Ευ. Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ κατασκεύασε στοιχεία με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις

Κρήτη
Ευ. Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ κατασκεύασε στοιχεία με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλύψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκπομπή "Αντιθέσεις" με τον Γιώργο Σαχίνη

“Βόμβα” μεγατόνων εξαπέλυσε μέσω της εκπομπής “Αντιθέσεις” ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και νυν τομεάρχης Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον Γιώργο Σαχίνη, αποκάλυψε πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση ότι η ηγεσία του ΔΝΤ, πέρα από τον νεοφιλελεύθερο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, θα κατασκεύαζε στοιχεία στη βάση των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

«Αυτό που με τρόμαξε ήταν η ηγεσία του ΔΝΤ του Πολ Τόμσεν. Δεν πίστευα πως θα έφτιαχνε εταιρικά στοιχεία με βάση τις προαποφασισμένες πολιτικές. Αυτό δεν το περίμενα. Δεν περίμενα ότι θα μας “τσακίσουν” για τα μέτρα-αντίμετρα και τον συμβιβασμό τον Μάιο του 2017, που ήταν στοιχεία που κατεδείκνυαν όχι το πώς θα φτάναμε στο 3,5%. Ο Πολ Τόμσεν είπε ξεκάθαρα πως θέλει να μειωθούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο, ώστε να φτάσουμε το 1,5%. Αυτό δε θα το ξεχάσω. Υπήρξε έλλειψη εντιμότητας από το ΔΝΤ για να φτιάχνει εταιρικά στοιχεία για τις πολιτικές που ήθελε να περάσει. Ήξερα πως ήταν νεοφιλελεύθεροι, αλλά δε γνώριζα σε καμία περίπτωση πως θα έφτιαχναν στοιχεία με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις», αποκάλυψε ο κ. Τσακαλώτος στην “ΚΡΗΤΗ TV”.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αν μπορεί να σπάσει η μονεταριστική αντίληψη που κατατρέχει την Ευρώπη. Ήταν ένα ερώτημα με λεπτές ιδεολογικές αποχρώσεις, απαντώντας: «Η επιβίωση του ενιαίου νομίσματος δεν αντέχει άλλα πέντε χρόνια λιτότητας. Δε θα αντέξει το νόμισμα εάν η Ιταλία δει πως δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τον τελευταίο χρόνο. Η πρώτη αντίδραση ήταν να βοηθήσουν η Ρωσία, η Κούβα και η Κίνα, και όχι οι Ευρωπαίοι, την Ιταλία, που επλήγη ανεπανόρθωτα. Δεν ξεχνιέται εύκολα η αντίδραση της Ευρώπης. Το πολιτικό έδαφος, πως αυτή η Ευρώπη δε δουλεύει για όλους τους λαούς, είναι στρωμένο. Ο βασικός τρόπος, όπως συμπεριφέρεται η Ευρώπη, είναι να μη λύσεις ένα πρόβλημα που μπορεί να το λύσεις αύριο. Αυτή είναι η αρχή της Ε.Ε. Δεν είναι μια αρχή βιώσιμη. Υπάρχουν πολιτικά διλήμματα. Το ποια Ευρώπη θέλουμε και ποιες είναι οι προτεραιότητές της είναι ζητήματα όχι οικονομικής αλλά πολιτικής φύσεως», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στο ΚΙΝ.ΑΛ., είπε: «Μετά την ομιλία της κ. Γεννηματά για τις απεργίες, θέλω να πω πως δεν ξέρω εάν υπάρχει στρατηγική που να εντάσσεται σε μια οποιαδήποτε εκδοχή της Σοσιαλδημοκρατίας. Το ΚΙΝ.ΑΛ., ως διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, έφερε τα δικαιώματα στη Μεταπολίτευση. Το λέω με τη θετική έννοια. Αναγνωρίστηκε η Αντίσταση και ο πολιτικός γάμος. Και ρωτάω: Είναι δυνατόν τώρα, που η Σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί να ξεφύγει από τον νεοφιλελευθερισμό, η κ. Γεννηματά να κάνει τέτοια ομιλία;».

Ο Γιώργος Σαχίνης ρώτησε ευθαρσώς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα Αριστεράς ή είναι ένα μαζικό και κεντρώο κόμμα, που χάνει και αποχαιρετάει αυτά τα χαρακτηριστικά.

