Κρήτη

Ζ. Καλογεράκης: «Ψάχνουμε» τη λύση αεριοποίησης των σκουπιδιών σε όλη την Ευρώπη

Την λύση της αεριοποίησης των απορριμμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, εξετάζει πρωτοποριακά η Περιφέρεια Κρήτης, με φορέα υλοποίησης τον ΕΣΔΑΚ,  και την επιστημονική στήριξη των:  Πολυτεχνείου Κρήτης  και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης μιλώντας στο Ράδιο 98.4 διευκρίνισε ότι πρόκειται  για μέθοδο που εξετάζεται πιλοτικά κι από άλλες χώρες στην Ευρώπη με στόχο τα υπολείμματα των οργανικών αποβλήτων  να προσφέρουν στην ενέργεια, την παραγωγή άλλων προϊόντων προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Ανέφερε επίσης ότι το ερευνητικό προσωπικό θα καταλήξει σε συγκεκριμένα εφαρμόσιμα αποτελέσματα που θα μας είναι χρήσιμα στη διαδικασία λήψης κρίσιμων αποφάσεων για την υλοποίηση των νέων, αναγκαίων περιβαλλοντικών επενδύσεων. Τα όποια αποτελέσματα αναμένονται σε βάθος ενός χρόνου περίπου.

Εντωμεταξύ παρουσιάζεται αύριο 16 Ιουλίου 2020, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (Αίθουσα Πειραματικής Σκηνής) ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων,  Μανώλη Γραφάκο.

Έχουν κληθεί να συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης οι Δήμαρχοι του νησιού, το ΔΣ της ΠΕΔ, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος) και εκπρόσωποι των ΦΟΔΣΑ της Κρήτης.

Κατά τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης στην περιφέρεια Κρήτης η Καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σχολή Χημικών Μηχανικών Μαρία Λοϊζίδου είπε ότι «επιλέγοντας την εφαρμογή της αεριοποίησης, θα παράξουμε κάτι σαν φυσικό αέριο, από το οποίο και εμείς στη συνέχεια θα παράξουμε ενέργεια την οποία θα αξιοποιήσουμε κάνοντας νέα προϊόντα. Είναι η μεγαλύτερη καινοτομία που υπάρχει σήμερα στην διαχείριση των απορριμμάτων, και νομίζω ότι η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας αλλά και της εφαρμογής. Η αεριοποίηση πιστεύω είναι η καλύτερη τεχνική, η Κρήτη θα δώσει και το φως για την υπόλοιπη χώρα» ανέφερε ενδεικτικά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος Πέτρος Γκίκας είπε: «Πρόκειται για μία σύγχρονη λύση την οποία προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε στα πιλοτικά πειράματα και να δώσουμε μία ολοκληρωμένη λύση. Η Κρήτη θα πρέπει να βρει λύση στην Περιφέρεια της. Νομίζω ότι είναι από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις, είναι μία σύγχρονη τεχνολογία, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες πιλοτικές δοκιμές και αυτός είναι ο λόγος αυτή τη στιγμή που κάνουμε αυτή την προγραμματική σύμβαση με τον ΕΣΔΑΚ με τη βοήθεια της Περιφέρειας για να μπορέσουμε να έχουμε όλα τα δεδομένα που χρειαζόμαστε ούτως ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των υπολειμμάτων με τον σωστό τρόπο».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια