Κρήτη

"Ατού" των παραγωγών η στροφή στην σταφίδα

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονος προβληματισμός για τους αμπελουργούς

Ως ένα από τα λίγα καλά νέα που υπάρχουν για την κρητική ύπαιθρο λειτούργησε το χθεσινό άρθρο της εφημερίδας "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" για τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, διαβάζοντας στο πρώτο θέμα της εφημερίδας τις καλές προθέσεις των συνεταιριστικών και ιδιωτικών σταφιδεξαγωγέων της Κρήτης, να απορροφήσουν φέτος σε τιμές καλύτερες από τις περυσινές, όση σταφίδα παραχθεί, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει και αυτή η τάση λόγω των αρνητικών μηνυμάτων της αγοράς των επιτραπέζιων σταφυλιών. Ο πρόεδρος των αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης σχολίασε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο όσα έγραψε η “Νέα Κρήτη”, προσθέτοντας όμως ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να αναλάβουν και οι ίδιοι την ευθύνη τους, δίνοντας κυρίαρχο βάρος στην ποιοτική σταφίδα!

«Πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα από την πλευρά των αμπελοκαλλιεργητών στο θέμα της σταφίδας. Η υπόθεση “σταφίδα” πρέπει να κερδηθεί, αλλά πρέπει να την κερδίσουμε με την ποιότητα. Η εσωτερική αγορά έχει ανάγκη τέσσερις με πέντε χιλιάδες τόνους. Το δείχνει κάθε χρόνο η ίδια η αγορά. Έξω είναι λίγο δύσκολο να πουλήσουμε. Όμως την εσωτερική αγορά πρέπει να την κερδίσουμε με την ποιότητα. Θεωρώ ότι οι παραγωγοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βγάλουν σταφίδα κακής ποιότητας», τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Στο σημείο αυτό είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι μόνο η καλή τιμή που συνοδεύει την καλή ποιότητα. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι ότι κατοχυρώνουμε την αγορά για πάντα»...

Συνεχίζοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης επισήμανε ότι «δεν είναι μόνο τι χρήματα θα πάρει ο παραγωγός. Βγάζοντας καλή ποιότητα στηρίζει τον εαυτό του τον ίδιο. Και μόνο με μια καλής ποιότητας σταφίδα θα μπορεί στη συνέχεια η ΚΣΟΣ αλλά και ο ιδιώτης μεταποιητής να την πουλήσει στην αγορά και να μπορέσει έτσι να υπάρξει η συνέχεια στην εμπορία του προϊόντος».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης δε θεωρεί ότι η τιμή του 1,50 ή του 1,60 ευρώ το κιλό είναι μια τιμή που μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποιητική. Όμως, «πάνω απ’ όλα ο παραγωγός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι για να διεκδικήσει καλύτερες τιμές, θα πρέπει να παράγει και καλύτερο προϊόν. Και να ξέρει ότι από την άλλη, αν δε βγάλει καλή ποιότητα, θα λειτουργήσει σε βάρος τού άλλου συναδέλφου του, που θα βγάλει ποιότητα. Οφείλουμε να σοβαρευτούμε λοιπόν όλοι, γιατί για να διεκδικήσεις θα πρέπει πάνω απ’ όλα εσύ να είσαι σωστός».

«Υπάρχει τάση σταφιδοποίησης»

Από την πλευρά του, ο σταφιδοπαραγωγός και παλιό συνεταιριστικό στέλεχος της Κρήτης Στάθης Φραγκιαδάκης επιβεβαιώνει την τάση για μεγαλύτερη σταφιδοποίηση από πέρυσι. Και ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα κακά μηνύματα για τη φετινή αγορά του επιτραπέζιου σταφυλιού, αλλά και στα προβλήματα της οινοποίησης και της απόσταξης από την άλλη, πάντα λόγω του κορωνοϊού, που έχουν μπλοκάρει τη ζήτηση των προϊόντων.

«Ο κόσμος θα κάνε σταφίδα. Γιατί και πέρυσι το προϊόν πληρώθηκε σε μια τιμή που δεν τη λες και την καλύτερη, δεν τη λες όμως και άσχημη. Άλλωστε, δεν έχει και άλλη διέξοδο. Θα πρέπει να κάνει σταφίδα, γιατί οι εξαγωγές του επιτραπέζιου σταφυλιού φέτος δεν ξέρουν πώς θα πάνε. Δε φαίνεται να είναι ικανοποιημένος ο κόσμος με αυτά που ακούει. Λόγω κορωνοϊού, δεν υπάρχει η κατανάλωση που θα περιμέναμε στα σταφύλια. Είναι γενικότερη η κρίση. Και ιδιαίτερα στην ντόπια αγορά», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη.

Στο ερώτημά μας αν ο κόσμος επιστρέφει σιγά-σιγά στη σταφίδα, ο Στάθης Φραγκιαδάκης απαντά: «Δεν το ξέρω αν θα επιστρέψει ο κόσμος στη σταφίδα γιατί οι τιμές δεν είναι τόσο ικανοποιούν. Είναι όμως μια λύση για να μην πετάξει τα σταφύλια του, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με τα οινοποιεία, όπως και με την απόσταξη»...

Γ. ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ «Δεν υπάρχουν πια υποδομές»

«Εξ ανάγκης θα σταφιδοποιήσει ο κόσμος σε μεγαλύτερο ποσοστό από πέρυσι», είπε από την πλευρά του και ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης. Ο ίδιος όμως επισήμανε ότι πλέον «ούτε οι οψιγιάδες δεν έχουν μείνει όρθιοι. Γενικότερα οι υποδομές για να απλώσει ο κόσμος τα σταφύλια του έχουν εγκαταλειφθεί. Και θεωρώ ότι δεν μπορεί ο κόσμος να επιστρέψει στις παλιές εποχές, αφού δεν υπάρχουν και οι σωστές εκείνες οργανώσεις που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν για να μπορέσει να το κάνει».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Στειακάκης θεωρεί ως πολύ άσχημη τη φετινή χρονιά στο επιτραπέζιο σταφύλι όχι μόνο ως προς την αγορά του προϊόντος, όσο και ως προς την ποιότητα.

«Υπάρχουν πολλά αμπέλια», λέει, «που λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν υποστεί ζημιές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια