Αγία Μαρίνα Βόνη: Πρωτόγνωρες εικόνες στο μεγαλύτερο προσκύνημα της Κρήτης

Κρήτη
Αγία Μαρίνα Βόνη: Πρωτόγνωρες εικόνες στο μεγαλύτερο προσκύνημα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάσκες, αντισηπτικά, καθαρίστριες και ιερείς με ασπίδες προσώπου και γάντια «πρωταγωνιστούν».

Με έναν αλλιώτικο και άκρως πρωτόγνωρο τρόπο θα πραγματοποιηθεί φέτος ο εορτασμός στην Αγία Μαρίνα στη Βόνη, μιας και λόγω κορωνοϊού θα τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα, μετά και την απόφαση της δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδος.

Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές που συρρέουν κάθε χρόνο στο ξακουστό μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη για να τιμήσουν τη θαυματουργή Αγία, ανάβοντας ένα κεράκι και εκπληρώνοντας ένα τάμα στην Αγία που “άκουσε” τις ικεσίες τους.

Έτσι και φέτος, πλήθος πιστών, με κατάνυξη, ευλάβεια αλλά και αίσθημα ευθύνης, θα συμμετάσχει στη Θεία Λατρεία, τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις έναντι φυσικά και της πανδημίας του κορωνοϊού, με ασφάλεια και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πιστοί και ιερείς μιλούν, ωστόσο, για πρωτόγνωρες συνθήκες και, όπως μπορεί να διακρίνει όποιος επισκεφτεί τη Βόνη, παντού υπάρχουν μάσκες και αντισηπτικά.

Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον COVID-19, στο πλαίσιο του θρησκευτικού εορτασμού της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη «οι πιστοί θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα και να τηρήσουν τα μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, με κύριο τη διατήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού». Για τον λόγο αυτό, το προσκύνημα στον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα, έως και μεθαύριο Κυριακή 20 Ιουλίου, ώστε να διευκολυνθεί το προσκύνημα των πιστών».

Να σημειωθεί ότι προ ημερών δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τη ματαίωση όλων των πανηγυριών από τις 13/07/20202 έως και τις 31/07/2020. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπογράφουν 5 υπουργοί, αναφέρεται ότι απαγορεύονται προσωρινά στο σύνολο της επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, τα πανηγύρια μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού. Με διευκρίνιση που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τονίζεται ότι «απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών».

Με άλλα λόγια, δεν απαγορεύονται τα παζάρια, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο που θα ισχύσει για τις συναυλίες. Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των κλάδων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πανηγυριών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, «δεν αποκλείεται» να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News