«Όποιος διαβάσει τη διακήρυξη που καλούσαμε τον κόσμο και νέα μέλη να έρθουν, μπορεί να κατανοήσει ένα πολύ βαθύ αριστερό λόγο. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Οι κεντρώες λύσεις μετά την κρίση του 2009, όπου εφαρμόστηκαν, έχουν αποτύχει. Ο Μακρόν είναι η εμβληματική περίπτωση κάποιου αρχηγού που είπε πως θα πάρει αριστερούς και δεξιούς και θα φτιάξει ένα κεντρώο πολιτικό σχήμα. Εδώ το ζήτημα είναι απλό. Θέλεις δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας; Χρειάζεται κρατική παρέμβαση ώστε να δώσει μια κατεύθυνση σε αυτήν την κοινωνία και να υπάρξει σοφής διαχείριση της γνώσης; Μπορούμε να συνεχίσουμε με άθλιες εργασιακές συνθήκες ή πρέπει να έχουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που να βασίζεται στους εργαζόμενους και στις ικανότητές του. Αυτή η διακήρυξη σηματοδοτεί πως είμαστε ένα αριστερό κόμμα με αριστερή ανάλυση, αλλά έχει τα αφτιά του ανοικτά. Μαθαίνουμε από αριστερούς σοσιαλδημοκράτες και από πράσινους», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης έκανε αναφορά και στο “μαξιλάρι” των 37 δισ. ευρώ, το οποίο άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην τωρινή κυβέρνηση. Η ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη ήταν ξεκάθαρη: «Τι έγινε με αυτό το “μαξιλάρι” ασφαλείας».

«Αυτό το “μαξιλάρι” είχε και ένα μέρος από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Εμείς είπαμε ευθαρσώς πως έχουμε περάσει τέσσερις οικονομικές κρίσεις από τον 19ο αιώνα και καμία κυβέρνηση δε σκέφτηκε να αφήσει για την επόμενη κυβέρνηση. Προφανώς, δεν προβλέψαμε την πανδημία. Τα νερά είναι ταραγμένα. Η κυβέρνηση διατηρεί το “μαξιλάρι” όχι κατά τον καλύτερο τρόπο. Και το έχει επενδύσει όχι μόνο σε λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά και σ’ ένα πελατειακό κράτος όπως το σχεδιάζει η Δεξιά. Δεν έχει κατανοήσει όμως τη σκοπιμότητα του “μαξιλαριού”. Το χρησιμοποιείς σε δύσκολες και το αναπληρώνεις σε καλές στιγμές. Η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε λάθη και δεν είμαι σίγουρος ότι έχει ξεφύγει από τη λογική της λιτότητας. Και από τη λογική του προγράμματος “Σαμαρά-Βενιζέλου”. Το “μαξιλάρι” βοήθησε την κυβέρνηση, αλλά δεν κατάλαβε την ουσία του», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

Από το σύνολο των 37 δισ. έχουν απομείνει, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, τα εξής: «Ο κ. Σταϊκούρας μάς ενημέρωσε στη Βουλή ότι έχουν αυξήσει τον δανεισμό. Η Ελλάδα έχει βγει δύο φορές στις αγορές για 5 δισ. Έχουν αυξήσει το ταβάνι των έντοκων γραμματίων, που είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός που φτάνει σε ποσό τα 7 δισ. Οπότε έχουν ξοδέψει ένα ποσό κοντά στα 7 δισ. Ούτε εμείς υποστηρίζαμε να το ξοδέψουμε».

'Υφεση στη σκιά της πανδημίας

Στην ερώτηση «η πανδημία έφερε την ύφεση ή οι κυβερνητικές πολιτικές επί ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίστηκαν επί Νέα Δημοκρατία διαμόρφωσαν την ύφεση;», η απάντηση του κ. Τσακαλώτου ήταν κατηγορηματική: «Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Μιλάμε για οικονομικά στοιχεία που αφορούν είτε έσοδα του κράτους είτε ρυθμούς ανάπτυξης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταδεικνύουν πως οι αριθμοί δεν είναι θετικοί για την Ελλάδα. Δεν ήταν βέβαια θετικά ούτε για την Ευρώπη. Δεν έχουμε ξεφύγει από την κρίση του 2009. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε τις βαθιές αιτίες της κρίσης. Γιατί η πανδημία έχει εξαιρετική επίδραση. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση υπολογίζει ύφεση της τάξης του 8%. Θα μιλάμε για μεγάλη ύφεση. Ό,τι έκανε η κυβέρνηση το έκανε. Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να μην κάνει περισσότερα στο μέλλον. Το ζήτημα για τη δική μας κοινωνία είναι το πώς θα επηρεάσουμε το μέγεθος και την ποιότητα της ανάκαμψης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάτσουμε στον πάτο για να φτάσουμε στο μέγεθος του ΑΕΠ το 2019 σε 5 χρόνια από τώρα. Και η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να το αποτρέψει», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη εάν φοβάται για δεύτερη και νέα οικονομική κρίση, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε νέο κύμα ανέργων. Νέο κύμα φτώχιας. Νέο κύμα κλεισίματος μαγαζιών. Στην Αθήνα είναι αντιληπτό. Τα ξενοδοχεία είναι κλειστά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News