Κρήτη

Μαν. Γραφάκος: «Σε παρά πολύ καλή θέση η Περιφέρεια Κρήτης στη διαχείριση των απορριμμάτων»

Παρουσία του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε παρά πολύ καλή θέση στη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο χώρας δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του συνεδρίου αλλά και κατά την ομιλία του επεσήμανε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο Κρήτης αφού διαθέτει μια από τις τέσσερις λειτουργούσες μονάδες της χώρας, υλοποιείται δεύτερη στο Αμάρι, προχωρεί τρίτη και προβλέπονται ακόμα τρεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε:

«Με τον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό που ομόφωνα είχε περάσει από το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, έχουμε όλα τα έργα τα οποία είχαμε προγραμματίσει. Στα Χανιά, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στις Αρχάνες και μένει ακόμα η μονάδα του Ηρακλείου. Ο σχεδιασμός αυτός πέτυχε και πήραμε περίπου 150 εκατομμύρια δημόσιας χρηματοδότησης, όλοι οι φορείς της Κρήτης. Τώρα, με την αλλαγή του εθνικού σχεδιασμού πρέπει να δούμε πως ενσωματώνουμε τον περιφερειακό μας σχεδιασμό σύμφωνα με αυτά που ορίζει και η ευρωπαϊκή ένωση και ο νέος εθνικός σχεδιασμός», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως «μέσα από την διαβούλευση με όλους τους φορείς θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα Με ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα μας οδηγεί στην κυκλική οικονομία». Υπογράμμισε δε, ότι όλη η δουλειά που έγινε στο παρελθόν είναι πάρα πολύ σημαντική και φέρει την υπογραφή της αείμνηστης Βιργινίας Μανασάκη και την πολιτική στήριξη όλου του περιφερειακού συμβουλίου.

Όπως ανακοίνωσε η Π.Ε.Δ:

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκο, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου .

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι του νησιού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Κοζυράκη καθώς και εκπρόσωποι των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κρήτης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης αφού καλωσόρισε το Γεν. Γραμ. και τους παριστάμενους στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

 « Η δημοσιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ενεργοποιεί και επισπεύδει τη διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Κρήτης. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από το σημείο εκκίνησης της δεκαετία 2000-2010 όταν στην Κρήτη η διαχείριση των αποβλήτων βρισκόταν στο σημείο μηδέν με ανεξέλεγκτες χωματερές και γενικευμένη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αντιμετωπίσαμε με συνέπεια την πρόκληση, δεχθήκαμε ανοίκειες επιθέσεις και κακόπιστες κριτικές αλλά με σχεδιασμό, πρόγραμμα και υπεύθυνη στάση κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους και είναι ενδεικτικό ότι με την πολιτική μας αυτή αποτρέψαμε την επιβολή στη χώρα μας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση των «προστίμων της ντροπής» για την έλλειψη περιβαλλοντικών πολιτικών. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια πλεονεκτική θέση καθώς οι βασικές περιβαλλοντικές υποδομές ολοκληρώνονται στο νησί μας την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Ήδη λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων από τη ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ στο Νομό Χανίων, κατασκευάζεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο Αμάρι, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για τη μονάδα της Χερσονήσου. Έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σητεία καθώς και η μονάδα προδιαλεγμένου οργανικού σε Ιεράπετρα ενώ στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων κατασκευάζεται ήδη η αντίστοιχη μονάδα.

Σε φάση δε ένταξης μέχρι τέλους του έτους, βρίσκονται οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Ηράκλειο. Κρίνεται δε εξαιρετικής σημασίας η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού πάρκου κυκλικής οικονομίας στο Ηράκλειο. Όμως, οι απαιτήσεις είναι ποιοτικά διαφορετικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης στην κυκλική οικονομία και αυτό επιβάλλει ένα γρηγορότερο βηματισμό και από εμάς. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Κρήτης μας παρέχει την ευκαιρία να καταγράψουμε τα επόμενα αναγκαία βήματα και να επεξεργαστούμε έναν οδικό χάρτη πράσινης μετάβασης που θα είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλουμε όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει αξιοποιώντας παράλληλα τις καλές πρακτικές  και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος μας πρέπει να είναι να καταλήξουμε σε μια συναινετική πρόταση με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για να πετύχουμε έγκαιρα τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί. Επιδίωξη της ΠΕΔ είναι να διεξαχθεί ένας δομημένος και ουσιαστικός διάλογος με στόχο την επιλογή των πλέον σύγχρονων και κατάλληλων λύσεων για το σύνολο της Περιφέρειας και την απρόσκοπτη εφαρμογή τους.»

Στη συνέχεια ο κ. Γραφάκος παρουσίασε αναλυτικά το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων όπως έχει εκπονηθεί και αναφέρθηκε λεπτομερώς στους στόχους και τις προβλέψεις του, ενώ τόνισε ότι τώρα ξεκινά ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ακολούθησε λεπτομερής συζήτηση και έγιναν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ τέθηκαν και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ όπως το περιβαλλοντικό τέλος, η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση έργων (πχ η δημιουργία πράσινων σημείων) και άλλα κρίσιμα θέματα.

Τονίστηκε δε από το σύνολο των αυτοδιοικητικών της Κρήτης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ότι στο διάλογο που ξεκίνα θα μετέχουν ενεργά με θέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις όπως έπραξαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η Κρήτη να βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλή θέση σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού, η ανάγκη στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό τόσο των Δήμων όσο και των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Κρήτης προκειμένου να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες και να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα έργα που έχουν να κάνουν με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Επίσης να αναφερθεί ότι ο κ. Γραφάκος επισκέφθηκε τα Γραφεία της ΠΕΔ στο Ηράκλειο όπου είχε συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Γιάννη Κουράκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια