Απεγνωσμένοι οι Κρητικοί αγρότες: Δίνουν «τσάμπα» τα κηπευτικά τους για να μην καταλήξουν στις χωματερές

Κρήτη
Απεγνωσμένοι οι Κρητικοί αγρότες: Δίνουν «τσάμπα» τα κηπευτικά τους για να μην καταλήξουν στις χωματερές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατοντάδες τόνοι κηπευτικών καταλήγουν στις χωματερές της Κρήτης  

Ούτε μια θέση απλού μέλους στη διοίκηση, δηλώνοντας απογοητευμένος από τη στάση του επίσημου κράτους απέναντι στον κλάδο, δε θέλησε να διεκδικήσει στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο απερχόμενος πρόεδρος του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού-Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

Μάλιστα, γέλασε με πικρία απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας μας αν δόθηκαν καθόλου χρήματα στο Τυμπάκι, ως μια μικρή, έστω, αποζημίωση του κόσμου, για την καταστροφή λόγω κορωνοϊού!

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης δεν έθεσε καν υποψηφιότητα. Έτσι, τα αποτελέσματα ανέδειξαν ως νέο πρόεδρο της οργάνωσης τον Μανόλη Μηλολιδάκη, αντιπρόεδρο τον Τίτο Σταυριανάκη, ταμία τον Στέφανο Σφακιανάκη, γραμματέα τον Ιπποκράτη Σκαντζάκη και μέλη τους Λεωνίδα Καδιανάκη, Νίκο Λαμπάκη και Γιώργο Μαρκαντωνάκη.

Στο μεταξύ, αυτή την περίοδο η Κρήτη βιώνει μεγάλη καταστροφή στον τομέα των θερμοκηπιακών προϊόντων. Εκατοντάδες τόνοι αγγουριού καταλήγουν στις χωματερές, κυρίως στην Ιεράπετρα, ενώ το Τυμπάκι “πουλάει” σχεδόν τσάμπα το αγγούρι, την πιπεριά και τη μελιτζάνα, με μια λίγο πιο “υποφερτή” κατάσταση στην ντομάτα, που και αυτή όμως βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Και όλα αυτά συμβαίνουν με το επίσημο κράτος να νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος, αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, δεν έχει - όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα μας ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης - προχωρήσει σε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης των παραγωγών, πέρα από την προσφυγή που έχει κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας αποζημιώσεις.

Η επιστολή στον υπουργό

Κι όμως... Στις αρχές του Μάη η απερχόμενη διοίκηση του συνεταιρισμού, με τότε πρόεδρό της τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη, είχε αποστείλει δραματική επιστολή στον Μάκη Βορίδη ζητώντας απεγνωσμένα τη βοήθειά του. Η επιστολή ανέφερε:

«Σας έχουμε επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης τόσο στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης όσο και με υπομνήματα που σας έχουμε υποβάλει.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποια μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών. Είναι, θεωρώ, οξύμωρο οι επιχειρήσεις που διακινούν φρούτα και λαχανικά να είναι - και ορθώς είναι - στους πληττόμενους ΚΑΔ, αλλά οι παραγωγοί να εξαιρούνται. Το σκεπτικό ότι κάποια προϊόντα δεν έχουν υποστεί ζημιά, π.χ. εσπεριδοειδή, ή ότι εμφανίζεται γενικότερα μια αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων δεν είναι σωστό. Μας είχατε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσατε σε εξειδίκευση ανά προϊόν, αλλά μέχρι σήμερα, παρά την τεράστια οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.

Όπως σας έχουμε επισημάνει, οι παραγωγοί της Κρήτης την καλλιεργητική σεζόν που είναι σε εξέλιξη έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η μέση τιμή ντομάτας Α’ ποιότητας τον Απρίλιο του 2019 στο Δημοπρατήριο του Συνεταιρισμού Τυμπακίου ήταν 1,14 ευρώ και η τιμή για την ίδια ποιότητα τον Απρίλιο του 2020 μόλις 0,56 ευρώ ανά κιλό. Σε μια σεζόν στη διάρκεια της οποίας η μέση τιμή πώλησης των προϊόντων ήταν κάτω του κόστους παραγωγής (για ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες ήταν περίπου 0,45 ευρώ ανά κιλό με κόστος παραγωγής τα 0,55 ευρώ ανά κιλό) αντιλαμβάνεστε ότι η συνέχεια της καλλιέργειας θα είναι αδύνατη.

Η καλλιέργεια της επιτραπέζιας καλοκαιρινής ντομάτας ήταν παλαιότερα μια δυναμική καλλιέργεια τόσο στην Κρήτη, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η τιμή ήταν καλή για τους καταναλωτές. Τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής αυξήθηκε δραματικά (σε αυτό έχει συμβάλει ο εχθρός Tuta Apsoluta για τον οποίο έχουμε αιτηθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” χωρίς αποτέλεσμα). Η καλλιέργεια καλοκαιρινής ντομάτας στην Κρήτη έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει περιοριστεί. Οι ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές με αρκετά υψηλές τιμές για τους καταναλωτές, αλλά αυτό φαίνεται δεν ενοχλεί γιατί είναι εισαγόμενες».

Μάλιστα, στην ίδια επιστολή γινόταν σαφές ότι «οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης δε θα μπορέσουν φέτος να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές τους (φυτώρια, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, μεταφορές κ.λπ.) και δε θα μπορέσουν να πιστωθούν για να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν, με καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να στηριχτεί οικονομικά το σύνολο των παραγωγών της Κρήτης».

Η αγορά της Κρήτης κατακλύζεται από ξενόφερτες ντομάτες

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, αποκάλυψε: «Πήρα την απόφαση να απέχω εντελώς από τις εκλογές του συνεταιρισμού, γιατί απογοητεύτηκα από τη γενικότερη κατάσταση στον αγροτικό κόσμο. Να παλεύεις, να σου ακουμπούν την πλάτη φιλικά και να μη δίνουν στο τέλος τίποτα... Ούτε κανείς να ενδιαφέρεται...».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Βαγγέλης Τσιπραγάκης ήταν πρόεδρος τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί και μια τετραετία κατά την οποία ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος στον συνεταιρισμό του Τυμπακίου.

Καταλήγοντας, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης λέει ότι, την ώρα που τα ντόπια προϊόντα δεν πουλιούνται, η ελληνική αγορά στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα κατακλύζεται από ξενόφερτες ντομάτες και άλλα προϊόντα.

«Οι παραγωγοί δεν έχουν άλλη επιλογή. Φυτεύουν αναγκαστικά. Αλλά η πώληση των προϊόντων τους δεν τους εξασφαλίζει παρά μόνο τιμές πείνας. Στην ντομάτα έχουμε τιμές λίγο μεγαλύτερες, γύρω στα... 20 με 35 λεπτά το κιλό. Αλλά μιλάμε για την καλή ντομάτα, που για να τη βγάλεις χρειάζεται μεγάλο κόστος», λέει ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, που θεωρεί ότι πολύ δύσκολα θα αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά, πλέον, λόγω της μεγάλης κρίσης στον τουρισμό και γενικότερα στον επισιτισμό. «Η κατανάλωση των προϊόντων μας σε σχέση με την περίοδο πριν τον κορωνοϊό έχει πέσει σε ποσοστό μέχρι και 70%», όπως λέει.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε το τελευταίο διάστημα και ο ιός της καστανής ρυτίδωσης να δώσει ουσιαστικά τη χαριστική βολή στους ντοματοπαραγωγούς του Τυμπακίου.

(Φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News