Κρήτη

Κρητική Εστία: Δεύτερο σπίτι για τους φοιτητές από την Κρήτη

Η Κρητική Εστία ανοίγει και φέτος τις πόρτες της για τους Κρητικούς που θα σπουδάσουν στην Αττική

H ιστορία του Ιδρύματος ξεκινά από το μακρινό 1963. Τότε με πρωτοβουλία είκοσι ενός Κρητικών Σωματείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, με επικεφαλής την Παγκρήτιο Ένωσι Αθηνών-Πειραιώς και μετά από μια μακρά περίοδο προπαρασκευαστικών διεργασιών συστάθηκε το Φιλανθρωπικό-Πνευματικό Ίδρυμα “Κρητική Εστία”, με το υπ αριθμ 143/13.9.1963 ΦΕΚ.

Το Ίδρυμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του, συστάθηκε με κύριο σκοπό να αποτελέσει έναν φορέα που θα στηρίζει διαχρονικά, ηθικά και υλικά σπουδαστές και φοιτητές κρητικής κυρίως καταγωγής, που επιδεικνύουν επιμέλεια στις σπουδές τους και ήθος, και προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου του, χάρη σε δωρεές και κληροδοσίες ευεργετών του και την πολύτιμη αρωγή του ελληνικού κράτους, το Ίδρυμα τελικά κατάφερε να δημιουργήσει δύο κτήρια. Το πρώτο κτήριο της οδού Στράβωνος υποδέχτηκε τους πρώτους 120 φοιτητές το 1970, ενώ το έτος 1999 άνοιξε τις πύλες του και το κτήριο της οδού Εριφύλης 21, ανεβάζοντας τη δυναμικότητα της Εστίας στους 160, κατά μέσο όρο, φοιτητές και σπουδαστές.

Δράσεις

Μέχρι σήμερα, η “Κρητική Εστία” έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 φοιτητές και σπουδαστές και έχει προσφέρει αναρίθμητες υποτροφίες ή χρηματικά βραβεία σε παιδιά που παρουσίαζαν εξαιρετική ακαδημαϊκή επίδοση.

Οι δράσεις του Ιδρύματος στηρίζονται στους εξής τέσσερις πυλώνες:

  1. Την προαγωγή της μόρφωσης και της παιδείας.
  2. Την προαγωγή του πολιτισμού της χώρας και της κρητικής παράδοσης.
  3. Την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής του κρητικού στοιχείου.

Υπερσύγχρονος οργανισμός

Εν κατακλείδι, σήμερα το Ίδρυμα είναι ένας υπερσύγχρονος οργανισμός, που έχει πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς ως πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Ετησίως φιλοξενεί 160 περίπου φοιτητές και σπουδαστές. Στους οικοτρόφους παρέχεται στέγη στα δύο κτήρια που διαθέτει, είτε σε μονόκλινο είτε σε δίκλινο δωμάτιο. Παρέχονται επίσης τρία γεύματα ημερησίως (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό), ίντερνετ, βιβλιοθήκη, κλινοσκεπάσματα, πλυντήρια, υπηρεσίες καθαριότητας, εικοσιτετράωρη φύλαξη και οτιδήποτε άλλο τυχόν απαιτείται για την ομαλή διαβίωσή τους, ώστε να μπορούν ανεπηρέαστα να αφοσιωθούν στις σπουδές τους.

Υποτροφίες

Επίσης το Ίδρυμα παρέχει υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές, για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους. Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος φιλοξενούνται συχνά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και ημερίδες. Η βιβλιοθήκη της “Κρητικής Εστίας” διαθέτει κοινόχρηστους υπολογιστές και μια πλούσια συλλογή βιβλίων (περίπου 21.000 τίτλοι) Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας, Θετικών Επιστημών, Ψυχολογίας και Λαογραφίας. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται, επίσης, μελέτες, δοκίμια, περιοδικά για τον κρητικό πολιτισμό και σπάνιες εκδόσεις, του 16ου ως 20ού αιώνα.

Οι φοιτητές και σπουδαστές του Ιδρύματος έχουν την ευκαιρία κατά τη διαμονή τους στο Ίδρυμα να συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δράσεις, ομάδες χορού, ποδοσφαίρου, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα σε Κρητικούς και μη συγγραφείς και άλλες εκδηλώσεις.

Για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος απασχολούνται δεκατέσσερα άτομα προσωπικό, οι οποίοι από κοινού με τα άμισθα δώδεκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος εργάζονται ακούραστα για να εξασφαλίσουν στους οικοτρόφους ιδανικές συνθήκες διαβίωσης.

Αιτήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις εγγραφών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο του Ιδρύματος www.kritikiestia.gr ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Ίδρυμα στο τηλέφωνο 210/72.13.321 ή με email στο info@kritikiestia.gr.

Νέο φιλόδοξο πρόγραμμα

«Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης ενός νέου φιλόδοξου προγράμματος με στόχο την αναβάθμιση της πνευματικής προσφοράς του Ιδρύματος. Στο όραμά μας αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους της κρητικής παροικίας, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και την ομάδα του. Για κάθε εξέλιξη θα ενημερώνουμε εγκαίρως τους φίλους της Εστίας.

Κλείνοντας, θέλω να σας πληροφορήσω ότι το φιλόξενο και οργανωμένο περιβάλλον της “Κρητικής Εστίας” κατά το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-2021) θα είναι εδώ, ώστε να αποτελέσει ένα δεύτερο σπίτι για όλους εκείνους που επέτυχαν ή ήδη σπουδάζουν σε σχολές στην Αττική, μακριά από την οικογένειά τους.

Οι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας, η άρτια υλικοτεχνική υποδομή μας, μα πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο και οικογενειακό κλίμα που δημιουργούμε όλοι εμείς που έχουμε συστρατευτεί γύρω από την “Κρητική Εστία” θα συμβάλουν τα μέγιστα ώστε οι οικότροφοί μας να ολοκληρώσουν απερίσπαστοι τις σπουδές τους», αναφέρει ο πρόεδρος της “Κρητικής Εστίας” Αντώνης Μυτιληνάκης, αντιστράτηγος ε.α.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια