Έγκλημα στη Ζήρο: Στη φυλακή και οι 4 για το θάνατο της ηλικιωμένης

Κρήτη
Έγκλημα στη Ζήρο: Στη φυλακή και οι 4 για το θάνατο της ηλικιωμένης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση του δικαστηρίου

Στην φυλακή χωρίς αναστολή,θα οδηγηθούν τα 4 άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση της ληστείας μετά φόνου μιας 88χρονης από τη Ζήρο της Σητείας, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι ένοχοι αλλά και επικίνδυνοι, και γι’ αυτό δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην ποινή, τιμωρώντας τους δύο εξ αυτών με 13 χρόνια ποινή κάθειρξης για συναυτουργία στη θανατηφόρα ληστεία, ενώ οι άλλοι δύο κρίθηκαν ως απλοί συνεργοί στη ληστεία και τιμωρήθηκαν με 7 χρόνια.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και πέμπτο άτομο, ωστόσο η κατηγορία σε βάρος του δεν εισήχθη στη συγκεκριμένη δίκη, καθώς αμέσως μετά τη θανατηφόρα ληστεία με θύμα την ηλικιωμένη ο συγκεκριμένος διέφυγε στη χώρα του και έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Το Δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Επίσης, επιβλήθηκε και χρηματική ποινή. Πάντως, να σημειωθεί ότι τέτοιες πράξεις τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια, κάτι που αποφεύχθηκε σε αυτή τη διαδικασία, γεγονός που ικανοποίησε τους συγγενείς των κατηγορουμένων.

Η υπεράσπιση

Η συνήγορος των δύο εκ των συναυτουργών της θανατηφόρας ληστείας Θεονύμφη Μπέρκη σε δήλωσή της στη “Νέα Κρήτη” τόνισε: «Μια αρκετά ενδιαφέρουσα υπόθεση από νομικής απόψεως. Επισημαίνω ότι ο εντολέας μου από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε ομολόγησε την εμπλοκή του σε αυτήν, στο μέγεθος που τον αφορούσε, οριοθετώντας ότι δεν ήταν αυτός που άσκησε βία κατά της άτυχης γυναίκας. Η θανατηφόρα ληστεία επισύρει και την ποινή της ισοβίου καθείρξεως. Η απόφαση έδωσε αρκετά μηνύματα στην κοινωνία».

Εξέπνευσε 20 ώρες μετά

Ο θάνατος της άτυχης 88χρονης αρχικά δεν είχε αντιμετωπιστεί ως φόνος, αφού η άτυχη γυναίκα μετά το περιστατικό έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς και μέσα στο νοσοκομείο, όπου είχε διακομιστεί, εξέπνευσε λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας από τα χτυπήματα... Η γυναίκα πέθανε 20 ώρες μετά το συμβάν, έχοντας όμως προλάβει να πει στους αστυνομικούς ότι δάγκωσε το δάκτυλο ενός εκ των δραστών, με αποτέλεσμα εκείνος να τη χτυπήσει στο κεφάλι για να σταματήσει να τον δαγκώνει.

Η γυναίκα δε θέλησε αρχικώς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάστασή της από εσωτερική αιμορραγία στο κεφάλι. Η άτυχη ηλικιωμένη είχε προλάβει να περιγράψει τα γεγονότα και στην ανιψιά της, η οποία κατέθεσε με λεπτομέρειες στο Δικαστήριο όσα της είχε πει για το βράδυ εκείνο η θεία της.

Η μαρτυρία της ανιψιάς

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2019, που είχε συμβεί το περιστατικό, έχοντας μιλήσει η ανιψιά του θύματος στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” είχε αναφέρει: «Είναι (σ.σ. τα τραύματα) από την μπουνιά που της έδωσαν στο κεφάλι. Κι εμένα μου το είπε, που πήγα πρώτη, αλλά και στους αστυνομικούς που πήγαν μετά. Την ώρα που πήγαιναν να της δέσουν το στόμα, πρόλαβε, λέει, και του δάγκασε το δαχτύλι... Κι ήταν και πασίχαρη που πρόλαβε και του δάγκασε το δαχτύλι. Κι επειδή δεν του το άφηνε, της έπαιξε μια μπουνιά στο κεφάλι για να του το αφήσει».

Η άτυχη γυναίκα ζούσε μόνη καθώς είχε πεθάνει εκείνο το διάστημα ο σύζυγός της και συνέχισε να λειτουργεί μόνη της το πρατήριο υγρών καυσίμων, γεγονός που την κατέστησε στόχο - πιθανώς ότι έκρυβε λεφτά σπίτι της - στα μάτια των πέντε δραστών, οι οποίοι συνελήφθησαν μερικές εβδομάδες μετά, ενώ ο ένας εξ αυτών διέφυγε στο εξωτερικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News