Το επόμενο "χτύπημα" στοχεύει την Κρήτη

Κρήτη
Το επόμενο "χτύπημα" στοχεύει την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας

Μετά την προκλητική απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τη σκληρή στάση που τηρεί, ενισχύονται σημαντικά τα σενάρια για αποστολή ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του παράνομου - σύμφωνα με την Αθήνα - τουρκολιβυκού μνημονίου, είτε νοτιοανατολικά της Κρήτης είτε στην περιοχή του Καστελόριζου.

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το in.gr, να σημειωθεί και μέσα στο καλοκαίρι, πριν από τον Σεπτέμβριο, με στόχο ένα πρώτο τεστ στα αντανακλαστικά Αθήνας-Βρυξελλών. Την ετοιμότητα της Άγκυρας για γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε συνεργασία με τη Λιβύη επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ., Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ετοιμότητα για συνεργασία με εταιρείες από τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη αυξάνει και την ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ διεμήνυσε ότι, αν Ελλάδα και “Ελληνοκύπριοι” αποκτήσουν μια δίκαιη προσέγγιση στο ζήτημα του διαμοιρασμού, θα λυθεί το 90% των προβλημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχθές Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με αιχμή την απόφαση για την Αγιά Σοφιά και τα μηνύματα που στέλνει σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα. Στις επαφές που προγραμματίζονται εκτιμάται ότι είναι και τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια στιγμή, νέα NAVTEX για γεώτρηση νοτιοδυτικά της χθες το μεσημέρι η Τουρκία, η οποία θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Όπως μετέδωσε το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, την ώρα που η Άγκυρα ζητεί διάλογο, εκδίδει ναυτική οδηγία όχι για άσκηση αλλά για γεώτρηση, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Η άσκηση θα έχει διάρκεια ενός μήνα, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το Σάββατο 18 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάζουν με τα ευρωτουρκικά στην ατζέντα. Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει προαναγγείλει γεωτρήσεις και στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η οποία και βρίσκεται νοτιανατολικά της Κρήτης.

Οικονομικές κυρώσεις

Η απειλή που δημιουργούν η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας τέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ε.Ε. προχωρά σε κατάρτιση λίστας οικονομικών κυρώσεων - πλέον - και όχι μόνο κατά προσώπων απέναντι στην Άγκυρα. Η Αθήνα μάλιστα προτείνει «τομεακά μέτρα», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τον ακριβή προσδιορισμό τους να αναμένεται να συζητηθεί, ενώ θα συνεχιστούν και οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Σε αυτά πληροφορίες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν οι τομείς του τουρισμού αλλά και των τραπεζών. Ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας σημείωσε δε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».

Μήνυμα από το Βερολίνο

Στο μεταξύ, χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ χαρακτήρισε τη χθεσινή ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου «λάθος μήνυμα», και τόνισε ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία ένα «θετικό μήνυμα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τα της τριμερούς συνάντησης εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας στο Βερολίνο. «Επί της αρχής δε σχολιάζουμε ενδεχόμενες συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας της Καγκελαρίας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς για το θέμα, ενώ δε θέλησε να δώσει πληροφορίες και για τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, Μητσοτάκης και Μέρκελ συνομίλησαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται μεθαύριο Σάββατο.

Ο κ. Ζάιμπερτ άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα της Τουρκίας να τεθεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή και αύριο Σάββατο, με κεντρικό θέμα, όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» και το Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News