Ευθύνες στον Δήμο Ηρακλείου για τα «αστέγαστα» προνήπια

Κρήτη
Ευθύνες στον Δήμο Ηρακλείου για τα «αστέγαστα» προνήπια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για χρήση αποθηκών σχολικών μονάδων προκαλεί την οργή των νηπιαγωγών

Δύο μήνες έχουν απομείνει μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους, με το σενάριο της αδυναμίας εξεύρεσης κατάλληλων χώρων στέγασης στα νηπιαγωγεία του Δήμου Ηρακλείου να είναι πιο πιθανό από ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι να προτείνεται ως λύση η χρήση των αποθηκών των σχολικών μονάδων ως αιθουσών διδασκαλίας, μια εικόνα που προκαλεί δυσφορία και σίγουρα δε θυμίζει σχολική αίθουσα τον 21ο αιώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Νηπιαγωγών κατηγορεί για ολιγωρία συγκεκριμένες δημοτικές Αρχές, όπως είναι ο Δήμος Ηρακλείου, καθώς δε μερίμνησε ώστε να αντιμετωπίσουν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση, όπως είναι η εξεύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Την επερχόμενη σχολική χρονιά, 2020-2021, προβλέπεται η καθολική εφαρμογή του σημαντικού θεσμού της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Μιας μεγάλης κατάκτησης για την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα και η ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος για την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Ωστόσο και φέτος, ακριβώς όπως συνέβη και πέρυσι, μεγάλοι Δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης και Νέας Σμύρνης Αττικής, αρνούνται να εφαρμόσουν τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, επικαλούμενοι διαφορετικά προσχήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατανομή των Δήμων της χώρας, ως προς την ένταξή τους στο πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ήταν εξαρχής γνωστή. Επίσης, υπήρξε, ήδη από το 2018 χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων 85 χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη των κτηριακών αναγκών στους Δήμους που παρουσίαζαν ελλείψεις. Όμως και φέτος τον Απρίλιο εστάλη σχετική πρόσκληση προς τους Δήμους της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες στέγασης με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δυστυχώς, υπήρξαν δημοτικοί άρχοντες που δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα των συνεπειών αυτής της αδιαφορίας ή ολιγωρίας.

 Είναι πολλά τα προνήπια που για λόγους οικογενειακού προγραμματισμού αναγκάζονται να μετεγγραφούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε Νηπιαγωγεία άλλων περιοχών. Συνεπώς, στην περίπτωση μετακίνησης σε Δήμο που δεν εφαρμόζει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, οι συνέπειες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους είναι σοβαρές.

Μια άλλη κατηγορία Δήμων, όπως ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, δηλώνουν, δύο μήνες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλων χώρων στέγασης. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της γενικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας στο Ηράκλειο, προτάθηκε ως λύση η χρήση των αποθηκών των σχολικών μονάδων ως αιθουσών διδασκαλίας. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η εκπαίδευση, πόσω μάλλον στα πρώτα μαθητικά χρόνια του παιδιού, δεν μπορεί να πραγματωθεί μέσα σε αποθήκες. Κι όμως θα μπορούσε το πρόβλημα να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μιας και υπάρχουν δυνατότητες κάλυψης των στεγαστικών αναγκών, όπως π.χ. η τοποθέτηση προκάτ αιθουσών στους αύλειους χώρους σχολείων (19ο Δ.Σ. Αγίου Ιωάννη-Μεσαμπελιών, 1ο Δ.Σ. Νέας Αλικαρνασσού, 51ο-72ο-78ο Νηπιαγωγεία Ηρακλείου) ή η αξιοποίηση οικοπεδικών χώρων χαρακτηρισμένων για σχολική στέγη (Γιόφυρος, Αγία Αικατερίνη, Μεσαμπελιές).

«Λύσεις υπάρχουν, ζητείται βούληση και υπευθυνότητα»

H εφημερίδα “Nέα Κρήτη” επικοινώνησε με τη Μαρία Σπανού, νηπιαγωγό και εκπρόσωπο της Ένωσης Νηπιαγωγών, η οποία εξέφρασε με ρητό και σαφή τρόπο το πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι δημοτικές Αρχές είχαν δύο χρόνια στη διάθεσή τους τουλάχιστον ώστε οι οικοπεδικοί χώροι που είναι εγκεκριμένοι για τα σχολικά κτήρια να είχαν αξιοποιηθεί ή να έβαζαν προκάτ. Το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε λυθεί ήδη. Απλά δεν έγινε τίποτε. Υπήρχε ολιγωρία από την πλευρά τους. Το άφηναν απλά με την πεποίθηση πως κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί. Αυτό γινόταν και τώρα που είδαν πως δεν εξαιρούνται, τρέχουν και δε φτάνουν».

Τι ζητάει όμως η Ένωση Νηπιαγωγών;

«Εμείς ζητάμε να λυθεί το πρόβλημα. Ο λόγος μη εφαρμογής των νόμων σε αυτούς του Δήμους είναι η ολιγωρία. Χρηματοδότηση υπήρχε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ζητούσε έγκαιρη ενημέρωση. Τους ζήτησε ενημέρωση για το τι πρόκειται να κάνουν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Υπήρχαν τα μέσα.

Πολλοί Δήμοι δεν ενδιαφέρθηκαν για τα σχολεία. Όπως στον Δήμο Αθηναίων, όπου προτεραιότητα ήταν ο “Μεγάλος Περίπατος” και όχι τα σχολεία. Μπορούμε να καταλάβουμε τις προτεραιότητες. Υπάρχει καταφανέστατη ολιγωρία. Και εμείς το διατυπώνουμε με απόλυτη σαφήνεια, ώστε να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μπορεί να “σέρνεται” μια ρύθμιση που αφορά τα παιδιά της προσχολικής. Ένα παιδί που μετακομίζει με την οικογένειά του και πάει σ’ ένα δήμο όπου δεν εφαρμόζεται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, δε θα πάει σχολείο. Γι’ αυτό εμείς υποστηρίζουμε πως δεν υπάρχει δικαιολογία και πρέπει να τακτοποιήσουν άμεσα το θέμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News