Παρέμβαση ΠΕΔ Κρήτης για την βιώσιμη λειτουργία των ΟΤΑ

Κρήτη
Παρέμβαση ΠΕΔ Κρήτης για την βιώσιμη λειτουργία των ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμμετοχή στην συνάντηση εργασίας των Προέδρων ΠΕΔ της χώρας

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ του Προεδρείου της ΚΕΔΕ και των Προέδρων των ΠΕΔ της χώρας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στα ζητήματα και τις προτεραιότητες για τη βιώσιμη λειτουργία και την ανάπτυξη των ΟΤΑ.

Ειδικότερα τόνισε ότι:

  • Οι ΟΤΑ πρέπει να στηριχθούν ώστε να αποκτήσουν Διοικητική Ικανότητα μέσω της οποίας θα μπορέσουν να ωριμάσουν μελέτες, να επιβλέψουν έργα και γενικά να απορροφήσουν πόρους. Το ζήτημα αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη και αξιοποίηση από τους ΟΤΑ του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ και ανταγωνιστικών προγραμμάτων.
  • Να δοθεί νέα Έκτακτη Επιχορήγηση στους Δήμους που έχουν πληγεί από την πανδημία, λόγω μη προβλέψιμων δαπανών για την προστασία των τοπικών κοινωνιών αλλά και της δραστικής μείωσης των εσόδων.
  • Να διεκδικηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα παρακρατηθέντα ποσά, που για πολλά χρόνια δεν αποδίδει η πολιτεία στην Αυτοδιοίκηση.
  • Να προγραμματιστεί ο διάλογος για την τροποποίηση, με πιο αντικειμενικούς όρους της μεθοδολογίας κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους Δήμους της χώρας, ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες που έχουν παρατηρηθεί.
  • Να μειωθούν τα επιτόκια των Δανείων που έχουν συνάψει οι Δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με βάση τις σημερινές συνθήκες και να μετατοπιστούν τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουν συνάψει οι ΟΤΑ για άλλα τρία χρόνια.
  • Να υπάρξουν Τροποποιήσεις του Νόμου 4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων, Έργων και Προμηθειών, ώστε να συρρικνωθεί η γραφειοκρατία που ταλανίζει την καθημερινότητα των Δήμων.
  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 24% στο 9% για την διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους, όπως ισχύει πριν 10 χρόνια.

Τέλος, υπήρξε η ενημέρωση ότι το Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη στις 1-3 Οκτωβρίου 2020.

Συνάντηση είχε και με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπύρο Σπυρίδων όπου συζήτησαν το θέμα της υποστήριξης των Δήμων για μελέτες κ έργα. Παράλληλα ο κ. Κουράκης επιχειρηματολόγησε για την ίδρυση γραφείου της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην Κρήτη και ο κ. Σπυρίδων δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα την πρόταση και θα επισκεφτεί το νησί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News