας. Ούτε ένας απέραντος αμπελώνας. Που αυτό θα είναι μόνο από το λάδι, ή μόνο από επιτραπέζιο, ή μόνο από οινοποιήσιμο σταφύλι...».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς αυτή τη στιγμή στον παραγωγό. Και είναι ένας μεγάλος φόβος για τον παραγωγό σε ό,τι και αν κάνει. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι, αν απλώσει σταφίδα και βρέξει, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News